Olyan nincs, hogy mindig csak a rossz van az életedben

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Unsplash • 2020. augusztus 5.

Megosztom:

Olyan nincs, hogy mindig csak a rossz van az életedben

– avagy mit kezdjünk magunkkal, ha éppen nagyon fáj az élet

Az életünk nem mindig fenékig tejfel, és van, hogy bármennyire is szeretnénk, nem látjuk a fényt az alagút végén, és inkább arra fókuszálunk, hogy a pohár félig üres, és nem arra, hogy félig tele van. Vannak nehéz pillanatok. És vannak nehéz hetek, hónapok is. És van, hogy ez az állapot évekig tart. És ez fáj, dühít, bosszant, lehúz, leszív, elveszi tőlünk az energiát, az életkedvet, és egy kilátástalan állapotba sodor bennünket, ami felett úgy érezzük, hogy nincs semmilyen kontrollunk. És talán mindebben ez a legijesztőbb.
Érezzük, hogy nem jó, érezzük, hogy szenvedünk, hogy napról napra egyre elviselhetetlenebb ez az állapot, hogy elfogytunk ebben, hogy nincs már erőnk felállni, határozottan érezzük, hogy kéne valamit tennünk, csak fogalmunk sincs, hogy mit. Nem látjuk a megoldást, ami kiszedhetne minket ebből az állapotból. És ez a gondolat még borzasztóbbá teszi a helyzetünket, és még inkább frusztrál. Nem elég, hogy szenvedünk, de még esélyét se látjuk annak, hogy jobb legyen.
Biztosan tudod, miről beszélek, hiszen mindannyian keltünk már fel úgy reggel, hogy elegünk volt mindenből és mindenkiből, hogy nem éreztük magunkban az erőt, az életkedvet, a motivációt, az akaratot, hogy minden mindegy volt, vagy éppen valami nagyon fájt, és pattanásig feszített belülről. Ebben az állapotban csak az nem mindegy, hogy mit kezdesz magaddal és a helyzettel.
Nagyon sokszor beleesünk az önsajnálatba, egy beszűkült tudatállapotba, amikor az elménk csak a rossz dolgokat veszi észre az életünkből, és csak ezekre összpontosít. Ez azonban csak tovább ront a helyzeten, és még mélyebbre visz bennünket, és még inkább magunkba roskadunk napról napra.
Minél inkább ragadunk benne ebbe az állapotba, annál inkább válik a valóságunkká. Holott a valóságunk soha nem csak az egyik oldal. Olyan nincs, hogy mindig csak a rossz van az életünkben. Lehet, hogy jelenleg több a rossz, mint a jó, de van jó is. Mindig van. És ezt is látni kell, ezt is észre kell venni. Mert ez a teljes realitás. Mindannyiunk életében van jó is és rossz is. Mindig. Ha megtanuljuk ezeket is látni, amikor nagyon rossz, amikor nagyon fáj az élet, akkor már segítettünk magunknak egy kicsit. És már elviselhetőbb minden. Persze, tudom, hogy amikor nagyon erősek a negatív érzések, és nagyon mélyen vagyunk, akkor nagyon nehéz a jót észrevenni, viszont egy nagy adag tudatossággal sikerülhet.

Egy jó technika lehet, ha például leírod magadnak, hogy jelenleg milyen jó dolgok vannak az életedben. Mi az, amin nem változtatnál, amivel teljesen elégedett vagy, ami úgy van jól, ahogy van.

Továbbá azon is elgondolkodhatsz, hogy a jelenlegi rossz helyzetedben mi lehet jó? Mert lehet, hogy éppen tanulsz valamit általa, vagy rájössz, hogy hány jó ember van melletted, segít és támogat, hogy nem vagy egyedül, hogy nem egyedül kell megbirkóznod mindezzel, vagy éppen erősödsz azáltal, hogy egyedül kell kijönnöd ebből, és senkire nem számíthatsz stb.
Ami még segíthet ezekben a nehéz helyzetekben, ha megpróbálod feltérképezni az erőforrásaidat, hogy mibe vagy kibe kapaszkodhatsz. Ez szintén nagyon fontos ahhoz, hogy ne ragadj bele az önsajnálatba, hogy találd meg az erőforrásaidnak köszönhetően az erődet. Térképezd fel magadban azokat a tulajdonságokat, képességeket is, amik segíteni tudnak téged ebben a nehéz helyzetben, és a megoldástalálásban.
És ami nagyon fontos, hogy bánj magaddal kíméletesen, gyöngéden ezekben a nehéz helyzetekben. Ne ostorozd magad, ne bánts magad, ne keresd magadban a hibát. És légy türelmes a folyamattal kapcsolatban is, amiben vagy. Ne akarj megszabadulni tőle, ne akard, hogy minél hamarabb elmenjen. Ne akard erőltetni, kierőszakolni magadból a jólétet. Persze tudom, hogy nehéz nem jól lenni, és egy természetes első reakció részünkről, ha azt szeretnénk, ha mihamarabb elmúlna, ami fáj, feszít. Ki akarja érezni a szenvedést hosszú távon. Azonban ez elengedhetetlen a gyógyuláshoz, ahhoz, hogy elmúljon, hogy végleg elmenjen. Nézz szembe a fájdalommal, hagyd felszínre jönni a negatív érzéseidet is. Ne menekülj előlük, hagyd, hogy tudjanak felszínre jönni, és nézd meg, hogy mit akarnak. Hogy miért jöttek, hogy miért vannak még itt, és te mit tudsz tenni annak érdekében, hogy újra egyensúlyt teremts a jó és rossz között az életedben.
Ha nem sikerül egyedül kijönnöd ebből az állapotból, akkor mindenképp fordulj szakemberhez. Kérheted coach vagy terapeuta segítségét.
Az élet nem mindig fenékig tejfel. Van mikor tele vagyunk csupa jó érzéssel, de vannak olyan napjaink, mikor úgy érezzük, semmi nem jön össze. Mikor a napunk szuperül alakul, akkor használjuk ki és próbáljuk nyújtani a pozitív pillanatok idejét. Ne rohanjunk, ne kapkodjunk mert mindent elronthatunk.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ