8 legszebb part, ahol eddig lelassulhattunk

Szerző: Matusinka Beáta •  Fotók: Matusinka Beáta, Pinterest, Unsplash • 2020. július 29.

Megosztom:

8 legszebb part, ahol eddig lelassulhattunk

Csak most kezdem érezni igazán, hogy mennyire szerencsés helyzetben voltunk az elmúlt bő 10 évben, amikor is a nyár egyik fő kérdése az lehetett, hogy milyen különleges helyet fedezzünk fel, ahol talán elkerülhetjük a tömegturizmus látható vagy olykor csupán érezhető hatásait. Álmodni sem mertem arról, hogy elérkezik az a nyár, amikor a tömeg elkerülése már alapértelmezetté válhat.
Amikor országhatárokat zárnak le egyik napról a másikra, 2 hetes karantén várhat az utazókra, és amikor már a munka, társas kapcsolatok, ügyintézés mellett a kikapcsolódásba is belopja magát a bizonytalanság és kiszámíthatatlanság érzése. Bízom abban, hogy elérkeznek még azok a nyarak, amikor már tudatosabban a szép keresése válhat ismét a fő jellemzővé. Vagy talán akadnak olyan esetek is, ahol a jelen körülmények összetett tényezői mellett is beiktatható egy igazi lelassulás. Íme az én eddigi listám, legalábbis ami az európai partokat illeti:

1. Jaz Beach (Montenegró)

2009-ben jártunk itt, a volt jugoszláv kis országrész ekkortájt kezdett felkerülni az európai turisztikai térképre. Aradhoz ez a tengerszakasz található a legközelebb, viszont a Fekete-hegyen átkelni sok-sok órás kacskaringós, szerpentines utazást tartogat. Az útikönyveiről híres Lonely Planet 2015-ben választotta Európa legjobb strandjának. Budvától 3 kilométerre nyugatra található ez a közkedvelt, 1 km hosszú, kavicsos, néhol köves strandszakasz.

Kellemes a víz, tiszta a tenger.

2. Makarska (Horvátország)

2017-ben 7 hónapos várandósan jártunk itt. Mivel szinte végig autópályán mentünk, szintén aradi indulással, nagy pocakkal sem okozott különösebb gondot az utazás. Makarska a közel 2000 méter magas Biokovo-hegység lábainál terül el, érdekes látvány terül eléd, ahogyan a tengerből a part felé úszva egyre közelebb kerül hozzád az innen kimagasló hegy. Itt annyira befelé koncentráltunk, hogy kivételesen nem zavart a tömeg és a kavicsos, sziklás partszakasz sem.

A közelben viszont a homokos strandjairól ismert Omis és a pár kilométerre innen északra található Brela Horvátország egyik legszebb strandjaként van számon tartva.

3. Ramla Bay (Gozó, Málta)

Vörös homokos part és egy sziklamélyedés jellemzi, ahol a helyi legendák szerint Kalüpszó nimfa fogva tartotta Odüsszeuszt. Nyáron rengeteg turista és helyi keresi fel, időnként mozdulni sem lehet a homokon, szezonon kívül kitűnő fürdő-, télen sétahely. Mi is hasonlót tapasztaltunk 2016 februárjában, amikor éppen a séta és fürdés közötti időjárás volt jellemző. A kék lagúnában viszont már egyértelműen fürödni is lehetett. Mivel Málta egy nagyon kicsi szigetcsoport és ország, semmiképpen sem ajánlom a nyári utazást ide, szezonon kívül viszont nagyon kellemes meglepetéseket tartogat.

4. Korzika (Franciaország)

És kb. innen jönnek a kedvenc európai tengerparti úti céljaim. Korzika annyira francia, mint amennyire olasz is, a Földközi-tenger egyik gyöngyszeme. 1100 km hosszú tengerpart, 2000 méternél is magasabb hegyek, tenyérnyi sivatag — s mindez egy alig 8700 km2-nyi területen. Archaikus nyelv, ősi szokások, illatozó macchia, finom sajtok és borok, valamint számos csodálatos strand jellemzi. Az okokat nem sorolom, ezeket a kiépített és olykor magányos strandokat látni érdemes: Palombaggia, Rondinara, Lavezzi szigetek, Santa Giulia, Caldarellu, Cala di Conca, San Ciprianu, Calvi, Pinarello és a felsorolás még folytatódhat általad is.

5. Dhrymades (Albánia)

Számomra Albánia legszebb strandja. Dhermi elnevezésű halászfalu mellett helyezkedik el egy kisebb öbölben, egy nagy szikla szeli ketté a kavicsos és homokos partot.

Tökéletes hely a pihenésre, egy vad strand hatását kelti, még nyár közepén sem zsúfolt.

Egyébként Albániát, mint a Balkánt egyébként is, kettősség jellemzi. Talán Európa utolsó, tömegturizmustól érintetlen partszakaszai ezek, amelyet a tavaly fedeztünk fel. A sziklákat a hagyományos falvak mentén a Jón-tenger türkizkék és tükörtiszta vize mossa, egyelőre nyugodtan. Nem zavar be a szuvenírszagú üzletekből kiáramló tömeg, egységes nádfedelű napernyők vannak mindenhol, amelyek ugyan a délutáni napfénytől nem védenek meg, de legalább esztétikailag szép látványt nyújtanak.

6. Lagos (Algarve, Portugália)

A partvonal nagyon tagolt, az üledékes kőzetbe meredek partfalakat, csipkés tornyokat, barlangokat és védett öblöket vájt az óceán hullámverése.

A Ponta da Piedade környékén lenyűgöző sziklaformációkban és a hajósok tájékozódását segítő világítótoronyban gyönyörködhetünk. Kitűnő az étel, különösen a tenger gyümölcseiből készült Cataplana, ugyan még júliusban is hideg az óceán vize, de a hangulat kiváló és a partok gyönyörűek.

7. Reynisfjara (Vík, Izland)

Még a nyár alatt sem a fürdőzésről szól ez a helyszín, de ha egy tengerpartra kell gondolnom, ez a hosszú partszakasz az elsők között szerepel. Ezen a listán történetesen a második helyet foglalja el. Az Atlanti-óceán partján elterülő Vík halászfalu közelében található csodálatos Reynisfjara fekete homokkal borított tengerpartján sétálva pedig kicsit úgy érezheti magát az ideutazó, mintha egy tündérmesébe csöppent volna. Az óceán vad ereje, a hangok, az illatok és a színek mintha nem is e világiak lennének.

8. Szardínia (Olaszország)

Szardínia szigetén még a nagy utazásaink elején jártunk, viszont azóta is megmaradt a partok egzotikus különlegessége, a települések autentikussága, a kevés turista. Korzikához hasonlóan Livornóból szálltunk kompra. Mivel főleg az olasz felső réteg desztinációja, a vendéglátásra nem kifejezetten fektettek hangsúlyt, hiszen a lényeg éppen a nyugalom és elszigetelődés, legalábbis ezelőtt közel 10 évvel még így volt. A mezei utazó már-már éhen halt, ameddig talált magának egy valamirevaló éttermet. De a több mint 240 topáz, korall, aquamarin, türkiz, ametiszt, gyöngy és smaragdzöld színekben tobzódó, főként vad strand látványa páratlan.

Egyedi, kontrasztokban gazdag látvány, fehér, apró homokos partszakaszok, rejtett öblök, titokzatos barlangok és érintetlen természet fogadja azt, aki mindezt értékelni szeretné.

Talán ez az időszak kedvezett annak is, hogy kicsit átértékeljük és rendszerezzük mindazt, ami az elmúlt évek során megadatott, legyenek ezek akár a nyári desztinációk is. Meggyőződésem, hogy neked is ott van az a végtelennek tűnő, vagy legalább nyolcas kedves listád, amelyet át-átgondolva és a szép emlékeket felidézve talán elfogadhatóvá válik az is, ha ezen a nyáron nem lesz kipipálva egy újabb ilyen élmény.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ