meditacio

Sokat hallottál már a meditáció jótékony hatásairól, és kipróbálnád, de nem tudod hogyan kezdj hozzá?

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Freepik • 2020. június 29.

Megosztom:

Sokat hallottál már a meditáció jótékony hatásairól, és kipróbálnád, de nem tudod hogyan kezdj hozzá?

Íme egy pár hasznos tanács

Sokan azt gondolják, hogy a meditáció valami misztikus dolog, amit furabogarak gyakorolnak, ráadásul időigényesnek is tűnik, ezért eszükben sincs kipróbálni. Vannak, akik elkezdik, de elsőre nem maradtak semmilyen váu-élménnyel, ezért egy pár alkalom után feladják, mert nem látják hasznát, értelmét. Holott a meditáció egy nagyon hasznos, praktikus technika, ami meg tudja könnyíteni az életünket — igaz kitartás, rendszeres gyakorlás kell az elsajátításához.
A hangsúly a rendszerességen van, egy pár alkalomtól nem lehet csodát várni, és egy pár alkalom nem is fogja megváltoztatni az életed. Érdemes viszont kitartani, és rendszeresen gyakorolni, mert ha az életed részévé válik a meditáció, akkor annál könnyebben tudod majd kezelni a szorongásaidat, félelmeidet, feszültségeidet, és a nyakunkba zúduló mindennapos stresszt. A világra is nagy eséllyel másképp nézel majd: több lesz benned az öröm, a szeretet, a türelem, a megértés, és a belső erő is aktivizálódik.

Fontos a megfelelő környezet kiválasztása

Egyáltalán nem mindegy — főleg az elején —, hogy milyen környezetben meditálsz. Meditáció közben megpróbálod kizárni az elmédben kavargó gondolatokat, ami egyáltalán nem könnyű, ezért fontos, hogy olyan helyen legyél, ahol külső zajok nem zavarnak be, ahol teljes csend és nyugalom vesz körül. Ezért első lépésben teremtsd meg magadnak azt a nyugodt környezetet, ahol semmi és senki nem zavar. Fontos, hogy ezen a helyen teljes biztonságban is érezd magad. Legyen ez egy olyan hely, ahol jó lenni, ahol szeretsz lenni.
meditacio2
Lehet ez a hely az otthonod legkevésbé forgalmas és zajos része, vagy a szobádnak egy hangulatos zuga, de akár a terasz vagy a kert is. Gyertyát, vagy füstölőt is gyújthatsz, vagy bekapcsolhatsz valami lágy, megnyugtató zenét, ha az segít az ellazulásban téged. Ha zavar, akkor kapcsold ki, és válaszd a teljes csendet. Mindenképp kapcsold ki a televíziót, a rádiót és a telefonodat is, és kérd meg a családtagjaidat, hogy egy rövid időre ne zavarjanak. A háziállatok is elvonhatják a figyelmedet, ha mocorognak, tartsd ezt is szem előtt.

Készítsd fel a tested a meditációra

Bár sokszor azt látjuk meditációs képeken, hogy valami irgalmatlan kényelmetlen és fura pózban kell ezt csinálni, ez nem igaz. Főleg, ha kezdő vagy, egy olyan pozíciót válassz magadnak, ami számodra kényelmes. Lehet ez ülő, fekvő, térdelő is. Egy a fontos, hogy a hát egyenes legyen és maradjon. Ha az elején nehéz tartani, és eláll, fáj, akkor nyugodtan támaszd a falhoz, vagy támaszd ki egy párnával. A fekvő pozíciónak az a veszélye, hogy könnyen elalszol. De a legjobb, ha kitapasztalod, hogy számodra melyik a legkomfortosabb.
Miután megtaláltad a számodra kényelmes pozíciót, figyelmedet irányítsd a légzésedre. Lélegezz egyenletesen, lassan, az orron át beszívva, és a szádon át kifújva a levegőt. A belégzésed mindig legyen rövidebb, a kilégzésed hosszabb. A légzésedre figyelve, elkezd a tested lazulni, az elméd elcsendesedni, és akarva akaratlanul elkezdesz befelé figyelni.

Egyszerre csak egy valamire figyelj és koncentrálj!

A kihívást az jelenti, hogy mennyi ideig tudsz csak erre az egy dologra koncentrálni, kizárva minden más zavaró körülményt és gondolatot. Ne ess kétségbe, és ne mondj le a meditációról, ha ez nem sikerül egyből. Senkinek se megy. Bármennyire is könnyűnek tűnik, hogy ne gondolj semmire, pont annyira nehéz a gyakorlatban. Már az is nagy teljesítmény, ha két gondolat között marad egy pár másodperc szünet, csend. Sok-sok gyakorlással, és kitartással, elérheted, hogy ezek a csendek, ezek a szünetek két gondolat között egyre nagyobbak legyenek, és egyre több legyen belőlük.
A két gondolat közötti csendekben tudsz igazán megpihenni, ellazulni, megszabadulni a stressztől, feszültségtől, és egyensúlyba, harmóniába kerülni. De addig is, ha azt érzed, hogy elkalandoznak a gondolataid, figyelmedet irányítsd újra a légzésedre, és hagyd a gondolataidat jönni, majd menni. Ne foglalkozz velük, ne elemezd őket. Ha ezt teszed, ahogy jöttek, úgy el is mennek. Az a fontos, hogy ne hagyd őket érvényesülni. Vedd észre őket, de ne időzz el rajtuk, ne tulajdoníts nekik jelentőséget. Mindig térj vissza a légzésedhez.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ