Nia

Szerző: Simon Emőke • Fotók: Kacsó Etelka • 2024. február 8.

Megosztom:

Nia

Magával ragadó szenvedéllyel végzi mindig azt, amibe belekezd. Legyen szó illóolajokról, önismereti módszerekről, vagy akár a NIA-táncról, ami elmondása szerint a legújabb szerelme. Én meg kíváncsi voltam erre a szerelemre, hiszen tangóról, keringőről, sambáról, rumbáról, balettról, street dance-ről már hallottam, a NIA-ról viszont csak nemrég, és tőle. Kacsó Etelkával beszélgettem.

SIMON Emőke: Úgy vezettelek fel, hogy mindent mindig szenvedéllyel csinálsz… ez az alaptermészeted, vagy egy-egy úgymond „szerelem” előhozza belőled ezt a lendületet, erőt, hitet, életörömöt, kitartást…

K.E.: Csak abba kezdek bele, amit szeretek, és igen, hamar belelkesedek.

S.E.: Legutóbb a NIA-tól lelkesedtél be… 3 szóban így az elején, sejtelmesen, hogy jellemeznéd…

K.E.: Öröm, flow, kapcsolódás. Flow mint áramlás, könnyedség, természetesség.

S.E. NIA… egyszerű, kedves, energiával, élettel teli a hangzása… De honnan is jön az elnevezése?

K.E.: A NIA egy akronim: a Neuromuscular Integrative Action szavak kezdőbetűiből keletkezett, gyakorlatilag a légző-, a keringési- és az idegrendszer mozgással történő harmonizálását jelenti. De nézhetjük úgy is ezt a három betűt, hogy Now I Am, avagy jelen vagyok a MOST-ban.

S.E.: Hogyan? Hogy tud a mostban tartani a NIA?

K.E.: Az óra úgy kezdődik, hogy eldöntjük belépéskor, hogy hátrahagyunk mindent, ami a következő órában nem fontos, de csak ez a szándék nem biztos, hogy elég lenne. Azáltal hogy a testünkre, a testérzeteinkre és a zene hangjaira figyelünk, no meg a lélegzetünkre, elcsitul a gondolkodás és óhatatlanul megérkezünk a jelen pillanatba.

S.E.: Ez fantasztikusan hangzik, főleg ebben a rohanó világban, amikor csak nagyon ritkán vagyunk jelen. Mesélj róla bővebben: honnan ered? Mi a története?

K.E.: A NIA kilenc mozgásformát ötvöző zenés-táncos edzés. A három táncművészet (dzsessz, modern, Duncan) mellett három harcművészet (tajcsi, taekwondo, aikido) és három gyógyító művészet (Feldenkrais módszer, Alexander Technika, jóga) teszi teljessé. A hetvenes években a fitnesz világában villámgyorsan elterjedt az aerobic, viszont nagyon hamar kiderült, hogy ez a „fájdalom nélkül nincs nyereség” hozzáállás rengeteg sérüléssel jár. Adta magát az igény egy olyan mozgásforma kifejlesztésére, ami ugyanolyan hatékony, de biztonságosabb. Egy edzőpáros, Debbie és Carlos Rosas, hosszas kutatások és próbálgatások után 1983-ban elő is rukkolt a megoldással a NIA révén.

S.E.: Abból kiindulva, hogy milyen mozgásformákat ötvöz, úgy gondolom, hogy az egészség helyreállítására törekszik… Jól gondolom?

A NIA valóban egy holisztikus mozgásforma, ha erre gondolsz. A célja az egész emberi lény formálása, nem csak a testé. A fizikai aktivitás megfelelő módja révén erősíti, ugyanakkor rugalmassá teszi a testet, serkenti az idegek működését, a jó zene megszólítja az egész személyiséget és a lélekhez szól, az imagináció pedig fejleszti a kreativitást. A testünket használjuk az érzelemvilágunk és szellemünk kiegyensúlyozására.
K.E.: Nemcsak tánc, hanem sport is egyben, erről is mesélj kicsit, hogy miért és hogyan erősít másként, mint egy másik táncforma? A NIA egyik újítása, hogy mezítláb (esetleg csúszásgátló zokniban) táncoljuk, ezáltal jobban tudatában vagyunk a testünknek az alapoktól indulva, illetve a talpban található több ezer idegvégződésre intenzívebben hatunk, mint bármelyik másik – lábbelit igénylő – sportban. A másik újdonság, hogy a mozgás tudatos, nem berögzült. Kilépünk a robotpilóta üzemmódból, megfigyeljük a test érzeteit és érzéseit, ezáltal mélyebben kapcsolódunk önmagunkhoz. Harmadik tényező, hogy a mozgást örömmel végezzük, legtöbbször magunkba feledkezve, így a szinte egy óra könnyen és gyorsan telik. A NIA legfontosabb alaptételei közé tartozik, hogy a test kialakítása és funkciója vezeti a mozdulatokat, illetve mindig a legkisebb ellenállás irányába haladunk, mert az a természetes.

S.E.: Milyen jótékony hatásai ismertek?

K.E.: Akik rendszeresen niáznak, arról számolnak be, hogy sokkal kiegyensúlyozottabbak, egyenesedik a tartásuk, ugyanakkor rugalmasabbak az ízületeik, kecsesebb a mozgásuk, több energiájuk van. Legutóbbi visszajelzés egyik reggeli óra után az volt, hogyolyankor kimaradhat a kávé. Vannak helyek, ahol a NIA módszert tudatosan alkalmazzák depresszió, feszültség, poszttraumás stressz szindróma, függőségek, rögeszmés-kényszeres személyiségzavar, vagy akár az agresszív viselkedés enyhítésére, több kórházban, börtönben és drogrehabilitációs központban is megtalálható.

S.E.: Van, akinek ellenjavallott, akinek nem ajánlod? Gondolok itt egészségügyi problémákra…

K.E.: Mivel a NIA-ban a test útját követjük, ezért mindenki a saját teste-lelke lehetősége szerint vesz részt az órán. Egyébként lehet részben vagy végig széken ülve végezni a mozdulatsort – így még biztonságosabb, illetve ilyenkor a szándék erejével is dolgozunk.

S.E.: És kiknek ajánlod? Kinek érdemes mindenképp kipróbálni?

K.E.: Akik szeretnek táncolni. Akik élvezettel szeretnének testet edzeni. Akik olyan edzést keresnek, amiben csak kicsit és kellemesen fáradnak el, mégis hétről hétre érezhetik a könnyebb mozgást és több energiát. Legalább egyszer javaslom kipróbálni mindenkinek.

S.E.: Hogy kapcsolódik ez a tánc a nőiességhez?

K.E.: A NIA egyik alapelve, hogy a test egyensúlyát a jin/nőies és a jang/férfias adja. Ezt is a felépítéséből és működéséből tudjuk: a belégzés jin, a kilégzés jang, az aktív tevékenység jang, a pihenés jin, a bemelegítés jang, a levezetés jin. Eleinte nőies mozgásformát kerestem és meglepődve tapasztaltam, hogy mennyire helye van a férfias, erős, precíz, éles mozdulatoknak a feszültség kiengedésében, így az óra végére béke és harmónia van, no meg az öröm.

S.E.: Nőiségedben miben, hogyan változtál?

K.E.: Erre nehéz válaszolnom, talán inkább a környezetemet kellene megkérdezni. Amiben biztos vagyok, hogy egyre jobban érzem magam a bőrömben; kiegyensúlyozottabb és kreatívabb vagyok érzelmileg és mentálisan; rugalmasabb a gondolkodásom; egyre könnyebben veszem észre és tartom tiszteletben a testem üzeneteit, amit különböző érzetek révén közöl velem.

S.E.: Miben és hogyan változtatta meg az életed a NIA?

K.E.: 2022 decemberében lettem fehér öves NIA oktató, és januártól már el is kezdtem tartani heti egy alkalommal. Ahogy terjedt a híre és egyre többen kapcsolódtak, növeltem az óraszámot, így most már heti ötször lehet velem táncolni: három reggeli és két délutáni időpontban. Ezúton is köszönöm a lelkes kis csapatnak, hogy vagyunk egymásnak. Közben elindult egy „kényeztető délelőtt női körben” workshop-sorozat, amelynek során különböző témakörben mélyülünk el az összes érzékszervünket bevonva: a meséléseim a piskóta, a testtudatosság gyakorlatok a krém, a NIA a hab a tortán, az illóolajok pedig a cseresznye.

S.E.: Mit gondolsz egyáltalán a táncról. Mit tud hozzáadni az élethez?

K.E.: Szerintem a tánc alapmozgásforma. Ráhangolódni egy zenére vagy ritmusra és engedni, hogy a test mozogjon ahogy neki jólesik, az egyik legrégebbi és legjobb terápia.

S.E.: Van egy olyan mondás, hogy kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes… Mit gondolsz, igaz ez a táncra is?

K.E.: Én ezt a mondást eddig úgy ismertem, hogy„“illóolajok nélkül lehet élni, de nem érdemes”. Igen, nyugodtan bevehetjük ebbe a sorba a táncot is…

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.



Megosztom:

INSPIRÁLÓ