Picnic in the Vineyard Innovation – Társadalmi innováció kerekasztal-beszélgetés

Szerző: Matusinka Magazin • Fotók: Kassay Costan Bernadett • 2021. szeptember 30.

Megosztom:

Picnic in the Vineyard Innovation – Társadalmi innováció kerekasztal-beszélgetés

Összefoglaló III.

Csapatunk két éve egy olyan felületet álmodott meg, ami Erdély jelen és jövő társadalmát szolgálja. Egy “békésen forradalmi” kezdeményezést indítottunk el. Már akkor tudtuk, hogy többet akarunk, mint egy “csak” olvasnivalót nyújtó weboldal. Egy olyan közeget akartunk, ami nyitott, befogadó, előrelátó, jó kommunikáción alapuló, együttműködő és demokratikus. Ebbe beleférnek hasznos gondolatok kreatív emberektől, inspiráló megvalósítások vállalkozások vagy projektek formájában, beszélgetések, ötletelések, rendezvények, találkozások. Minden ami épít, ami azt szolgálja, hogy a múltat ismerve, abból a jót, a tanulságost továbbvíve fejlődjünk, és ahogy induláskor meg is fogalmaztuk: örök értékek új perspektívákkal találkozzanak, és inspirációs forrásként sajátos nézőpontot alkossanak.
A szempontok tehát adottak, ezek mentén pedig 2021 augusztusában megszerveztük a második Picnic in the Vineyard eseményünket, amelynek központi témája az innováció volt. Meghívott előadóink és beszélgetőtársaink voltak: Délczeg András, a Real Life cég alapítója, W. Szabó Péter az Ace Tech ügyvezető igazgatója, aki ML UX kutató is, Alex Dona és Marina Samoila a desprevin.ro alapítói, Kovács Zsolt – a Marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem előadó tanára, genetikus, Gyenge Ervin – az Erdélyi Innovációs Műhely alapítója, és Ziman Attila, a Ratiotherm igazgatója. Ők beszéltek nekünk a digitális technológiák beépítéséről az üzleti modellbe és belső menedzsmentbe, társadalmi innovációról és az okos otthonokról.
Az előadások mellett a kerekasztal-beszélgetéseink adtak teret a meghívottaink és résztvevők gondolatainak megosztására és ütköztetésére.
A moderátor, Szőcs Blanka kommunikációs közösségépítő és rendezvényszervező a következő gondolatok mentén beszélgetett a jelenlévőkkel: Sok esetben a forradalom szó hallatán negatív érzéseink támadnak, de a változás érdekében történnie kell valaminek. Egy lázadó első kötelessége, hogy tanult legyen, nincs innováció tanultság, képzés, képesítés nélkül. Pillanatnyi változásokra társadalmi szinten szükség van, de lehetetlen mindez emberi, egyéni és közösségi tudatos beavatkozás nélkül. Lázadni, forradalmasítani, változtatni álmok nélkül lehetetlen. Egy terv tettek nélkül álmok szintjén marad. Előre kell tekintenünk, szükség van stratégiai tervezésre, ugyanakkor arra, hogy ötleteink ne maradjanak csak a saját fejünkben, másokkal is meg kell értetnünk őket. A közösség és az oktatás pénzt takaríthat meg. A megelőzést sajnos nem láthatjuk mindig előre. Jó példa Ghandi mindennapi élete és mottója: Légy a változás, amit látni szeretnél a világban! Fontosak a gyökereink, de legalább ennyire fontosak a szárnyak is!
A beszélgetés követhető itt:

Támogatóink:     .              Partnerünk:

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ