Rose Hip Hill, ribizlilével a csipkés domboldalon

Szerző: Matusinka Beáta • Fotók: Kassay Costan Bernadett • 2020. január 31.

Megosztom:

Rose Hip Hill,
ribizlilével a csipkés domboldalon

Különleges szállások igenis léteznek, nálunk Erdélyben is. Erdély rejtett kincseit bemutató sorozatunk első állomásának helyszíne, valahol Zilah és Bihar megye határán, Hármaspatakon helyezkedik el.
A történetük egy kakukkfű illatú májusi napon egy fehér kis szlovák házzal kezdődött, majd lett még egy. És hamarosan elkészül a harmadik szálláslehetőség is. Az egyik, a legelső a tanyán található, a házigazdák szomszédságában a domboldalban. A másik, a panzió pedig a dombtetőn. A harmadik pedig valahol a völgyben, ahol még a telefonjel sem zavarhatja meg a kikapcsolódni vágyót. Kevés ilyen hely létezik még…
Ősz van. Kiülünk a domboldalba a farmon.
Közben ribizlilevet szürcsölünk a teraszon. Csend és nyugalom van mindenhol. Gyermekkacaj hallatszik a kétszobás farm közel 3 hektáros területéről, talán az erdei játszótérről, ahol kötélpálya, különféle ügyességi mászókák, hinták és csúszda várja a gyerekeket, vagy némely gyermeklelkű felnőttet. De, az is lehet, hogy madártollból és sárból a patakban gátat építenek, az erdőben barangolnak, vagy csak céltalanul, nevetve szaladgálnak. A közelünkben kecskék és szárnyasok élik a mindennapjaikat, úgy tűnik nagyon békésen. A felhőket nézzük, közben néha el-elnevetjük magunkat. Majd biciklivel nekivágunk a domboldalnak. A Réz hegységet átszelő hosszú, kanyargós út közepén, az egyik legkiemelkedőbb tetőn egy hagyományos szlovák házból átalakított kétszobás, modern és stílusosan kialakított panzió konyhájában pihenünk meg. Itt a változatosság kedvéért almalevet iszunk. Az ablakból szinte teljes hosszában látható a Berettyó dimbes-dombos vidéke. Közben elképzeljük, hogy milyen lehet ezen a vidéken dolgozni, pihenni, élni:
Tél van.
Minden olyan nyugodt és természetes. Mintha megállt volna az idő. És mégis minden nap mennyire más. Fehérség van, és a meleg szobából olyan jólesik itt kint felüdülni.
Tavasz van.
A vad cseresznyefák és nárciszok virágainak gyönyörű látványa és ellenállhatatlan illata fogad. Kecskegidák szaladgálnak az udvaron.
Nyár van.
Egyre pirosabb a málna, szamóca és ribizli, sötét színekbe borul azáfonyás, lila virágait ontja a levendula. A vad cseresznyefák gyümölcse különlegesen édes. A kakukkfű csodás illatot áraszt.
Ősz van.
Frissen fejt tejet és frissen készült sajtot, házi kolbászt és sonkát lehet kóstolni. A kicsi almafák égő pirosra festett almák sokasága alatt roskadoznak.
Bármelyik évszak is van, a Rose Hip Hill szálláshelyein a természet szépsége, az aktív pihenés és együtt dolgozás lehetősége gyermeket és felnőttet egyaránt játékra hív.
Itt még közel érezheti magát az ember a természethez, igazán átérezheti az évszakok váltakozásának szépségeit, a természet megújító, felfrissítő és felüdítő hatását, a levendula illóolaj illatát, ribizli- és almalé természetes zamatát, alma-, ribizli-, áfonyalekvár és a bioélelmiszerek páratlan ízét. Talán a saját életéhez, önmagához és valódi vágyaihoz is közelebb kerülhet egy kicsivel.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ