Zuhanás #havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. szeptember 30.

Megosztom:

Zuhanás

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

Zuhanás

Írója
Charity Norman
Műfaja: lassú lefolyású családi dráma szerfüggőségről és megoldások kereséséről, szeretetről, megbocsátásról és túlélési mechanizmusokról
Az íróról röviden: Charity Norman Ugandában született, gyermekévei Yorkshire-ban és Birminghamben töltötte. Jogi tanulmányokat folytatott, büntető- és családjogra specializálódott, majd mediátorként kezdett el dolgozni. Egy idő után, mikor felismerte, hogy a munkája mellett kevés ideje jut három gyermekére, Új-Zélandra költözött. Első regénye Freeing Grace címmel 2010-ben jelent meg, ezt követte a Zuhanás két évvel később. (Harmadik könyve, A lányunk férje 2013-ban látott napvilágot. Erről már egy előző recenzió alkalmával említést tettem.) Jelenleg is az új-zélandi Napierben él, ma már főállású író.

A könyv cselekményéről röviden:

Kőkemény érzelemregény ez a könyv: letaglóz, feldühít, a szívedet szorongatja.
Helikopter zúgásának hangja veri fel az éjszakát. Egy ötéves kisfiút szállítanak kórházba életveszélyes sérüléssel, miután kiesett a házuk teraszáról.
Hogyan történhetett? És miért indít vizsgálatot a gyerekvédelmi hatóság? Hiszen a McNamara család irigylésre méltó boldogságban él, vagy nem? Az anya, Martha McNamara látta azt a néhány félelmetes másodpercet, amely a tragédiához vezetett. Ám ő hallgat. Vajon kit és miért próbál védeni a némaságával? Lehet az elhallgatás becsületesebb, mint az őszinteség? A legutolsó lapok hozzák csak el a katartikus feloldását ennek a mélyen emberi, elgondolkodtató regénynek. De egy olyan olvasmány marad, amit az olvasó egy emberöltőn keresztül magával hordoz.

Hogyan rezonált bennem a Zuhanás:

Első könyv volt, amit a szerzőtől olvastam, és már akkor egészen biztos voltam benne, hogy nem az utolsó, sőt, ezt a könyvet is egészen biztosan újra fogom olvasni. Ami meg is történt. És most, második alkalommal, túl az érzelmi viharokon annyi ajándékot, pluszt, árnyalatot sejtetett, ami első olvasás alkalmával elveszett az érzelmek egymásnak feszülésében, ami a mellkasomat szakította szét. Anya vagyok. Aki kamasz gyermekeket nevel. Tele vagyok önzésekkel, hibákkal, mulasztásokkal. De van bennem egy jó adag szeretet is, ami mindezt ellensúlyozni hivatott.
A könyv ehhez a bennem élő, hibákkal teli emberi anyához szólt. De voltam ugyanakkor a szerfüggő lány is, akit tökéletesen megértettem, a nevelő apa, akivel együtt rezonáltam, a távolságot sirató testvér és az egyensúlyt kereső nagyapa. Hihetetlenül jól megírt könyv, hétköznapi karakterekkel, aki lehetek én és te, a család a szomszédból. Eszméletlen tájak, észbontó döntések és hihetetlen fájdalom. A katarzis azonban nem várat magára. Egyszer minden elmúlik… A nehézségek, fájdalmak, szenvedés, és marad az, ami tényleg számít, a mindent felülíró szeretet.
Kedvenc idézeteim:
A honvágy olyan patkány, amely belülről mardossa az embert. Élesek a fogai.
Hozzáláttam, hogy polcra rakjam a könyveket, egyszerűen a levegőben lebegtem a boldogságtól. Sacha újra fuvolázott. Kit festett. Az emeleti fürdőszobából az ikrek pancsolását hallottam. Ezek a mezítlábas vademberek, ezek a barlanglakók alighanem épp elárasztották az épületet, de kit érdekelt? Ezért minden megérte.
— Ne izgulj, anyu — suttogta, és megpuszilta az arcomat. — Akármi történik is, kijön a mosásban.
Alkarjával megdörgölte az orrát, ajkához emelte a hangszert, és ezüstösen csilingelő akkordfelbontást röppentett föl a helyiségben. A muzsika madarát kiengedték kalitkájából, és ujjongva élvezte a szabadságot. Az agyamban ünnepi tűzijáték sziporkázott.

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ