Énidő

Szerző: Matusinka Beáta • Fotók: Simon Emőke • 2020. január 9.

Megosztom:

Énidő

Simon Emőke Énidő néven indított útnak egy online felületet, műhelymunkákat, táborokat szervez nőknek. Hiszi és vallja, hogy minden nőnek szüksége van énidőre, amikor kizárjuk a külvilágot, befelé fordulunk, töltődünk, inspirálódunk, gyógyulunk és egyensúlyba kerülünk azzal a nővel, akik vagyunk. Végzettsége szerint kommunikációs szakember és life coach.

Miért célod népszerűsíteni az énidőt, és miért indítottad útnak az Énidő online felületet?

Mindez az én belső utam kezdetéhez kapcsolódik. Volt idő, amikor nagyon sokat dolgoztam. A 10–11 óra az a napi átlag volt, és a testem egyre figyelemfelkeltőbb jeleket kezdett el küldeni nekem különböző tünetek formájában, hogy valamit nem csinálok jól. Úgy is mondhatnám, hogy egyszerűen meg voltam állítva, hogy tegyek rendet az életemben, hogy kezdjem el megélni és nem csak túlélni a napjaimat. Így hoztam meg azt a döntést, hogy feladtam a nyolc éves tévés karrieremet, egy teljesen új szakmát kezdtem el tanulni, tudatosan kezdtem el táplálkozni, mozogni, időt tölteni a számomra fontos emberekkel, és így kezdtem el befelé figyelni, „énidőzni”. És szépen lassan újra egyensúlyba kezdtem kerülni önmagammal. Azóta másnak is próbálom erre felhívni a figyelmét, hogy mennyire fontos, hogy a hangsúlyok mindig a helyén legyenek az életünkben, amennyiben minőségi életet szeretnénk élni.

Ha jól értem, akkor ezek a hangsúlyok énidőben kerülnek a helyükre… de mi is pontosan ez az énidő?

Az énidő a magadra fordított minőségi idő, amikor egy kis időre kizársz mindent, és kizárólag magadra figyelsz, mindarra, ami a testedben, az elmédben és a lelkedben történik. Énidőben kicsit kivonulsz a külvilágból és visszavonulsz a saját belső világodba. Mindig kihangsúlyozom, hogy az én-idő, az nem mi-idő. Tehát az is nagyon jó, amikor a pároddal egyet sétálsz, vagy amikor a szüleiddel jókat nevetsz, viszont ahhoz, hogy a saját személyes lelki békéd, nyugalmad, harmóniád, kiegyensúlyozottságod, testi-lelki egészséged meglegyen — ahhoz nekem meggyőződésem és személyes tapasztalatom is —, az kell, hogy rendszeresen minőségi időt tölts magaddal. Hiszen énidőben töltődünk, feldolgozunk, lezárunk, újrakezdünk, erőt gyűjtünk, elengedünk, inspirálódunk, gyógyulunk, egyensúlyba kerülünk. Ha pedig én jól vagyok, akkor a munkámat is a leghatékonyabban tudom végezni, és az életem minden területén a legjobb formámat tudom hozni, azaz jó feleség, anya, barátnő, kolléga, szomszéd stb. tudok lenni.

Mi történik ezeken a műhelymunkákon, táborokban?

Ezeken az alkalmakon, annak, aki eljön, lehetősége van arra, hogy minőségi időt töltsön önmagával.

A szakemberek pedig abban segítenek nekik, hogy visszataláljanak a saját belső erőforrásukhoz, önmagukhoz. Töltekeznek, inspirálódnak, harmóniába kerülnek, úgy, hogy közben kézzelfogható segítséget, mankót kapnak a kezükbe ahhoz, hogy két lábon, kiegyensúlyozottan tudják élni minél tudatosabban az életüket.

A tavalyi tábor hogyan zajlott?

Tavaly nagy örömömre már két tábort sikerült összehozni. Volt egy nyári és egy téli tábor. A nyári tábor témája az önismeret és az önbecsülés volt, hiszen nagyon sok nő küzd ezzel. Nem tudják magukat szeretni és elfogadni, elvárások szerint élik az életüket, és magukat nagyon sokszor háttérbe szorítják. Mindig mindenki más fontosabb, mint ők. Aztán meg csodálkoznak, hogy nem érzik jól magukat a bőrükben, hogy nincs egyensúlyban az életük, hogy a szerepeik túlnőnek rajtuk, hogy nem találják a helyüket, vagy hiányzik valami az életükből. Ilyenkor általában te hiányzol saját magadnak. A téli táborban pedig a sérült lélekrészünkkel dolgoztunk, hiszen mindannyian sérültünk már életünk során, és a sérültségünk nagyban befolyásolja az életünket, hozzáállásunkat, reakciónkat, ezért jó ezt gyógyítani.

Kiket vittél magaddal, milyen szakembereket?

Mindig olyan szakembereket viszek magammal, akikben teljes mértékben megbízom, akiket ismerek, akik számomra hitelesek úgy szakmailag, mint emberileg.

Volt a táborban pszichiáter szakorvos, stresszkezelési tanácsadó, Reiki-oktató és terapeuta, transzgenerációs pszichológus, hangmasszőr, illóolaj- szaktanácsadó, kommunikációs szakember és coach.

Milyen programok voltak? Beavatsz minket is egy kicsit…

Minden reggel jógával kezdtünk, tudatos jelenlét gyakorlatokkal és megpróbáltuk elsajátítani a helyes légzést. Aztán sor került csoportos és egyéni műhelymunkákra, előadásokra, inspiráló beszélgetésekre, hangfürdőre, relaxációra is. A természetben is töltöttünk időt. Próbáltam egy kis töltődést is belecsempészni a táborba, ezért közösen néztünk filmet pokrócba bújva és közben forró csokit kortyolgattunk és dézsáztunk is.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ