Tankönny – A HHH-s gyerek

Szerző: Aczél Dóra • Fotók: Freepik • 2024. március 4.

Megosztom:

Tankönny –

A HHH-s gyerek

Egy Grund Műhelyen mindenki kap egy kitöltendő lapot. Le kell írni azt a pedagógiai helyzetet, amiben nem nagyon látnak megoldást, ami megterheli őket. Konkrétan le kell írni, hogy a gyerek hogyan viselkedik, vagy hogy konkrétan hogyan nyilvánul meg az a helyzet. Aztán meg kell határozni célokat, hogy mit szeretnének elérni mondjuk tanév végéig azzal a helyzettel, gyerekkel. És ezután beszélgetünk. Sokat. Kérdezünk, javaslunk, szétszálazzuk, nyálazzuk, körbejárjuk a lehető leggazdagabban a helyzetet.
Ezen a pénteken egy zsákfaluban vagyunk. Tíz pedagógus ül körben, mindenki hozza a saját esetét.
Összevont osztályok, háháhás gyerekek, azaz HHH, azaz halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek. Ebből szemezek most nektek két szélsőséges esetet, remélve, hogy egyrészt a te osztályodban nem fordulnak elő ilyen esetek, másrészt, ha mégis, akkor megtaláld azt a fonalat, ami enyhíti a helyzetet.

Andor a szorongó

És Andor, akinek székletproblémái vannak. Vagy székrekedés, vagy visszatartási gondok. A visszatartási gondjaival meg az egész osztálynak lesznek gondjai, a rekedéssel kevésbé. Andor roma kisfiú, 10 éves. Egyedül neveli az édesanyja, aki alkoholizmussal küzd, rettentő szegény körülményekből jár be Andor iskolába, minden nap. Szorong. És a szorongásából fakadóak a székletgondjai. Ha bekakál, akkor hazaküldik, mert büdös. Ha hazamegy, akkor az édesanyja veri meg, mert bekakált.
Alapvető probléma, amivel a tanárok szembesültek:
1. Nem tudják az édesanyát megváltoztatni.
2. A szorongás kezelése nem az ő szakterületük, pszichológus kellene ide. Az meg nincs. A tanár nem tudja a szorongás gyökerét megoldani, feloldani, mert sem eszköze, sem szakértelme, sem ideje nincs erre.
3. Védeni kell az osztály többi gyerekét, ők sem ülhetnek a kakaszagban egész nap.
4. Az édesanya hozzáállását és alkoholproblémáit nem tudja a pedagógus vagy iskola megoldani, viszont:
5. Ha Andort hazaküldik kakás ruhával, akkor Andor még otthon verést kap ráadásul. Ami csak növeli a szorongását és becsatolja egy olyan körforgásba, ahol Andornak az lesz a természetese, hogy ő a büdös, ő az anya rossz gyereke, ő a bekakilós.
Alapos körbejárás után Andor kapcsán erre jutottunk:
1. Andornak vissza kell adni a méltóságát és megtanítani arra, hogy hogyan kezelje azokat a helyzeteket, mikor baleset éri.
2. Az iskolának valóban nincs sok mindene, viszont vannak tanárai, akik észreveszik a gondot, van mosdója csapvízzel, van törölköző, mosógép. És tudnak adományból Andornak csereruhát szerezni, vagy megkérni Andort, hogy hozzon otthonról egy váltás ruhát.
3. És baleset esetén nem hazaküldik, hanem be a fürdőbe, hogy tegye rendbe magát, folytassa az órákat, és ne menjen haza verésért.

Luca és Pisti, akik mindig verekszenek

Pisti dagi. Luca nem az. Pisti és Luca folyton verekszenek, szívatják egymást, adnak bőven verbális és tettleges agressziót egymásnak. Kiskamaszok.
Egyetlen kérdésem volt: van ebben a helyzetben folytonos alá-fölérendelés? Azaz meg tudnak határozni a tanárok egy mindig agresszort és mindig áldozatot ebben a helyzetben? A válasz az volt, hogy nem. Egymást cukkolják, hol az egyik kezdi, hol a másik.
Egy tanácsom volt:
– Azonkívül, hogy figyelném, hogy ne durvuljon el a helyzet, nem csinálnék semmit. Ha mindkét fél meg tudja védeni magát, mikor épp azt kell tennie, akkor nincs egyensúlyeltolódás, nem veszélyezteti egyik gyerek integritását sem ez a kapcsolat. Arra kell figyelni, hogy a testi épségük ne sérüljön, és csak akkor érdemes beavatkozni, mikor ennek a veszélyét látjuk.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ