Pelișor, a nagytestvér kisöccse

Szerző: Ladó Csaba •  Fotók: Ladó Csaba • 2020. szeptember 28.

Megosztom:

Pelișor, a nagytestvér kisöccse

Nem is olyan régen, Románia egyik legizgalmasabb és legértékesebb kastélyáról, a Peleș-kastélyról meséltem, mely tulajdonképpen a román királyi család lenyűgöző nyári rezidenciája volt. A Peleș-patak völgyében azonban nem ez az egyetlen kastély, mely rabul ejtheti a művészetkedvelők szomjazó szívét, ugyanis kicsivel fennebb, az erdő alatt található egy másik páratlan kastély is, a festői Pelișor.
A Pelișor, bár méreteiben jóval kisebb nagytestvérénél, szépségével, pompájával és ízléses berendezésével igazi kis mesevilágba varázsolja a látogatókat. A kastélyt 1899 és 1902 között építették és 1903-tól a trónörökös, I. Ferdinánd és felesége, Mária nyári rezidenciájaként szolgált. A kastélyt I. Károly építette a trónörökös számára, aki meglepő módon nem a saját fia, hanem testvérének, Leopoldnak a legnagyobb fia, I. Ferdinánd volt, ugyanis Károly királynak és feleségének, Erzsébetnek egyetlen lánya született, Mária, aki gyerekkorában meghalt. Ennek következtében I. Ferdinánd lehetett a trónörökös, akinek feleségét csakugyan Máriának hívták.
A Pelișor összesen 99 helyiséget tudhat magáénak, teljesen modernizált. Berendezése és díszítettsége kissé szerényebb, véleményem szerint azonban ez inkább előnyére, mintsem hátrányára vált, ugyanis a kisebb helyiségek, az alacsonyabb mennyezet, a visszafogottabb díszítőelemek és a szerényebb berendezési tárgyak mind hozzájárultak ahhoz, hogy sokkal barátságosabbá, otthonosabbá és ugyanakkor sokkal megfoghatóbbá, élethűbbé és az átlagemberek számára is elérhetőbbé tegye. A Peleș-kastély méretei és eszméletlen pompája elérhetetlen távolban van, ezzel ellentétben a Pelișor „észszel felfogható”.
Ami a kastély belépő árait illeti: jóval olcsóbb mint a nagy kastélyba, így egy felnőttnek 20 lejbe kerül a belépés, persze ha szeretne fotózni, ugyanúgy ki kell fizetnie a 35 lejt. A gyerekjegy kevesebbe kerül. Ami a belső szabályzatot illeti, itt is védőhuzatot kell viselni a cipőkön, nem szabad semmihez hozzányúlni, és részleges idegenvezetés is van a jegy árában. A részleges idegenvezetés annyit jelent, hogy a kastély előcsarnokában egy 15 perces ismertetésben betekintést nyerhetünk a kastély életébe. Az ismertető után mindenki szabad kezet kap, és úgy osztja be az idejét, ahogy szeretné, itt már nincs időkorlát, mindenki addig marad, ameddig szeretne. A Pelișor több szintes épület, a látogatók a földszintet, az első és a második emeletet látogathatják, igaz, hogy vezet lépcső a harmadik emeletre is, azonban oda már nem mehettünk fel.
A kastély bemutatását az előcsarnokkal kezdeném, amelyből rögtön balra nyílik egy fogadó terem, melyből I. Ferdinánd dolgozószobája nyílt, jobbra pedig egy dohányzó rész található, ami viszont nem volt látogatható. Aki már volt a Pelișorban, annak kicsit nyakatekertnek tűnhet, ahogy magyarázom, hiszen minden látogató először az ebédlőt láthatja, azonban ha belépünk egy akármilyen lakásba, először ott is az előszobával találkozunk és nem egyből az ebédlővel, szóval úgy gondoltam, hogy jobb mindent az eredeti sorrendben kezdeni, ugyanis I. Ferdinánd és felesége, Mária, amikor beléptek a kastély főbejáratán, akkor először az előcsarnokkal szembesültek. Tehát balra a fogadó terem, jobbra a dohányzó, a bejárattal szemben a lépcsőház, és mellette egy folyosó található, mely az ebédlőhöz vezet.

Az ebédlő talán az egyik legizgalmasabb helyiség mind közül, hiszen a Peleș- kastélyban látott ebédlővel ellentétben itt tekinthetjük meg a királyi család tekintélyes evőeszközkészletének teljes arzenálját.

Az első emeleten számos szoba található. Itt a helyiségek kisebbek, de ebből kifolyólag sokkal otthonosabbak is. Amit pedig már a Peleș-kastélynál is elmondtam, és itt még jobban érvényesül, hogy minden szobát úgy rendeztek be, mintha most is laknának benne, tele van élettel, nem úgy néz ki, mint egy átlagos múzeum, hanem sokkal inkább úgy, mint egy családi ház, egy tökéletes babaház, amelynek lakói éppen nincsenek otthon, de apró kis legyecskék módjára betekintést nyerhetünk a hétköznapjaikba.
Az épület több helyiségét átjárja a keleti, bizánci stílus, ez Mária királyné ízlését tükrözi, ugyanis elkötelezett híve volt a keleti kultúrának, ami a képeken, majd szembe is tűnik. Egyébként a kastély teljes bútorzatát a királyné ízlése és kívánsága szerint válogatták össze. A kastély számos szobáját maga a királyné használta, így természetes, hogy saját ízléséhez alakíttatta.
A királyné szobáját és „kápolnáját” (dolgozószobáját) olyan helyiségek követik, amelyek inkább a szűk családi kört szolgálták ki, például a reggeliző, egy kisebb ebédlő és egy nappali (a két francia szoba), ahol vendégeket fogadhattak. Az első és a második emeleten számos helyiség, vendégszoba és gyerekszoba is találhatók, különböző játékokkal.
A kastély szobáinak érdekessége, hogy szinte mindegyiknek van valami egyedisége: általában egy szoba több részre oszlik, például oszlopsor választja el az előteret a szoba többi részétől. Akadnak olyan vendégszobák is, ahol a szoba kétszintes jelleget ölt. Igazi különlegesség. Némelyik szoba azért különleges, mert azt nem használhatta akárki, hiszen mindig ugyanannak a személynek volt fenntartva, többek között például a királyné lánytestvérének. Külön szobát tartottak fenn a tanítónő részére, az asztalon a kis csengővel.
Ezeken kívül még számos más helyiség és szoba található a kastélyban. A második emeleten a festőszobát, a dohányzószobát és Mária királyné különleges szobáját is megcsodálhatjuk. A dohányzó egy újabb különlegessége a kastélynak, a bútorzat egyszerűen lenyűgöző. Itt is erőteljesen érződik a keleti stílus.

A kastély leghíresebb helyisége azonban az Aranyszoba.

A csodálatosan díszített terem nemcsak az aranyozott stílus miatt kihagyhatatlan látnivaló, hanem azért is, mert itt található a kastély legkülönlegesebb és egyben a legértékesebb látnivalója is. Itt dobbant utoljára a királyné szíve, és jó pár évvel halála után, 2015-ben itt helyezték el szívét végső nyughelyére, a szoba közepén látható kis szelencében.
A királyi birtok területén természetesen számos más épület is helyet kapott, többek között a Foișor, vagyis a vadászház, mely jelenleg nem látogatható, valamint az áramellátást biztosító épület, az őrségház és még sok más is. Ezen épületek többségét a turizmushoz igazítva átalakították, így egy nagyon szép vendéglő és egy igazi fogadó is helyet kapott.
Egyébként már csak sétálni is érdemes elmenni a királyi birtokra, hiszen teljesen költségmentes és nagyon kellemes. Két út is vezet a kastélyokig, a kettőt pedig a Peleș-patak választja el egymástól, melyen mesterséges vízesések vannak kialakítva. A felső úton pedig általában szuveníres boltok találhatóak. Régebb oroszlánkölyökkel is lehetett fényképezkedni, szerencsére legutóbbi két alkalommal ez az opció már nem szerepelt a kínálatban.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ