Romániai fesztiváltérkép, 2019-ből

Szerző: Matusinka Beáta •  Fotó: Unsplash • 2019. szeptember 21.

Megosztom:

Romániai fesztiváltérkép, 2019-ből

Elsősorban az egyre színvonalasabb és változatosabb erdélyi zenei fesztiválok kerültek erre a térképre, hogy a fesztiválszezon végéfelé nyugodtan lehessen a következő évre tervezni. A nem teljeskörű lista alapinformációit pedig egy-két nagyon jellemző mondat követi.

Double Rise

 

Periódus: 2019. július 3-6.

Jövőre: 2020. június 24-27.

Helyszín: Torockó, Fehér megye

Bővebb infók: www.doublerisefestival.ro
Fotó: DoubleRiseFestival
Fehérre meszelt, zöld zsalugáteres, piros muskátlis hagyományos házaival, Europa Nostra díjas faluként, a Székelykő és Ordaskő összhangjában, autentikus és egyedi helyszínt biztosít Torockó. Az első erdélyi összművészeti fesztiválként indult kitűnő kezdeményezés, csak anyaországi szervezésben mintha mégsem találná a megfelelő koncepciót az évek során.

Vibe

 

Periódus: 2019. július 4-7.

Jövőre: 2020. július 2-5.

Helyszín: Marosvásárhely

Bővebb infók: www.vibefestival.ro
Fotó: Vibe Fesztivál
Fiatalos, lendületes, az egykori Félsziget fesztivál jól bejáratott elemeire (Maros part, Weekend) építve, új design- és élményelemekkel szólítja meg többnyire Z- generációs közönségét.

Street Music Festival

 

Periódus: 2019. július 12-14.

Jövőre: 2020. július 9-11.
Helyszín: Szatmárnémeti

Bővebb infók: www.streetmusic.ro
Fotó: StreetMusicFestival
Egy hétvégére teljesen átvarázsolja a város hangulatát és tereit, és megjelennek valahonnan a háttérből azok a kreatív arcok is, akik a hétköznapokban valahogy nincsenek igazán jelen a város lüktetésében.

Electric Castle

 

Periódus: 2019. július 17-21.

Jövőre: még nincs bejelentve
Helyszín: Bánffy-kastély, Boncida, Kolozs megye

Bővebb infók: www.electriccastle.ro
Fotó: Electric Castle
2013-ban egy design, boutique fesztiválként indult, jó ügy mellett elkötelezve, ahova egy építész, design társaság nyárra installációkat gondolhatott ki, koncerteket szervezett és közben még inkább becsempészte a romos Bánffy- kastélyt a mindennapi körforgásba. Mára Románia egyik legnagyobb fesztiváljává vált, az Untold és Neversea mellett, ahova fiatalok tíz- és százezrei érkeznek az országból és külfödről egyaránt, Európa legnagyobb fesztiváljaival versenyezve. Hi-tech, magasfokú design és jól kigondolt koncepció jellemzik, a részletekre viszont mintha már nem maradna elég idő és tér. Egy nagy fesztivál egy még mindig romos, impozáns kastély sokatmondó szimbólumával.

Tusványos

Periódus: 2019. július 23-28.

Jövőre: 2020. július 21-26.
Helyszín: Tusnádfürdő, Hargita megye

Bővebb infók: www.tusványos.ro
Fotó: Tusványos
Az idei immár a 30. volt, és még mindig, ha nem még inkább jellemzi a szellemi és politikai, népzenei és könnyűzenei pezsgés, ahol a szabadegyetemi és fesztiválhangulat találkozik. 28 sátorban zajlanak szinte szimultán az inspiráló beszélgetések, előadások Erdélyt és Magyarországot érintő kulturális, gazdasági, tudományos, politikai és egyéb témákban. Gyönyörű környezetben helyezkedik el, kicsit oldschool hangulatú és szervezésű, amely máig megőrizte az egykori szabadegyetemi és diáktábori hangulatát.

Méra World Music

Periódus: 2019. július 23-28.

Jövőre: 2020. július 30 – augusztus 2.
Helyszín: Méra, Kolozs megye

Bővebb infók: www.meraworldmusic.ro
Fotó: Méra World Music
A fesztiválnak Kalotaszeg egyik legszebb és legnagyobb települése ad otthont. Erdély világzenei csűrfesztiválján a műfaj legnagyobbjai hangolják át a népzenét a 21. század zenei nyelvére. A koncerteket minden este táncház és nemzetközi jam session követi. Erdély egyetlen nemzetközi világzenei fesztiválját hangulatos koncertek, néprajzi előadások, bivalymúzeumban vezett séták jellemzik, a gyermekeket pedig népi játékok várják.

Awake

 

Periódus: 2019. augusztus 15-17.

Jövőre: 2020. augusztus 14-16.
Helyszín: Teleki-kastély, Gernyeszeg, Maros megye

Bővebb infók: www.awakefestival.ro
Fotó: Awake
Az Awake fesztivált, bukaresti szervezői, Erdély boutique fesztiváljának kategorizálták. Nem véletlenül, hiszen Erdély legszebb barokk kastélyának, a Teleki-kastély parkjában kerül megrendezésre, ahova számos épített örökséget támogató kezdeményezés látott már eddig is napvilágot. Ahol a résztvevők egy kreatív gondolkodású, szabadszellemű, nonkonformista lelkületű, felfedező, álmodozó társasághoz csatlakozhatnak.
És még oly sok fesztivált lehetne megemlíteni, talán majd egy következő térképen: Szent György Napok, Szent László Napok, Tiff, KMN, Jazz in the Park, PMNForgatag, Főtér Fesztivál, stb.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ