Út az éjszakába #havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. szeptember 23.

Megosztom:

Út az éjszakába

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

Út az éjszakába

Írója
Kristin Hannah
Műfaja: családi dráma, regény igaz barátságról, az igaz szerelem erejéről, a társadalmi rétegekről, a gyászról, az elengedésről és egy új esélyről
Az íróról röviden: Az 1960-ban született Kristin Hannah amerikai bestsellerszerző több mint 20 könyvet írt. Mielőtt az írásnak szentelte volna magát, ügyvédként dolgozott, de egyáltalán nem bánja, hogy hátat fordított az írás kedvéért ennek a hivatásnak. Jelenleg Washington állam egyik szigetén él férjével. Arra a kérdésre, hogy hogyan fest számára egy regényírás szempontjából ideális nap azt felelte, hogy a legjobban a tengerparton képes kiteljesedni és alkotni. Rendszerint korai órában ébred, majd szaladni megy, ezt követően azonnal írni kezd.
Egy könyv megírása hozzávetőlegesen egy-két évet vesz igénybe, attól függően, hogy mennyi kutatómunkát kell végeznie a történet kibontakoztatása érdekében. A legtöbb időt mégis a javításoknak szánja. Elmondása szerint képes egy adott szövegrészt vagy párbeszédet akár tízszer is újraírni addig, amíg elégedett nem lesz.
Soha nem érzi úgy, hogy egy könyv készen lenne. Akkor van készen, amikor a külső körülmények erre kényszerítik — a közelgő határidő, vagy a csontig rágott téma, amelybe függetlenül attól, hogy minden benne van, őt ez a tény képtelen megnyugtatni.

A könyv cselekményéről röviden:

Lexi és Mia a középiskola első napjától fogva elválaszthatatlanok. Sokban különböznek — Lexi árva, és egy lakókocsiparkban él, Mia pedig szerető családban, szép otthonban nevelkedik. Mégis találnak egymásban valamit, amitől ők ketten kiválnak a tömegből. Mia imádott, jóképű ikertestvérének élete egyszerűbb kissé. Hiszen igazi partiarcként a társaság lelke, akit mindenki kedvel, akihez mindenki igyekszik közel kerülni.
Emiatt az anyjuk, Jude azt hiszi, nincs miért aggódnia, hiszen a fia hihetetlen lazasággal navigál az életben, könnyedén elér bármit, amit ő vagy a családja kíván, így aztán mindez kompenzálhatja Mia bátortalanságát és félénkségét is. Jude tervei akkor remegnek meg alapjaiban, amikor fia szerelmes lesz. Hiszen sem a szerelem, sem az, akit választ, nem szerepel Jude kőbe vésett terveiben. Az érettségi nyarát azonban soha nem felejtik el. Mert nem csak az ő életük változik meg, hanem az egész közösségé.
A barátság, a bizalom és az ígéretek nyarán egyetlen éjszaka mindenre hatással lesz: a szívek összetörnek, a remények köddé válnak, és eljön az idő, hogy maguk mögött hagyják a gyermekkort, és megtanuljanak szembenézni a jövővel. Hogy a jövőt pontosan ki alakíthatja és milyen mértékben, arra az írónő válaszol ebben a feledhetetlen regényében, mely minden korosztály számára minőségi időtöltés ígéretét rejti.

Hogyan rezonált bennem az Új az éjszakában:

Újraolvasott könyveim egyike. Amikor valami újjal találkozom, amit nagyon vártam, a bennem lévő izgalom olykor elvakít azokkal a finom szálakkal és háttértörténésekkel szemben, amelyek csak második olvasásra mutatkoznak meg, domborodnak ki.
Így voltam ezzel a könyvvel is.
Amikor először olvastam, alig tudtam lélegezni a mélységektől, amiket megmozdított bennem.
Második olvasatra azonban, amikor nem kellett a cselekményre koncentrálnom megcsodálhattam az írónő zsenialitását, egy-egy karakter tökéletlenségét, szálakat, tulajdonságokat, gondolatokat, amelyek magamhoz vezettek és az anyaság buktatóit, amely veszélyként mindannyiunkra leselkedik. Tanulságos történet szerelemről, barátságról, becsületről, szülői és nagyszülői szerepről és hozzáállásról, őszinteségről és újrakezdésről.
Minden korosztály kedvelt olvasmánya lehet, de a kamaszokat nevelő szülőket, illetve a kamaszokat különösen biztatom ennek a könyvnek a megismerésére, kiolvasására. Mert vannak találkozások, amik egy életre szólnak…
Kedvenc idézeteim:
A szeretet akarat kérdése.
A fájdalom tengerében ott rejlenek a könyörület kis szigetei, pillanatok, amelyekben az ember inkább arra emlékszik, mi maradt meg neki, ahelyett, hogy azon gondolkodjon, mit veszített el.
— Ne haragudj, hogy ilyen soká tartott, míg ideértem. Én… Eltévedtem
Próbáltak megbeszélni mindent, amit kellett, elraktározni a szavakat, amelyek a hideg teleken majd átmelegítik őket.
Apátok emlékeztetett rá, hogy milyen érzés a szerelem, és amikor először megcsókolt, elbőgtem magam.
Lábujjhegyen lopakodott hozzá a remény.

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ