TIÉD AZ ÉLETEM #havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. július 22.

Megosztom:

TIÉD AZ ÉLETEM

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

TIÉD AZ ÉLETEM

Írója
Sara Rattaro
Műfaja: kortárs irodalom, dráma, regény a megbocsátásról, önfeláldozásról, anyai szeretetről
Az íróról röviden: Sara Rattaro 1975-ben született Genovában. A Tiéd az életem a második regénye, amely hazájában pillanatok alatt a sikerlisták élére tört, és több országban is meghódította a női olvasók szívét. 2017-től gyermekkönyvek szerzője is.

A könyv cselekményéről röviden:

Viola egy szép tavaszi napon hívást kap a férjétől, Carlótól. Lányukat, a gyönyörű, húszéves Angit autóbaleset érte. Viola a tragikus hírt éppen a szeretője karjaiban fekve kapja, majd a hajnali utcán az autóban a kórház felé végigpergeti az elmúlt hónapok eseményeit. Egy hazugságokkal, szenvedéllyel, megcsalással és bűnbánattal, haraggal és reménnyel teli időszak képei villannak fel. A kórházban kiderül, hogy a lánynak azonnali életmentő szervátültetésre van szüksége, és csak egy donor jöhet szóba: Viola…

Hogyan rezonált bennem a Tiéd az életem:

A könyv borítója, mint Sara Rattaro minden egyes könyvének borítója, maga a csoda. Mintegy sejteti, hogy milyen hangvételű tartalom vár az olvasóra, aki felüti a tetejét. És az olvasó nem fog csalódni. Annak ellenére sem, hogy a főszereplővel nagyon nehéz azonosulni. Kicsapongó életmódját követve, amellyel a legszentebb ellen, a családja egysége ellen vét. Enyhítő körülményként jelenik ki a szimbiózisból való — véleményem szerint önkéntes — kiszorulása, ami apát és lányát jellemzi. Ezzel a kiszorulással enyhíti lelkiismeret-furdalását minden egyes tévelygése esetében.
A könyv nem lineáris idősíkban halad. Különböző filmkockák segítségével csapongunk időben, térben, lelkiállapotokban, miközben az alap mindvégig ugyanarra mutat — a főszereplőben lakozó mélységes szeretetre. Hogy emberileg tökéletlen, és képtelen kifejezni? Igen. De melyikünk vethetne rá követ? Engem, mint olvasót kísértetiesen emlékeztet Mazzantini Ne mozdulj című regényére, amely az egyik kedvencem. Akinek tetszett az a könyv, egészen biztosan ennek az olvasása közben is hazatalál. Mindenképpen egy olyan könyv, amely a lélek nyelvén szól és az üzenet nagyon mélyre hatol, oda, ahol az emberi szeretet és gyarlóság, gondok nélkül kiegészítik egymást.
Kedvenc idézeteim:
Minden háború valakinek a halálával kezdődik.

Ne aggódj sokat a holnap miatt, a valódi gondokat úgysem látod előre, váratlanul jönnek.

A hazugsághoz két ember szükséges: aki mondja, és aki hallgatja.

A dolgoknak egyszer csak végük szakad. Mindennap, minden éjjel, télen, nyáron, a csókoknak, a szerelemnek. A bor is elfogy vacsora közben, a tányérok a mosogatóból, a benzin, akkor is, ha teletankoltál, a tűzifa, az élelem. Véget érnek a kezelések, a jó könyvek, a kávészünet, a pénztár előtt a sor, az elbeszélés, a rémálom. A harisnyák végül a fiókba kerülnek, a ruhák a szekrénybe. A bűnösök a börtönbe. Az iskola csengőszóval ér véget. Befejeződik a háború, a járvány, a vizsgaidőszak, a zene, ha felemeled a kezed a billentyűkről. Elfogy a cukor. Minden véget ér. Egy nap a világ is, talán.

De a lelkiismeretet nem lehet egyszerűen mosodába adni, a foltok mindig ott maradnak. Az ember álmában, akárhol. Olyan ez, mint a félelem a sötéttől. Mindegy, hol van sötét, mindig ugyanaz.

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ