Zöldebbre nevelve a Grund Iskolában

Szerző: Bíró Orsolya • Fotók: Unsplash, Grund Community Egyesület • 2021. január 28.

Megosztom:

Zöldebbre nevelve a Grund Iskolában

Februárban lesz egy éve, hogy megalakult a Grund Community Egyesület Nagyváradon, amelynek fő célkitűzése és tevékenysége az oktatás, nevelés. Épp ezért is nyitotta meg kapuit a gyerekek és szülők előtt a Grund School, amely már 2019 augusztusától számos gyerektábort, szülői klubot, tavaly októbertől pedig napi rendszerességű afterschool foglalkozásokat szervezett, amennyire csak hagyták a járványügyi intézkedések.
Ezeknek a programoknak legtöbbször a Posticum Kulturális Központ tanyája adott otthont, amelyet később a Grund School rendelkezésére is bocsájtottak, folyamatos használatra. A felajánlás pedig tökéletesen kiegészítette a Grund oktatás-nevelésről alkotott elképzeléseit, miszerint a tevékenységek alapja az élménypedagógia kell legyen, melynek az első és legfontosabb lépése a tapasztalni hagyás, a biztonságos, de kihívásokkal teli tér biztosítása – ha lehet természetközeli környezetben. Ezekből a tapasztalatokból épül a Grundban a tananyag”, rácsodálkozni a gilisztára eső után, megbeszélni, hogy az eső honnan érkezik és hova tart, mit jelent a víz és miért jó vigyázni rá? És hogyan tudunk vigyázni rá a Grund Schoolban? Erre a kérdésre az egyesület és az iskola egy pályázati megvalósítással felelt. A Kaufland Románia Act for Tomorrow Egyesületen keresztül kivitelezett Start ONG pályázatának köszönhetően a tanyán víztakarékossági rendszereket épített a Grund, szakemberek, szülők és gyerekek bevonásával.

A tanya így két komposztvécével, egy szürkevíz-ülepítő tóval és két mikroszkóppal gazdagodott.

Ahol emberi tevékenység van, ott vízhasználat is van: a tanyán a táborok alkalmával és iskola utáni programokon is van kézmosás, főzés és mosogatás, és egyebek. Az ezekből származó enyhén szennyezett víz, vagy szürkevíz pedig a használt épületek mögötti akácligetbe távozott, kisebb- nagyobb habos tócsákat képezve. Ennek megszüntetésére tervezték meg és kivitelezték az ülepítő tavat a Grund munkatársai, szülői, majd építették ki az egyszerű csőrendszert és alakították ki a kibélelt, egyelőre lakatlan tavat, amely kivételes állat- és növényvilágnak ad majd otthont – ezt fogják majd vizsgálni a gyerekek az érkezett tudományos mikroszkópokkal. Van azonban olyan emberi tevékenység is, amely szükségszerű, de megoldható vízhasználat nélkül, ez pedig a végtermékeink ürítése. A mai ember számára az illemhely nem más, mint a rengeteg ivóvízzel működő vízöblítéses vécé. Pedig ennek környezetbarátabbá tételére vannak lehetőségek. Ezek közül a Grund Iskola a fűrészporos vécét választotta, ami azon az elven működik, hogy a vécébe pottyantott kis- vagy nagydolog egy vederbe gyűl, amit általában fűrészporral vagy faforgáccsal szoktak betakarni, majd a vödröt rendszeresen egy komposztálóba ürítik, ahol a termo- és vagy gilisztakomposztálási folyamatok vagy az idő (min. 2 év) megoldja a lebomlás kérdését.
Ennek a rendszernek a kiépítése nem egyszerű kétkezi vagy gépi munka volt, ami a felnőttek pár nap alatt megoldottak olyan napokon, amikor nem volt gyerek a tanyán, „hogy nehogy bajuk essen”. A gyerekek kíváncsisága, a folyamatos kérdezz-felelek és a felfedezések hozta felkiáltások a megvalósítás szerves részei voltak. A gyerekek mérőműszereket használtak: mérőszalagot, vízmértéket;

a tavat vájó markológépet testközelből csodálták

csavarról-csavarra; idővel megszokták, hogy nyomógomb helyett fűrészpor után kell nyúlni vécézés után, mert annyival több víz marad a tanyának, a mikroszkóp nyújtotta képek pedig végérvényesen lenyűgözték őket miközben sót, cukrot, pillangószárnyat vagy hajszálakat vizsgáltak a tárgylemezen.
Így történt tehát, hogy a Grund School rendszeres látogatói ma már „zöldebben” gondolkodnak, tudatosabban tekergetik a vízcsapot vagy figyelik a talajban és levegőben megbúvó apró életeket, ezzel együtt pedig egy fenntartható, környezettudatos vízkörforgást hoztak létre a tanyán, amellyel hosszútávra terveznek, csak úgy, ahogyan nekünk is kellene természeti környezetünkkel.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ