Picnic in the Vineyard Innovation – Okos otthonok

Szerző: Matusinka Magazin • Fotók: Kassay Costan Bernadett • 2021. október 7.

Megosztom:

Picnic in the Vineyard Innovation – Okos otthonok

Összefoglaló IV.

Csapatunk két éve egy olyan felületet álmodott meg, ami Erdély jelen és jövő társadalmát szolgálja. Egy “békésen forradalmi” kezdeményezést indítottunk el. Már akkor tudtuk, hogy többet akarunk, mint egy “csak” olvasnivalót nyújtó weboldal. Egy olyan közeget akartunk, ami nyitott, befogadó, előrelátó, jó kommunikáción alapuló, együttműködő és demokratikus. Ebbe beleférnek hasznos gondolatok kreatív emberektől, inspiráló megvalósítások vállalkozások vagy projektek formájában, beszélgetések, ötletelések, rendezvények, találkozások. Minden ami épít, ami azt szolgálja, hogy a múltat ismerve, abból a jót, a tanulságost továbbvíve fejlődjünk, és ahogy induláskor meg is fogalmaztuk: örök értékek új perspektívákkal találkozzanak, és inspirációs forrásként sajátos nézőpontot alkossanak.
A szempontok tehát adottak, ezek mentén pedig 2021 augusztusában megszerveztük a második Picnic in the Vineyard eseményünket, amelynek központi témája az innováció volt. Meghívott előadóink és beszélgetőtársaink voltak: Délczeg András, a Real Life cég alapítója, W. Szabó Péter az Ace Tech ügyvezető igazgatója, aki ML UX kutató is, Alex Dona és Marina Samoila a desprevin.ro alapítói, Kovács Zsolt – a Marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem előadó tanára, genetikus, Gyenge Ervin – az Erdélyi Innovációs Műhely alapítója, és Ziman Attila, a Ratiotherm igazgatója. Ők beszéltek nekünk a digitális technológiák beépítéséről az üzleti modellbe és belső menedzsmentbe, társadalmi innovációról és az okos otthonokról.
Zimán Attila közelebb hozta az okosotthonokat hozzánk, a fogalmat részletesen elmagyarázta, és ezek után már megvalósíthatónak tűnik akár a hétköznapi emberek számára is egy okosotthon kialakítása. Mert az okosotthon az igényeinkhez tökéletesen idomuló automatizált rendszert jelent, melyben az elektromos eszközök a szokásainkhoz alkalmazkodva működnek, a mi kényelmünket szolgálva. Mindnyájan rendelkezünk már több-kevesebb elektromos eszközzel, ezek beépültek mindennapjainkba. Egy okosotthon fő célja a kényelem, biztonság és az energiaoptimalizálás fokozása. Az okosotthonok legnagyobb előnye, hogy igazodik az igényeinkhez. Elektromos eszközeinket előre megadott ütemterv szerint működteti: napfelkeltekor felhúzódnak a redőnyök, a fürdőszoba felmelegítve és a kávé frissen főve várja. Elég egy mobiltelefon vagy tablet és a felhasználóbarát kezelőfelület segítségével ezeket a funkciókat bármikor módosíthatjuk. Egy okosotthon rendszerei azonnal jelzik, ha tűzveszély, gázszivárgás vagy csőtörést észlelnek, ezzel biztonságosabbá téve a mindennapi életünket. Fontos szempontja az energiatakarékosság, nyáron, amikor a napfény felmelegítené a házat, lehúzza a redőnyöket, és így hűvösebben tartja a lakást, amire nem kell annyi energiát felhasználni, ha vissza akarjuk hűteni. Minden rendszernek a legfontosabb szempontja, hogy a felhasználó könnyen kezelhesse, akár távolról is. Fontos, hogy előre meg kell pontosan tervezni a működést, ez időigényes, de utána, amikor elindul a működés, már nem kell foglalkoznunk vele, amíg nem változtatnánk valamit, és nem kell napi szinten, akár többször is, manuálisan beállítanunk az eszközöket vagy működtetnünk őket, tehát az időt visszanyerjük. Ahogy hallgattuk az előadást, megjött a kedvünk kipróbálni egy ilyen rendszert, szerintünk minden résztvevőnek ez volt a gondolatai közt.
Talán nektek is megjön a kedvetek, ha meghallgatjátok Ziman Attilát itt:

Támogatóink:     .              Partnerünk:

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ