Tankönny – Kristóf, az örökmozgó

Szerző: Aczél Dóra • Fotók: Grund School • 2023. december 4.

Megosztom:

Tankönny –

Kristóf, az örökmozgó

Én furcsa gyerekeknek szoktam hívni azokat a gyerekeket, akik nem a nevelési nagykönyv szerint működnek. A furcsaságuk nem rossz dolog, egyszerűen más fajta odafigyelést igényel. A Grund táboraiban, nyári iskolájában nagyon sokszor fordulnak meg atipikus gyerekek. Sokszor filózok azon, hogy vajon a tantermi keretekben hogyan találhatják meg a helyüket. Mert ott vannak: iskolások, vannak tanítóik, osztályfőnökeik, osztálytársaik, barátaik, ellenségeik — épp mint mindenki másnak.
Az örökmozgó gyerekek típusáról írok, kifejezetten szakmaiatlanul, kifejezetten úgy, ahogy az én paraszti eszem diktálja. Hiszen tudjuk, hogy nem csak szakemberek kell együtt éljenek az örökmozgó gyerekekkel, akiket nevezzük ma egyszerűen Kristófnak. Kristóf ötödikes. Szülei elváltak, nagyrészt az édesanyja neveli.

Ismertetőjelei:

 • Nem létezik nála a nem-mozgás, mint fogalom. Ha olvas, akkor a lábát mozgatja, ha beszél, akkor a kezét-lábát-szemét. Ha alszik, akkor is járkál. Ha a fűben ülünk körben, akkor a füvet tépkedi maga körül.
 • Mindig van megjegyzése a plénumban elhangzottakra. Általában vicces(kedő) megjegyzése, amin ő szokott a leghangosabban kacagni, közben figyeli, hogy ki csatlakozik fel rá, márpedig lesz olyan, és akkor vele örök csibészségi fogadalmat köt egyetlen tekintettel.
 • Ha választhat a foci és a kaja közt, akkor a focizás közbeni kajálást választja.
 • Ha választhat a focizás és a tudományos kísérletek közt, akkor a focizást választja. Mindig a focizást választja. Ha nincs lehetősége választani, akkor is a focizást választja.
 • A pizsamája egy focimez. Pizsamacipője is van: focicipő.
 • Könnyen motiválható a részvételre, alapvetően igen szeret társaságban lenni. Minden igyekezetével azon van látszólag, hogy a csibésztársával szétrobbantson bármilyen izgalmas programot, de igazából csak a figyelmet igényli. Ezért nála az, hogy csendes elvonulásra vágyik — egy sci-fi.
 • A figyelmet nagyon igényli, és meg is tesz mindent, hogy megkapja: csúnya a szája, hangos és bomlasztó tud lenni a magatartása — tudja nagyon jól, hogy a botránkoztató viselkedésért több és erősebb figyelem jár.

Épp ezért így érdemes vele:

 • Engedjük meg neki a focit. Nagyon jól működik nála a jutalmazás. Jutalmazzuk őt fociidővel. Ha van olyan tevékenység, ami semmiképpen nem köthető össze a focival, akkor az legyen a keret, hogy ahogyan megvan azzal a feladattal, mehet focizni.
 • Ha nem foci, akkor ásó, kapa: bármilyen mozgásos tevékenységre nagyon jól reagál. Keressünk olyan helyet, ahol áshat. Agyagozási programnál ő legyen az, aki begyűjti az agyagot (ha erre van lehetőség), vagy ő hordja a vizet. Kertészeti programnál ő fog ásni, vagy a magaságyás keretét összekalapálni. Ő fogja hordani talicskával a földet. Bunkert fog építeni a csibésztársaival. És az a bunker nagyon vagány lesz, hidd el. Csak engedd, hogy csinálja.
 • A szabályok ismertetése nagyon fontos. Nála nem fog egyből átmenni, ő az, aki vonzza a konfliktusokat, a szabálysértéseket. Lehet, hogy megérti a szabályt, de ugyebár a szabálykövetés csendes meló, ezért néha csak azért szegi meg, hogy megkaphassa a figyelmet. Nincs baj, többször át kell venni. De át kell venni, ne engedjük meg magunknak, hogy elsiklunk fölötte.
 • Küzd a szeretetért, ezért a szabályoknál érdemes mindig abban a fényben magyarázni neki, hogy a szabálykövetéssel biztonságot teremt másoknak, magának is, a szeretet szép kifejezése ez. Ezt jobban fogja érteni. Hiszen a
  szeretetvesztéstől, mint lehetséges következmény fél inkább. Ezt ne mondjuk neki. Egyrészt mert nem igaz (nem igaz, hogy a rossz viselkedése szeretetvesztést von maga után), másrészt ha elmondjuk, akkor csak azért is ki fogja próbálni, s akkor olyan helyzetet kell kezelnünk, ami sokkal mélyebbre mutat, és közösségi szinten kell ezt tennünk.
 • Szeret vezetni, mert vezérnek lenni figyelemmel jár. Direkt nem vezetőt írtam. Nem feltétlenül vannak meg a kvalitásai ahhoz, hogy vezető legyen, így inkább csak vezérként viselkedik. Viszont segítsünk neki azzal, hogy funkcióval, s így
  felelősséggel is ellátjuk. Például koordinálhatja a bunkerépítést, de nekünk, felnőtteknek kell itt éles szabályokat, éles feladatköröket meghatározni. Abban már jól mozog.
 • Ne várjuk el tőle, hogy proaktív ötletekkel jöjjön. Szüksége van arra, hogy vezetve legyen, a szabályok neki biztonságos keretet adnak.
Kristóf az a táborokban és az órákon, aki mindig az ablak felé kukkant. Foci kell neki. Rohangálás, szünet, erős kiabálás, sok férfiasnak vélt tevékenység. De annál több szeretet és odafigyelés. Néha egy-egy szúrós tekintet vagy elismerő kacsintás is megteszi a dorgálás vagy elismerés helyett. Érezze, hogy különleges, mert az.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS