Wellness és zimankó Székelyföldön

Szerző: Ladó Csaba •  Fotók: Ladó Csaba • 2021. május 10.

Megosztom:

Wellness és zimankó Székelyföldön

A Hargitán végigszaladó útról Kalibáskőnél tértünk le Kirulyfürdő felé. Itt még nemrég igazi tél, havas táj volt a jellemző, és jöttünkre őzek kapták fel fejüket a fák sűrűjében. Kirulyfürdő után, ahol a Kiruly és a Vargyas összefolyik, Szelterszfürdő békés tája és füstfelhőket eregető kémények sokasága tárult elénk. Itt van a mi kis rezidenciánk is. Ha csendre és nyugalomra vágyunk, mindig Szelterszt választjuk. A ház a völgy keblén, a Vargyas patak partján áll, ahol minden reggel madárcsicsergésre ébredünk.
Itt szinte teljesen elszigetelve élünk, hiszen térerő csak kevés van, mobiladat pedig ha van, akkor is csak vánszorog. A legközelebbi bolt 3 km-re található, az Asszonybosszantó Csárda. Biciklivel tíz percre, és itt a mindenen kívül friss házikenyeret és élő pisztrángot is lehet kapni. A természet lágy ölén olvasgatni és tábortűz mellett borozgatni a legjobb. Ha pedig éjjeli csörömpölésével felzargat legszebb álmaidból egy kis pele, még mindig lehet gyönyörködni a városi fénytől mentes csillagmezőkben. Nos, ide fészkeltük be magunkat egy hétre, és terveink szerint innen rajzunk ki majd, hogy ebben a zimankós időben felkutassuk a környék legjobb wellness központjait.

Homoródfürdő: Lobogó Resort

A Szeltersztől alig 10 km-re található Lobogó Resort, a fenyvesekkel körülvett Nagy-Homoród völgyében bújik meg, szinte észrevétlenül. A komplexum nemcsak a nyugodt és csendes környezetben eltöltendő, finom falatokra vágyakozókra hathat csábítóan patinás éttermével, de vonzó célpontként szolgálhat télen a sízők szerelmeseinek, ugyanakkor a wellnessközpontok kényeztetését kimondottan élvező és pihenni vágyó turisták számára is csalogató. És őszintén, ki ne szeretne elmerülni e táj látványában, a medence szélén, a meleg, bizsergetően sós vízben?
A nyugodt időtlenség varázsdombján pihenő wellnessközpont belvilágát egy nagyobb úszómedence, hozzá csatolt buzgárral, egy sósfürdő, valamint két szauna, egy finn és egy gőzfürdő tölti ki. A wellness szolgáltatásait emellett a sós környezetben igényelhető haloterápiás masszázsok bővítik ki.
A resort wellnessrészlegét az utóbbi pár évben építették ki, és a közeljövőben további bővítésekre lehet számítani: egy újabb sós vizes fürdő, valamint egy gyerekmedence építése is folyamatban van. Az épületben továbbá meg is szállhatunk, így direkt kapcsolatban lehetünk a wellnessrészleggel. Mivel aránylag egy új komplexumról van szó, széles körökben még nem ismert, így kimondottan csendes, nem zsúfolt és meglepően tiszta, felettébb rendezett központról beszélhetünk. Kikapcsolódás jutányos áron.

Székelyudvarhely: Septimia Hotel and Spa Resort

Ízig-vérig kalandorok lévén, nem vesztegettük sokáig az időt és már másnap magunk mögött hagytuk Szeltersz völgyét, hogy tovább keressük a környék legjobb wellnessközpontjait. Két nap erejéig szakítottunk az anyaméh rézkályhás melegével, hogy ezennel a megye legszékelyebb városába, Székelyudvarhelyre utazhassunk. A város 30 km távolságra található, ami a fagyrágta országút ellenére is alig 40 perc alatt, minden gond nélkül letudható. Átszelve a várost, a Septimia sárga, szögletes épületei pillanatok alatt kitűntek Udvarhely vörös tetős házai közül. A négy csillagos Hotel and Spa Resort recepcióján kiváló fogadtatásban és gördülékeny kiszolgálásban volt részünk, így a szobánkat is gyorsan és minden gond nélkül vehettük át. A komplexum kimondottan nagy hangsúlyt fektet a higiéniára és úgy gondolom, hogy a járvány következtében felállított követelményeknek is maradéktalanul eleget tett.
A Septimia wellnessrészlege egy különálló épületben foglal helyet, egy tágas úszómedencével, két jakuzzival, két sós vizes dézsával és három szaunával: egy finn-, egy infra- és egy gőzkabin várja az abszolút pihenésre vágyókat. A finn szauna kellemes melódiáinak atmoszférájában és a sós vizes dézsák peremkristályainak társaságában nem volt nehéz teljesen ellazulni és gondtalanul a habokkal sodródni. Egy méregtelenítő szaunázás után pedig mi sem kellemesebb, mint ha egy hűsítő fürdőt vehet az ember, melyet a fényárban úszó nagy medencében kaphat meg, vagy ha igazi bátor szív lakozik benne, levegőzni is lehet a hóesésben. Abban az esetben, ha túlságosan kimerültünk és csak az abszolút pihenésre vágyunk, elfogyaszthatunk egy italt a bárnál, vagy az egyik nyugágy kényelmében. A Septimia wellnessközpontjában egyébként étkezhetünk is. Telefonon rendelhetünk a hotel étterméből, ahol egyébként nagyon jól főznek, és ezt a wellnessben el is fogyaszthatjuk.
A Septimia wellnessközpontja minden várakozást felülmúlt, egy szép, tágas és kimondottan tiszta komplexumot ismerhettünk meg. Egyetlen negatívumként azt tudom megemlíteni, hogy nincs direkt kapcsolata a szálloda épületével, így nem sétálhatunk oda-vissza egy szál fürdőköpenyben. Számolni kell, főleg téli időszakban, az öltözködéssel. Kimagasló szolgáltatás borsosabb áron.

Székelyudvarhely: Páva Pension and Spa

Miután kirepültünk a Septimiából, de még mielőtt leszállhatnánk a Pávakertbe, hadd tegyünk egy kis kitérőt, és ha már Udvarhelyen járunk, ejtsünk meg egy rövid sétát a város szívében is, ahol nem várt kincsekre lelhetünk. A város központjától nem messze található a híres Kováts fényképészet, mely Európa egyetlen, ma is működő napfény műterme. Az 1876-ban alapított műhely, az abban az időben úttörő technikát alkalmazva robbant be a város életébe. A természetes fényt használták a fényképezéshez, ám nem a megszokott kinti, hanem már benti környezetben, üvegtető segítségével. Az izgalmas kaland térben és időben kalauzol át a fényképkészítés tényleges helyszínétől, az előhívó szobán át a retusálás csodakamrájáig.
Ami pedig az időutazás fáradalmainak kiheverését illeti, a város szívében megbújó Alexandra cukrászda tökéletes megoldást nyújt. A mondhatni antik cukrászda finomabbnál finomabb süteménykölteményekkel várja a menthetetlen édesszájúakat. Ebben a kielégült lelkiállapotban, teljesen súlytalanul szállhattunk át a Pávakertbe. A Páva Pension and Spa komplexum a Septimiától nem messze található egy gyümölcsöskert kellős közepén, magánházakkal körülvéve. Elhelyezkedésének köszönhetően teljes panoráma nyílik Székelyudvarhely hósapkás vidékére. A kiszolgálás és a kedvesség itt is határtalan volt, igazán otthon éreztük magunkat. Gasztronómia terén elegáns étteremmel és kulináris élvezettel nyűgözött le.
A Páva wellnessrészlege az épület földszintjén található, magába foglal egy úszómedencét, egy pezsgőfürdőt, egy gyerekmedencét és két szaunát: egy finn- és egy gőzkabint. A két szaunát pedig egy hideg merülő választja el, melyet egy vendég, kicsit humorosan, csak simán kútnak nevezett.

A wellness légköre kellemes és családias.

Kimondottan nagy előnye, hogy nem külön épületben található, mint a Septimia esetében. Egy másik előnye, hogy a wellness használata korlátlan időre szól, ellentétben négycsillagos szomszédjával, valamint a Lobogó Resorttal, ahol megszabott programhoz kellett igazodnunk.
A Pávakert egyetlen negatívumaként, bár nagyon fáj érte a szívem, muszáj megemlítenem, hogy a wellnessrészleg karbantartásának terén van még hová fejlődniük. Úgy érzem, nem fordítanak rá akkora hangsúlyt, mint amekkorát egy ilyen komplexum megérdemelne, és amilyen elvárható lenne. Ennek ellenére a Páva Pension and Spa-ban eltöltött idő több mint kellemes volt és felettébb pihentető. Közepes ár, jó szolgáltatások, kifogástalan konyha.
Másnap reggel, miután bepakoltuk az utolsó utazótáskát is a csomagtartóba, búcsút intettünk a Pávakert birodalmának. Az elválás letargikus időszaka sosem könnyű, de a jó hír, hogy mindig van rá gyógyír, méltó megoldás. A Galffis chocolates kézműves édességboltja pont egy ilyen hely. Egyedi, különleges csokoládé remekművek várják az arra tévedőket. Előzetes bejelentkezéssel pedig a gyártási folyamatot is végig lehet követni a kakaó és egyéb alapanyagok összekeverésétől egészen a csomagolásig.
Levendulás csokit majszolgatva érkeztünk vissza  Szelterszre. Csend és nyugalom honolt a béke szigetén. Maradtunk még pár napot ebben az idilli környezetben, majd a szabadság leteltével, felkerekedtünk és útnak indultunk Csíkszereda felé, át a Hargitán. Hazatérésünk előtt azonban még volt egy nagyon különleges helyszín, ahová mindenképp el szerettünk volna jutni. Gyergyószentmiklóstól körülbelül 15 km-re, a Gyilkos-tó irányába található a környék egyik legizgalmasabb étterme, az Oxygen Restro.
Ezen az amúgy is elképesztő helyen, a még néhol havas csúcsok közvetlen közelében és a lehengerlő kilátás ölelésében szökkent szárba az Oxygen Restro kackiás üvegépülete. Mivel az étterem csaknem minden oldalát üveglapok fedik, a Nap szikrázó fényében olyan, akár egy hetyke, tarajos jégszilánk. A közelben sípálya is működik, de már csak a páratlan kilátásért is érdemes legalább egyszer meglátogatni. Való igaz, hogy pezsgőfürdővel nem szolgálhat az Oxygen Restro, azonban finom étkeivel és kristálytiszta levegőjével wellness módjára melengeti a kalandvágyó lelkeket.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ