Segítséget kérni egy olyan helyen, ahol dübörög a tesztoszteron – beszélgetés Bod Szidónia és Sebestyén Rita személyi edzőkkel – Podcast

Szerző: Szabó Eszter • Fotók: Freepik • 2024. április 4.

Megosztom:

Segítséget kérni egy olyan helyen, ahol dübörög a tesztoszteron – beszélgetés Bod Szidónia és Sebestyén Rita személyi edzőkkel

Nagyon sokan vannak, akik nehezen kérnek segítséget. És ez nem is feltétlenül abból fakad, hogy úgy érezzük, hogy egyedül is menni fog. Hanem valamilyen szinten a valakire utaltság is tud nehéz lenni messziről. Aztán, ha megtettük az első lépést, sokszor rájövünk, hogy minden sokkal egyszerűbbé, könnyedebbé válik. Így van ez az edzőteremben is. És itt egyébként sokkal fontosabb lenne az, hogy legyőzzük ezt a fajta gátat magunkban, mivel egy nem helyesen elvégzett gyakorlat néha még árthat is amellett, hogy nem hozza el a kívánt hatást.
Többek között erről beszélgetünk a Létköznapi legújabb epizódjában Bod Szidónia és Sebestyén Rita személyi edzőkkel, akik a sepsiszentgyörgyi Dr. Fit edzőteremben segítenek az embereknek.

Meséljetek magatokról. Honnan indultatok, és mi motivál benneteket a mindennapokban?

Szidi: Igazából már óvodás korom óta sportolok, volt olyan időszak is, amikor egyszerre több sportot is végeztem – például talajtornáztam, mellette néptáncoltam és karatéztam is. Ugyanakkor tizenéves koromban kezdődött el a fitnesz, de akkor még kipróbáltam magam kézilabdában, kosárlabdában és fociban is. Végül maradt csak a fitnesz, ebben éreztem azt, hogy otthon vagyok, hogy ez az én sportom. Tizenkilenc éves koromban Magyarországra költöztem, és ott is folytattam, majd később anyukám mondta, hogy jó lenne akkor már egy papírt is szerezni, hogy tudjak másokat edzeni, meg ugye ezekben az időkben bikinimodellként is versenyeztem. Végül elvégeztem egy összetett képzést, és hát azóta is az életem része. Szeretem, mert segíthetek az embereknek. Igazából mindig próbáltam és igyekeztem olyan szakmát választani, ahol emberekkel dolgozhatok, és segíthetek nekik valamilyen formában.
Rita: Én tulajdonképpen azért kezdtem el ezt az egészet, mert az egyik barátnőm rávett, hogy fogjunk neki együtt edzeni. Nekem mindig is problémám volt az önbizalmammal, az edzés pedig nagyon sokat segített, és akkor el is döntöttem, hogy mindenképpen szeretném elvégezni ezt a képzést, hogy át tudjam adni másoknak is ugyanazt, amit én kaptam az edzéstől. Nagyon szeretem ezt csinálni, mert tényleg így van, ahogy reméltem – ugyanolyan hatást kelt az emberekben, mint amit én éreztem.

Miben változott ez a sportolási forma ahhoz képest, amikor elkezdted? Van mondjuk ellentmondás abban, ahogy régebben volt, és ahogyan most csinálják az emberek?

Szidi: Amikor én elkezdtem, akkor a testi egészségemért csináltam. Most pedig azt érzem és látom, hogy ez már egy divat lett. És nyilván nem feltétlenül egy káros divat ez, viszont tény, hogy most nem feltétlenül az egészségért fognak neki, hanem azért, mert más is csinálja.

Rita, te is érzed ezt a változást? Te viszonylag rövidebb ideje vagy benne ebben a szakmában, de mégis, nap mint nap láthatod, hogy ki hogyan és miért edz.

Amikor én elkezdtem, akkor a környezetemben nem nagyon jártak az emberek. És igazából én motiváltam őket azzal, hogy látták rajtam, hogy sokkal boldogabb vagyok és kiegyensúlyozottabb, és hogy a stresszhelyzeteket is sokkal jobban tudom kezelni. De sajnos igen, ezt én is megfigyeltem, hogy nagyon sokan, főleg a fiatalok azért jönnek, mert mindenki más is jár. Általában nagyobb társaságokban érkeznek, az egyikük lesz úgymond az edző, és úgy gondolja, hogy ő jól tudja a dolgokat, viszont sokszor hibásan tanítja meg a gyakorlatokat. Vannak akik butaságnak tartják, hogy személyi edzőhöz járjanak, de szerintem fontos lenne, hogy valaki megtanítsa az alapokat. Én is edzővel kezdtem.

Azon kívül, hogy mondjuk hibásan tanítják meg egymásnak a gyakorlatokat, szerintetek még milyen hibát tud ejteni az, aki nem abból az indíttatásból kezd el edzeni, hogy egészségesebb legyen, hanem mondjuk divatból?

Szidi: Nagyon sokan TikTok-on látnak egy gyakorlatot, és úgy jönnek, hogy na ezt megcsinálom a teremben. Miközben nem látják át, hogy az a gyakorlat akár veszélyes is lehet. Egyrészt mert mondjuk balesetveszélyes, másrészt pedig, ha nem végzik el helyesen, akkor lehet, hogy holnapután épp a derekuk fog fájni, vagy a térdük emiatt.
Rita: Szerintem nagyon sokszor akár mentális károkat is tud okozni egy ilyen TikTok videó, vagy Instagram profil, mert nézik ezeket a bikini modelleket, és ők is úgy szeretnének kinézni, viszont nem látják azt, hogy ez a testalkat csak időszakos, vagy éppenséggel évek munkája van benne, hanem ők rögtön akarják. Emiatt pedig sokan lelkileg betegednek bele, hogy nem tudnak fejlődni kellőképpen, a motivációjuk is alábbhagy, akár abbahagyják az edzést is. Mindezt pedig azért, mert nem ismerik a fokozatosságot.

Szerintetek mire kell készüljön az, aki tényleg helyesen és pontosan szeretne edzeni? Azon kívül, hogy választ egy személyi edzőt, még mi az, amit el kell dönteni vagy meg kell változtatni?

Szidi: Elsősorban én úgy gondolom, hogy ha éppen nincs is keret, hogy személyi edzőhöz menjen, akkor legalább nézze végig, hogy egy edző mit javít ki a vendégeknél. Mert már ebből is sokat tud tanulni.
Rita: És nálunk például a teremben vannak QR kódok, amit ha beolvasunk, akkor meg lehet nézni azt, hogy hogyan kell helyesen használni az adott gépet. Viszont nekem van egy barátom, aki elkezdett edzeni, de sajnálta a pénzt, személyi edzőre. És addig érdeklődött másoktól, hogy tényleg megtanulta magától, és mindenki jófej volt, segítette, és így tanult meg tulajdonképpen helyesen edzeni. Nem szégyellt kérdezni másoktól, vagy ha valaki szólt neki, hogy ez nem jó, akkor nem vette rossz néven. És így úgymond ingyen megtanult edzeni.

Az jutott eszembe, hogy a mostani gyakorlatsorok, vagy akár a mostani lehetőségek nagyon eltérnek attól, ami régebb volt. Össze lehet hasonlítani egészségügyileg vagy hatékonyságban a régebbi edzésformát a mostanival? Vannak fontosabb különbségek?

Szidi: Nyilván vannak eltérések, és ha visszagondolok, akkor régebb annyira nem fektettek hangsúlyt a helyességre. Az volt a lényeg, hogy meglegyen a guggolás, de azt nem nézték, hogy a sarkam a talajon maradjon, vagy hogy a térdemet ne toljam annyira előre. De ez az évek során azért sokat fejlődött, és nagyon sok új gyakorlat jött be, ami régebb nem volt.

Ott van még az otthoni edzés dilemmája is, meg rengeteg már az applikáció. Mi a különbség aközött, ha valaki otthon edz a saját eszközeivel, vagy ha edzőterembe megy, és gépek segítségével végzi el a gyakorlatokat?

Szidi: Én például olyan edzést tartok, ahol szabad testsúlyos gyakorlatok is vannak. Mivel ha valakinek van egy mozgáskoordinációs problémája, vagy éppen egy enyhe gerincferdülése, vagy a gyerekeknél ott van az iskolatáska okozta probléma, ezeket lehet korrigálni szabadsúlyos gyakorlatokkal, gépi gyakorlatokkal viszont nem. Sőt, aki kalóriát szeretne égetni, neki is inkább a szabad testsúlyos gyakorlatokat javaslom, mivel az jobban megdolgoztatja az egész testet.

Akkor a gépek mire jók?

Szidi: Minden egyes gyakorlat máshogyan dolgoztat meg. A gépekkel olyan gyakorlatokat lehet kivitelezni, amiket mondjuk szabad testsúllyal nem tudsz megcsinálni. Vagy éppen máshogyan, tehát egy minimális eltéréssel is, az izmokat máshogyan dolgozod meg.
Rita: Kell legyen egy bizonyos egyensúly a kettő között. Én sokkal jobban szeretem a saját testsúlyos, vagy kézi súlyzós gyakorlatokat, mert sokkal több dologra kell koncentrálni – az egyensúlyra, hogy helyes legyen a testtartás, vagy a helyes kivitelezésre. Ezek sokkal komplexebbek, meg nehezebbek szerintem, mint amikor odamegyek a géphez, ráül a kliens, beállítom, és akkor végzi a gyakorlatot. De mindkettőt szoktam használni ettől függetlenül, mert mindkettő fontos.
Szidi: Egyébként még az otthon edzés és az edzőterem között az is különbség, hogy nekünk az otthon a nyugalmat, a biztonságot jelenti. Nincs olyan motivációnk otthon edzeni, mint az edzőteremben, mert az van bennünk, hogy otthon pihenni kell, ott a család – az edzőteremben viszont több motivációt kapsz.

Milyen szociális képességekre van szüksége az edzőnek?

Szidi: Én imádok emberekkel dolgozni. Mindig tanulok, tőlük is, mert szeretem nézni a viselkedésüket, mire hogyan reagálnak, sokszor analizálom őket. Hogy például mi az, amit ma megbírnak, mi a különbség a tegnapi és a mai nap között. Hogy mi történt az életükben, milyen fizikai vagy éppen mentális dolog érte, ami mondjuk a fizikai képességét is csökkentette a tegnapihoz képest.
Rita: Engem amúgy nagyon kikapcsol, és nagyon szeretem, mivel sokat beszélgetünk a klienseimmel. Megbeszéljük, hogy kinek milyen napja volt. Én például ezért szeretek leginkább egyenként foglalkozni az emberekkel, mert ahogy látom, mindenki szeret beszélgetni, viszont amikor többen vannak, akkor már annyira nem beszédesek egyesek. És szerintem nagyon fontos, hogy tudjunk kommunikálni, mindenkivel megkapni a közös hangot.

Akkor ez egy nagy felelősség is igazából. Egyrészt amiatt, hogy az illető személy meg meri mutatni magát a legfáradtabb állapotában is, másrészt pedig felelősséget vállalsz az edzésért is.

Szidi: Onnantól kezdve, hogy valaki odajön hozzád, te felelsz róla, és ha nem figyelsz rá, akkor lesérülhet, vagy bármi egyéb probléma is történhet, úgyhogy igen, ez teljes mértékben felelősségvállalás.
Rita: Főleg, hogy vannak olyan személyek, akiknek kicsit nehezebben megy, és akkor ameddig megtanulja a helyes testtartást, és minimálisan meg tudjuk erősíteni, addig tényleg minden egyes mozdulatát kell figyelni, mert ugye elég egy rossz mozdulat egy sérüléshez. Főleg, ha valaki soha életében nem sportolt, azoknak egy picit nehezebb, vagy ha simán megszokták azt, hogy mindig előredőlve ülnek, akkor nagyon nehéz nekik az, hogy kihúzzák magukat és a vállukat hátra tartsák.
Szidi: Egyébként nagyon fontos, hogy a személyi edzők között is van különbség. Ha valaki eljön hozzám, és később úgy érzi, hogy neki nem az az edzésmódszer felel meg, amit én tartok, akkor simán próbáljon ki egy másik személyi edzőt, mert ő más módszerrel dolgozik. Ez nem szégyen, vagy nincs harag emiatt.
Rita: Nálunk a teremben tizenegyen vagyunk, de nincsen két egyforma edző. Mindenki teljesen másképp tartja az edzéseket, hiába, hogy ugyanazokat a gyakorlatokat csináljuk mondjuk nyolcvan százalékban, de úgyis más.
Szidi: Persze azért van az az embertípus, aki azt mondja, hogy ha te egy hét alatt nem tudtál belőlem kockahasat faragni, akkor téged leváltalak. Ez nem így működik. Ez nagyon sok év munkája, és az, amit látnak a az Instagramon vagy TikTok-on, az csak egy pillanatnyi állapot. Én versenyeztem, köztük voltam, testépítők között elég hosszú ideig, láttam, hogy mi zajlik ott. Az sajnos nem az egészséges része ennek a sportnak. Persze, nagyon jól néz ki, de az csak egy pillanatnyi állapot és ne akarjanak olyanok lenni. És ezzel egy olyan önképzavar alakulhat ki, hogy nem azt látják, amit elértek, hanem azt, hogy hol van a hiba, mit kell még javítani.
Rita: Nagyon sokszor jönnek irreális elvárásokkal, néha meg azzal, hogy én így szeretnék kinézni, de teljesen más testalkatuk van, mint az általuk felmutatott példa, és nagyon nehéz ezt megértetni, hogy sajnos soha nem fog úgy kinézni, mert teljesen más a testfelépítése. És sokszor előfordul, hogy az edzőt hibáztatják azért, mert nem érik el a kívánt hatást.
Szidi: Vagy pedig van még olyan, hogy én csak fenékre akarok edzeni, vagy csak lábra. Ilyen nincs. A testet arányosan kell edzeni. Az egy dolog, hogy mondjuk a nőknél elsőbbséget élvez a fenék, ahogy a férfiaknál a bicepsz. De arányosan kell edzeni a testet, mert testi deformitások is alakulhatnak ki abból, hogy nem arányosan edzünk.
A teljes beszélgetést hallgasd meg Spotify-on!

Az alábbi felületeken hallgatható:

Spotify  https://spoti.fi/3S4zvrB

Apple Podcast  https://apple.co/3QN3Iuh

Google Podcast

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ