Oktatás, hogyan tovább? Virtuális műhely szakértőkkel

Szerző: Matusinka Beáta •  Fotók: Freepik• 2020. március 30

Megosztom:

Oktatás, hogyan tovább?

Virtuális műhely szakértőkkel

Ebben az időszakban óriási változáson megy keresztül a világ. Rengeteg információ és hatás ér mindenkit. Nehezen tudjuk eldönteni, hogy mi a lényeges. A koronavírus miatt átalakulnak eddigi szokásaink, aktivitásaink, az életünk. Jönnek új élethelyzetek, amelyekre nem számítottunk.
Sok változás viszont már a levegőben lógott, a kialakult helyzet pedig csupán felgyorsította mindezt. A globális vagy éppen az erdélyi, romániai oktatás, noha időszakosan, de online üzemmódba állt át. Március 11-től nincs szokványos tanítás az iskolákban. Egy hétre rá pedig be is vezetik az online otthonoktatást. Azóta így megy és azóta számtalan kérdés merül fel tanárban, szülőben és diákban.
Egy szemléletformáló, inspiráló beszélgetésre hívunk, amelyben meghívottaink reflektálnak a román oktatási rendszer aktuális helyzetére, a krízisre, mint lehetőségre, az online oktatás lehetséges irányaira, értelmes gyermekfoglalkoztató program-e vagy a diákok és szülők túlterhelésének új vagy éppen szegregációs formája. Egy értelmezési keretet, megnyugtató szálat szeretnénk felvázolni ebben az információs zajban, amelynek mentén talán könyebben értelmezhetnénk a körülöttünk történteket.
A résztvevők Erdély olyan közéleti szereplői, akik az oktatáshoz legalább egy, ha nem több síkon is kötődnek:
Dr. Kádár Annamária, a magyar nyelvterület egyik legismertebb pszichológusa, aki jelenleg a Babes-Bolyai Tudományegyetem marosvásárhelyi kirendeltségén tanít, az Óvoda és elemi oktatás pedagógiája szakon.
Czirjék Katalin, pedagógus végzettségű négygyermekes édesanya, az erdélyi civil élet meghatározó szereplője.
Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke
Dr. Köllő Zsófia, irodalomtörténész, tankönyvszerző, magyartanár, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége programigazgatója.
Dr. Frigy Szabolcs szociológus, pedagógus, iskolai tanácsadó, egyetemi tanár Szatmárnémetiben. Az esemény egyik értelmi szerzője.

A beszélgetésre 2020. április 2., csütörtökön 18:00 órától kerül sor a magazinunk Youtube csatornáján, élő közvetítésben.

A másfél órás beszélgetést egy Q&A rész követ, a kérdéseket a hallgatók a videó alá írhatják kommentben. Érdemes előre feliratkozni a csatornánkra, hogy az értesítésekhez hozzáférjetek. Folyamatosan frissülő információk várhatóak az esemény FB oldalán is.
Előkészületként egy analóg feladat: keress otthon egy cetlit, írj rá valamit, ami erőt ad és megnyugtat gyermeked, diákjaid oktatásának jövőjét illetően. Reméljük, hogy csütörtök este már több gondolat fog itt felsorakozni.
Várunk szeretettel!

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ