Szerelem-hónap

Szerző: Simon Emőke • Fotók: Pexels • 2024. február 26.

Megosztom:

Szerelem-hónap

Minden párkapcsolat azt tükrözi vissza, hogy valójában én hogy vagyok magammal. Na, és te hogy vagy magaddal?

Február a szerelem hónapja. Itt van, ugye a Bálint-nap, amikor mindenki egyből a párra, a párkapcsolatra, az együttre gondol. Ami rendben is van, hiszen a szerelem, szeretet mindig kettőről szól, egy adok-kapok dinamikáról. Csodálatos érzés adni, éreztetni a másikkal, hogy fontos, értékes, hogy örülünk, hogy van, hogy a társunk, hogy mellettünk van, hogy szeretjük, támogatjuk, ott vagyunk neki, számíthat ránk, nincs egyedül. És csodálatos érzés mindezt érezni is, hogy fontosak vagyunk, hogy valaki ott van nekünk és hálás azért, hogy az életében vagyunk, hogy látnak, éreznek, hallanak, hogy szeretnek, értékelnek, tisztelnek. Csodálatos érzés, igen, és szükségünk is van rá.
Amire viszont már csak kevesen asszociálnak és gondolnak, hogy a szerelem hónapjában, bizony ajánlatos magunknak is venni egy csokor rózsát, elvinni magunkat egy vacsira, azaz kimutatni önmagunk számára is, hogy fontosak vagyunk, és dolgozni a kapcsolatunkon saját magunkkal. Kopp. Ilyenkor szoktam hallani ügyfelekkel dolgozva, hogy mekkorát üt ez a mondat. Sokszor nem is értik. Vagy csak legyintenek egyet, hogy na, persze, mekkora baromság ez, minek ezt, hiszen egyértelmű, hogy jól vagyok magammal, nem? Ki ne akarna magának jót? Ki lenne rosszba önmagával? Elvégre nem vagyok hülye, hogy rosszat akarjak magamnak. Amúgy is, mi az, hogy kapcsolat önmagammal? Na, igen. Minden itt kezdődik, hiszen sokan – sokáig én se voltam kapcsolatban önmagammal – nem is tudják, hogy hogyan kell saját magunkkal kapcsolatban lenni, arról nem is beszélve, hogy egy tiszteleten, szereteten alapuló kapcsolatban. Nem tudjuk, mert nincs benne se a tanrendben, se a kultúránkban, se a mentalitásunkban, értékrendünkben. Nincs rá mintánk, nem láttuk, hogyan kell ezt csinálni, nem volt kitől eltanuljuk, nem ez égett belénk észrevétlenül gyerekként. Pedig fontos. Nagyon.
Az, hogy milyen a kapcsolatom önmagammal kihatással van a romantikus kapcsolatomra is – legalábbis én erre a személyes következtetésre jutottam. Eddigi életem során voltam kapcsolatban, és voltam egyedül. Az alap pedig mindkét esetben az volt, hogy én éppen milyen kapcsolatban álltam önmagammal. Ha nem tudtam eléggé szeretni, értékelni magam, amikor egyedül voltam, akkor szenvedtem. Nagyon. A magánytól, a szeretetlenségtől. Ha kapcsolatban voltam, akkor sokat tűrtem, nem húztam meg határokat, nem mondtam ki gondolatokat, érzéseket, mert féltem attól, hogy elhagynak, hogy nem fognak szeretni. Amikor tudtam szeretni, értékelni magam, akkor már nem szenvedtem az egyedülléttől, hiszen tudtam, hogy az értékem nem attól függ, hogy éppen szeret valaki, vagy nem, hogy a szerethetőségem sem annak a függvénye, hogy éppen kapcsolatban vagyok, vagy sem. Önszeretettel és önbecsüléssel a kapcsolataim is mások voltak. Volt egy határ, amit már nem féltem meghúzni, hiszen tudatában voltam az értékemnek, annak, hogy mit érdemlek és mit nem. Én döntöttem el, hogy kit engedek be az életembe, ki maradhat, kit akarok, és kinek kell mennie, mert nem tesz jót nekem, mert mellette nem épülök, hanem fogyok. Tehát, amilyen kapcsolatban voltam éppen önmagammal, az minden esetben visszatükröződött az életemben, a kapcsolódásaimban.
Bálint-nap, a szerelem hónapja egy jó alkalom és apropó arra, hogy rendbe tegyük és tisztázzuk az önmagunkkal ápolt kapcsolatot. Meg kell tanulnunk szeretni, sőt szerelmesnek lenni önmagunkba, azokba a részeinkbe, amelyekért szenvedéllyel tudunk rajongani. Mindannyiunkban vannak ilyen részek. Benned is, és bennem is. Csak tudatosítani kell őket és fel kell fedezni. Pont, mint a párodban. Mert kapcsolatokban is ezt tesszük, nem? Felfedezzük a másikban a szépet, a jót, és ezekért elkezdünk rajongani. Tegyük ezt magunkkal is. Bátorítalak, hogy vegyél egy papírt és ceruzát, és kezd el tudatosítani a jóidat, szépeidet magadban. Fedezd fel önmagad, és kezdj el rajongani önmagadért. Egy életképes és egészséges párkapcsolat alapja is egy önbecsülésen és önszereteten alapuló önkapcsolat.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ