NYÁRI LAK#havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. június 24.

Megosztom:

NYÁRI LAK

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

NYÁRI LAK

Írója
Mary Nichols
Műfaja: családregény, amelyben a világháborús borzalmak elevenednek fel, a szeretet reményszálaitól átszőve.
Az íróról röviden: Szingapúrban született német-dél afrikai apa és angol anya gyermekeként. Hároméves korában költöztek vissza Angliába. Legnagyobb hatással édesapja volt rá, aki imádott olvasni és bárhol is tartózkodott, könyvek vették körül. Kilenc-tíz évesen már tudta, hogy ha felnő, író szeretne lenni. Első regényét tizenöt évesen írta, miközben vizsgákra készült. Első kiadott regénye 1981-ben látott napvilágot. Azóta több mint hatvan regénye jelent meg. Magyar nyelvre lefordított könyvei:
Mary Nichols: Lány a tengerparton
Mary Nichols: Nyári lak
Mary Nichols: Találkozunk még
Mary Nichols: Két világ
Mary Nichols: Az ékszer
Mary Nichols: A szökőkút
Mary Nichols: Menekülés holdfénynél

A könyv cselekményéről röviden:

A regény egyik központi alakja Lady Helen Barstairs, aki egy előkelő angol grófi család egyetlen leánya. Szigorú neveltetésben részesült, majd fiatalon megismerkedett későbbi férjével, akiről mindenki úgy gondolta, hogy nagyszerű parti egy eladósorban lévő lány számára. Az első világháború miatt azonban nem nyílik lehetőségük arra, hogy jobban megismerjék egymást: az ifjú férj hamarosan a franciaországi frontra utazik. Lady Helen nem tudja, mi az igaz szerelem, így felkészületlenül éri, amikor találkozik a környéken állomásozó Oliver Donovannel. A fiatal lány hamarosan teherbe esik a férfitól, míg szerelme erről mit sem tudva visszaindul a frontra. Helen a gyermekét titokban szüli meg, és mivel nem elég erős ahhoz, hogy szembeszálljon a szüleivel, ők örökbe adják a Laura névre keresztelt alig egynapos kislányát.
A történet több mint húsz év elteltével folytatódik, immáron a második világháború idején. Laura, Lady Helen örökbe adott lánya fiatal, gyönyörű ápolónő, akire a sors csapások sorozatát méri: esküvője napján elveszíti a háborúban harcoló, pilóta vőlegényét, rövid időre rá felismeri, hogy áldott állapotban van. Úgy tűnik, a múlt megismétli önmagát… Laura nevelőanyja halálát követően arra kényszerül, hogy elhagyja a folyamatos bombázásoknak kitett Londont, és anyjához, Lady Helenhez költözzön, akit alig ismer. Ez a háborús szerelmi regény két ember egymásra találásának, anya és lánya zaklatott kapcsolatának megindítóan szép története, melynek a háború sújtotta Anglia szolgál érdekes hátteréül.

Hogyan rezonált bennem a Nyári Lak:

Egyszerű, nem unalmas, de helyenként vontatott családregény. Pihentető, szerethető, kedves olvasmány, amely élethűen adja vissza a második világháborús Anglia hangulatát.
A regénynek tulajdonképpen két főszereplője is van. Lady Helen, aki a regény első oldalától kísér bennünket, olvasókat, az utolsó mondatig. És lánya, Laura, aki egy határozott, lelkiismeretes, női szerepeiben igazi példamutató karakter.
A mellékszereplők és a velük foglalkozó szálak is rengeteg érdekességet rejtegetnek az olvasó számára. Nem volt számomra az az olvasmány, amely egy életre emlékezetes maradjon, de minden megvolt benne, ami számomra egy igazán jó könyvet jellemez: szórakoztatott, pihentetett, lebilincselt, elvarázsolt és magával ragadott.
Kedvenc idézeteim:
Helen még huszonöt év elteltével sem tudta túltenni magát rajta. Időről időre felidézte a múltat, mintha újra meg újra feltekerte volna a hangerőt a régi lemezjátszón, hogy meghallgassa, szól-e még a zene. De nem hallott egyebet, csak az éter zúgását.

Meglehet, rengeteg nehézség vár rájuk még a jövőben, hiszen egy kimerítő háború után nem áll könnyen talpra az ország, de amíg a családja mellette van, nem telik majd el úgy egyetlen nap sem, hogy mérhetetlen hálát ne érezne.

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ