Vesd papírra a negatív gondolataid! — ez az egyik leghatékonyabb terápiás eszköz, amit otthon gyakorolhatsz a saját jóléted érdekében

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Unsplash • 2021. július 5.

Megosztom:

Vesd papírra a negatív gondolataid!

— ez az egyik leghatékonyabb terápiás
eszköz, amit otthon gyakorolhatsz a saját jóléted érdekében

Bármennyire is hihetetlennek tűnik, az egyszerű technikák néha nagy problémákat képesek megoldani. Egy ilyen nagyon egyszerű technika például a naplózás, amikor rendszeresen kiírom magamból mindazt, ami zavar, ami fáj, ami nyugtalanít, ami szorongással tölt el, amitől félek stb.
Amikor coaching üléseken ezt javaslom a klienseimnek, akkor látom rajtuk, hogy kételkednek benne, nem hiszik el, hogy miben tud segíteni, ha írnak mindarról, ami bennük zajlik. Pedig nagyon egyszerű. Amikor papírra írunk, egyrészt materializálunk, azaz kiadjunk magunkból mindazt, ami zavar, formát adunk neki — így már nem bennünk kóvályognak tovább ezek az érzések, hanem rajtunk kívül. Miközben írunk, egyre kevesebb ereje marad a gondolatainknak és az érzéseiknek, mert azáltal, hogy papírra kerülnek, veszítenek az energiájukból, az intenzitásukból.
A gondolatok érzéseket váltanak ki belőlünk, ezért lehet, hogy a sírás is környékezni fog. Hagyjuk. Sírjunk. Sírjuk ki magunkból mindazt, ami feszít, ami fáj, miközben papírra vetjük ezeket — ez a módja a kiengedésnek, elengedésnek, felszabadulásnak. Mire befejezzük az írást az az érzésünk támadhat, hogy megkönnyebbültünk, hogy jobban érezzünk magunkat.
Másrészt a naplózásnak köszönhetően, lehetőségünk van tisztábban látni mindazt, ami bennünk történik. Mert nagyon sokszor az igazság teljesen máshol van, mint amiről a gondolatainak, érzéseink szólnak. Az írás segítségével eljuthatunk önmagunk mélyebb rétegeihez is, és rájöhetünk arra, hogy miért vannak akár visszatérő gondolatink, érzéseink, hogy ezek miből táplálkoznak, miben, hol gyökereznek. Ráláthatunk akár összefüggésekre is. A naplózásnak köszönhetően jobban megismerhetjük önmagunkat, mintáinkat, a bennünk futó programjainkat.
Ha írásra adjuk a fejünk, akkor egy érvényes szabály van: nem szelektálni a gondolatok, érzések között. Mindent leírni, ami bennünk van. Ha ebből rendszert csinálunk, és gyakran megtesszük, akkor nagyon sok feszültségtől megszabadítjuk magunkat, ami már nem minket fog feszíteni belülről.
Az írásnak köszönhetően sokkal könnyebben és sokkal hamarabb visszatalálunk önmagunkhoz, mert azáltal, hogy írunk kicsit, kívülállóként látjuk magunkat, és van lehetőségünk eltávolodni a helyzettől, problémától, attól, ami fáj. Az írás egy objektív szemüveget helyez fel a szemünkre. Úgyhogy, amikor legközelebb azt érzed, hogy szomorú vagy, szorongsz, rettegsz, ideges vagy, félsz, vagy elárasztanak a negatív érzések és gondolatok, akkor vegyél egy papírt, ceruzát, és kezdj el írni. Nem biztos, hogy neked is beválik ez a módszer, mert sokan vagyunk sokfélék, és ami segít nekem, lehet neked nem. De ha meg sem próbálod, akkor nem is fogod megtudni. Úgyhogy, hajrá! Lehet, hogy rátalálsz az írásban arra a módszerre, amellyel tisztítani tudod magad és egyensúlyba hozni.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS