A #BalkanTrip2019 legszebb állomásai

Szerző: Matusinka Beáta •  Fotók: Matusinka Beáta • 2019. szeptember 16.

Megosztom:

A #BalkanTrip2019 legszebb állomásai

Noha a Balkán országaiból még Koszovó, Albánia és Macedónia volt ismeretlen számomra, most is ugyanúgy, mint amikor első alkalommal léptem át az Aradtól mintegy 2 órára levő szerb határt, meglepett az a kettőség amely annyira jellemzi. És ahogy haladunk Szerbián keresztül egy-egy, az utóbbi évtizedekben létrejött államba érkezve mindez méginkább érzékelhető. Világok találkozása.
Nyugat és kelet, a monarchia hagyatéka és a kaotikusabb, úgymond balkáni térrendezés, a kereszténység és iszlám, hazafias, határozott megnyílvánulások és nyugodt felszabadultság, szláv és keleti ritmusok, ételek, illatok és imák találkozása.

Prisztina, Koszovó

Már Szarajevóban, Bosznia-Hercegovina fővárosában az volt az érzésem egy szilveszterkor, mintha egy kontinensnyit repültünk volna, pedig csak pár száz kilométert autóztunk.

Talán innen is ihletődött az ott vásárolt iráni repülőszőnyeg elnevezés. Emlékszem, amikor kislányként a temesvári és újvidéki (Novi Sad) rádiók magyar nyelvű adásaiból hallgattuk a háborús híreket. Éppen 20 éve, 1999-ben zárult le az a polgárháború, mely Amerika közbelépésével, Koszovó mellett vagy Szerbia ellen, a tartomány függetlenségének kikiáltását vonta maga után később. Mindez egy magasfokú Amerika-kultuszt eredményezett, hálával adóznak óriás molinókra írt Amerika- napi köszöntőkkel, Bill Clinton szoborral, Coca Cola és egyéb amerikai termékek dömpingével. Azóta a Koszóvóval asszociálható élő emlékezet ellenére béke van. A 193 független ország közül 101 ismeri el. Sőt, nagyban zajlik az élet, még ha a Világbank és egyéb mutatók alapján sokan dolgoznak külföldön, nagy a munkanélküliségi ráta és magas fokú a korrupció. Nagyon kellemes pezsgése van a városnak, a bazárnak, a kelet ízei érezhetők már.

Albánia strandjai:

Noha azt hittem kivételesebb felfedezés lesz, mi tagadás, az albán tengerpart a szokványos nyaralási desztinációk mellett az idei nyári szezon egyik elterjedt alternatív úti céljává vált. Albániát, mint a Balkánt egyébként is, kettősség jellemzi. Az ország belsejében egyféle nyomasztó hatás érzékelhető, mintha egy árnyékot nyomna az albán hegyek felé az augusztus végén Németországba, Svájcba és egyéb Nyugat-Európai országba visszatartó vendégmunkások búcsúzása. A 11 hónapra lelketlenné váló kacsalábon forgó házak tulajdonosai mintha valamit magukkal vinnének innen, vagy éppen itt hagynának. A tengerparton semmi sem érzékelhető ebből a hangulatból. Talán Európa utolsó, tömegturizmustól érintetlen partszakaszai ezek. A sziklákat a hagyományos falvak mentén a Jón-tenger türkízkék és tükörtiszta víze mossa, egyelőre nyugodtan. Nem zavar be a szuvenírszagú üzletekből kiáramló tömeg, egységes nádfedelű napernyők vannak mindenhol, amelyek ugyan a délutáni napfénytől nem védenek meg, de legalább esztétikailag szép látvány nyújtanak.

Drymades

Számomra Albánia legszebb strandja. Dhermi elnevezésű halászfalu mellett helyezkedik el egy kisebb öbölben, egy nagy szikla szeli ketté a kavicsos és homokos partot. Tökéletes hely a pihenésre, egy vad strand hatását kelti, még nyár közepén sem zsúfolt.

Dhermi

Albánia egyik leghíresebb strandja, hosszú kilométereken elterülő fehér kavicsos parttal. Főszezonban elég zsúfolt, többnyire helyi turistákkal, a felfedezni vágyók azonban a kis öblökben és barlangokban találhatnak rá a nyugalomra.

Jale

Szintén egy gyöngyszem, noha fizetős strand. Két részre tagolódik, a hosszabb part inkább felnőtteknek ajánlott, felkapott éttermekkel, medencével, bárokkal. Itt nem kicsit volt szembetűnő a külsőségekre fektetett hangsúly. A kicsi, gyönyörű homokos és sziklás öblöt pedig egy falépcsőn lehet megközelíteni. A lépcsősor közepén egy kávézó helyezkedik el, ahonnan egész nap szól a zene. Feltűnően hangosan hallgatják a legtöbb helyen a zenét, de nagyon jó számokat válogatnak.

Borsh

Itt állt meg az idő. A leghosszabb, 7 kilométeres egybefüggő strandja Albániának, ahol az volt az érzésem, hogy szinte csak helyiek vannak, számottevő olívaolaj készítés jellemzi.

Talán ezért éreztem a legautentikusabbnak a helyet, ahol a gyermekek és felnőttek belefeledkeznek a játékba, az időbe, a nyelvi akadályokba, mintha mindenki egy közös homokozóban várná, hogy a tenger végérvényesen elnyelje aznapra a napot.

Ksamil

A görög határhoz és Korfu szigetéhez közel, Sarandától, az albán riviéra nem hivatalos fővárosától délre és Butrint világörökséget képező városától nem messze, tökéletes a strand elhelyezkedése. A türkízkék vízben található három kicsi sziget úszótávolságra van egymástól, viszont mindemiatt túlzsúfolt helyi és főként olasz turistákkal, főleg augusztusban.

Skopje, Macedónia

A #BalkanTrip2019 egyik meglepetés városa. Egy kicsi Dubai tárult elénk, főleg ami a belvárost illeti. 2010-ben indítottak el egy rendkívül költséges városátépítési projektet számtalan óriási méretű neoklasszikus stílusú és hazafias kisugárzású szobrot, emlékművet és szökőkutakat felemelve az egykori szocreál hangulatú kis állam fővárosába. Az isztambuli után Európa második legnagyobb bazárja található itt, ami a jelentős albán és török kisebbségnek tudható. Finom és olcsó az étel.
A Balkán kettős. A Balkán még egyelőre autentikus. Sajátos hangulat jellemzi. Élvezhető, főleg, ha az ember már utazás előtt eldönti, hogy a szépre, különlegesre szeretne fókuszálni.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ