NINCS HOLD, HA NEM NÉZED#havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. június 17.

Megosztom:

NINCS HOLD, HA NEM NÉZED

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

Nincs hold, ha nem nézed

Két szenvedély nem egy történet

Írója
Havas Juli
Műfaja: lélektani, szerelmi, társadalmi és családregény — társadalmi kórkép, szerelmi történet a Covid idejéből.
Az íróról röviden: Havas Juli tulajdonképpen írói álnév, ami mögött dr. Szalai Zsuzsanna neves tüdőgyógyász, osztályvezető főorvos áll. Nincs Hold, ha nem nézed című első könyve túlzás nélkül berobbant a kortárs magyar irodalomba.
Nem akartam, hogy párhuzamot vonjanak köztem és az elbeszélő között, a Havas Juli pedig izgalmasabb írói név is, mint a sajátom. A Juli nevet édesanyám után választottam, a Havast pedig, nos, éppen a Trónok harcát néztem és Havas Jon szereplő szimpatikus volt számomra, így elcsentem tőle.
Dr. Szalai Zsuzsanna körülbelül három éve kezdett el szépírással foglalkozni, rövidebb történetei pedig meg is jelentek különböző irodalmi folyóiratokban, aztán beiratkozott a Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva vezette Péterfy Akadémiára. Az ismert szerzőpáros ott figyelt fel a tehetségre.
Stephen King egyszer azt mondta, hogy egy író első könyve szóljon arról, amihez ért, ha csőszerelő, akkor a csőszerelésről. Én orvos vagyok, ezért a témaválasztás. Azért erről írtam, mert benne voltam, be akartam mutatni ezt a munkát, hogy milyen nehéz egy fiatal nővér élete. Ugyanakkor direkt elkerültem, hogy a könyv szereplői bármilyen szinten is hasonlítsanak a kollégáimhoz. Csak és kizárólag a fantáziámból dolgoztam.

A könyv cselekményéről röviden:

A Nincs Hold, ha nem nézed – Két szenvedély, egy történet egy sokrétegű regény, azaz több mindent is megtalál benne az olvasó. Egyszerre mutatja be egy fiatal lány fejlődéstörténetét; nővérré, majd orvossá válását, egy szeretői státuszban tartott, alacsony önbecsülésű nő tapasztalatait, valamint bepillantást nyújt a Covid- járvány alatti orvosi világba is.
Hogyan lesz egy antiszociális, zűrös kamaszlányból nővér, majd orvos? Hogyan éli meg az alacsony önbecsülésű főszereplő a hosszú évekig tartó szerető-státuszt egy idősebb férfi oldalán? Havas Juli hiánypótló és provokatív könyvet írt ezekről a nehéz kérdésekről. A mellbevágóan leleplező, ravaszul intellektuális és sokrétű regény egyszerre társadalmi kórkép, remek stílusban megírt szerelmi történet és betekintés az orvosi kulisszák mögé a Covid idején. (Péterfy Gergely)

Hogyan rezonált bennem a Nincs Hold, ha nem nézed:

Csodálatosan felépített karakter az Annáé. Aki a szemünk előtt retteg, könyvekkel a kezében, a kanapé mögött, amíg a szülei öldöklik egymást, féltékenységtől hajtva. Majd válik kezelhetetlen kamasszá, aki tombolva keresi önmagát, és a világot, amely biztonságot nyújthatna elfáradt lelkének. Majd az elhatározást, amellyel felépíti az álmait. Mindez egyik szenvedélye. A tanulás, a tudás birtoklása, az orvoslás, gyógyítás, kórház. A másik tényező, a magánélete folyamatosan romokban hever. Nem akarok férjhez menni — mondja többször mint kellene, talán önmagát is megerősítve.
Kapcsolatai tragédiákba fulladnak, amit nem képes megbocsátani önmagának. A megbocsátásra kint és bent még hosszú évekig várni kell. Ami alatt folyamatosan vezekel.
Mindeközben zenei aláfestést nyújt a könyvnek bántalmazó kapcsolata, amelyet a nála jóval idősebb, narcisztikus kollégájával tart fent. Kémia az egész — magyarázza önmagának és az olvasónak harmatgyenge bizonyítványát.
Talán egyedül nagymama nem ítéli el. A csodálatos Nagymama. Aki a történet igazi prófétája. Olyasmik hangzanak el a szájából, olyan életszeretetről és önelfogadásról ad példát, ami Annát is képes lesz kivezetni az önmaga által épített pokolból.
Kedvenc idézeteim:
Egy betegséget, ami több embert ölt meg, mint két világháború, a kommunizmus és a fasizmus együttvéve, nem becézünk. Lesz szíves fárasztani a száját, és kimondani az egészet: tu-ber-ku-ló-zis.

…minél nagyobb a valószínűsége annak, hogy csak cirkuszokkal tudok szakítani, annál biztosabb, hogy a következő szakítás is azonos minta szerint fog bekövetkezni. Nem is értem, hogy miért vagyok meglepve. Ugyanakkor megnyugtat a tudat, hogy képlettel leírható.

…van ez a nem szenvedett sokat és a kíméletesebb, hogy gyorsan történt közhely, amivel a családot nyugtatjuk, amikor meghal valaki. Most a bőrömön érzem, hogy mennyire üresek a szavak. Mert a halál, amikor friss, akkor mellbe vág és nem ereszt, és nincs az a szó és nincs az a körülmény, ami enyhíteni tudná a fájdalmat, ami összeszorítja a szívedet. Nincs az a vigasztaló szó, ami ki tudná tölteni azt a zsigeri hiányt, amit érezni fogunk.

Magadnak kell megbocsájtani, mondta meleg hangon, de nem azért, amit hiszel, hogy velem tettél. Hanem azért, amit magaddal teszel.

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ