Szégyen, amit a nők sokkal gyakrabban éreznek, mint a férfiak. STOP.

Szerző: Simon Emőke • Fotók: Freepik • 2024. június 25.

Megosztom:

Szégyen, amit a nők sokkal gyakrabban éreznek, mint a férfiak. STOP.

Megbénít. Azt se tudod, hová nézz. Legszívesebben eltűnnél a Föld felszínéről. Mindegy, hogy merre, csak valahova el. Lehetőleg jó messzire. Összegyűr kicsire, pont mint egy csokis papírt, miután kiették belőle az utolsó kockát is. Kb. ezt csinálja velünk a szégyenérzet, ami az egyik legerősebb és sokszor felbukkanó érzés. Főleg napjainkban, a szociális média világában, ahol szinte minden görgetésben a tökéletességgel találjuk szembe magunkat. A tökéletes test, a tökéletes nő, férfi, a tökéletes család, munkahely, lakás, nyaralás stb. Amellett, hogy fárasztó és idegesítő ez a sok tökéletesség, mert egyáltalán nem életszagú, a szégyenérzetet is aktiválja sokunkban, sokszor. Mert amikor minden tökéletesnek tűnik és hibátlannak, akkor azt érzed, hogy valami veled nem stimmel, hiszen bármennyire is törekszel, próbálkozol, nem tudod elérni sehogy azt a képekről szembejövő tökéletességet. A te életed nem talál a képekkel, amit látsz. Ez frusztrál és tudatosan vagy tudattalan szégyenérzettel tölt el.
Felmérések szerint mi, nők, hajlamosabbak vagyunk arra, hogy nagyobb mértékben érezzük a szégyenérzetet, mint a férfiak. Ami nem csoda, hiszen ha egy nőn van egy pár plusz kiló, vagy látszik egy pár fehér hajszála, akkor máris negatív megjegyzéseket kap, míg a férfiak nem, számukra megengedett, vagy éppen szexi. Ez egyértelműen hozzájárul ahhoz, hogy a nők elégedetlenek legyenek önmagukkal, sőt szégyelljék magukat. Ez az érzés gyakran aktiválódik, amennyiben ilyen területekről van szó:
– Kinézet – az irreális társadalmi standardoknak köszönhetően
– Karrier – hiszen gyakran azt a megbélyegzést kapják, hogy önzőek, nem családcentrikusak
– Anyaság – ha az ezzel járó nehézségekről, kihívásokról beszélnének
– Szexualitás – hiszen máris olyan nő, amennyiben vannak vágyai, szükségletei
– Testi-lelki egyensúly – mert ha erre törekszik, akkor szintén olyan megjegyzéseket kap, hogy túl erős, önálló.
Fontos, hogy beszéljünk erről, mert látom, hogy nagyon sok nő küzd a szégyen érzésével. Ami segíthet, amikor aktiválódik az a:
TUDATOSÍTÁS
Mindig, amikor irreális elvárásokat támasztasz magad irányába, hozd vissza magad a realitás talajába, és emlékeztesd magad, hogy éppen mi történik. Emlékeztesd magad arra, hogy a tökéletesség csak egy legenda, egy toxikus gondolat, ami képes arra, hogy megbénítson. Ne hagyd. Legyél te ennél tudatosabb.
ELFOGADÁS
Tanuld meg elfogadni azt, aki vagy és amire vágysz. Az elfogadás nem azt jelenti, hogy hátradőlök, és innentől kezdve ezzel takarózom, hogy én ez vagyok és kész. Nem, elfogadom azt, ahol épp most tartok, de nem ostorozom magam, és nem zárom ki a fejlődést. Azon vagyok, hogy ma több legyek, mint tegnap voltam. A mérce azonban saját magam vagyok, és nem más.
ISMERNI A SAJÁT ÉRTÉKEIDET
Ennek tudatában nem lesz az, hogy meginogsz, ha éppen valami tökéleteset látsz az Instan, mert tudod, hogy ki vagy, és azt is tudod, hogy ezeket kell előtérbe helyezned az ideális, és nem létező tökéletessel szemben.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ