Nem tudjuk szeretni önmagunkat

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Unsplash • 2022. február 15.

Megosztom:

Nem tudjuk szeretni önmagunkat

Önmagunkat szeretni nem csak azt jelenti, hogy felveszünk egy szép ruhát és megajándékozzuk magunkat egy masszázzsal.
Sokszor csak azt hisszük, hogy tudjuk szeretni önmagunkat, közben pedig nem: elvesztődünk és benne ragadunk mérgező kapcsolatokban, szabotáljuk önmagunkat és beengedünk olyan személyeket is az életünkbe, akik nincsenek ránk jó hatással, akik ártanak nekünk, és akikkel csak az időnket vesztegetjük. Mikor megengeded valakinek, hogy átlépje a határaidat, amikor túl sokat adsz magadból valakinek, és te jóval kevesebbet kapsz vissza, amikor szó szerint feláldozod magad valakiért vagy valamiért, akkor mindig a saját igényeidet árulod el, akkor mindig saját magad ellen kezdesz el dolgozni — így nem csoda, hogy frusztrált leszel, dühös, elégedetlen, fásult és boldogtalan, aki úgy érzi, hogy nincs helyén az élete. Ez történik, ha nem szeretjük önmagunkat, és nem állunk ki magunk mellett, és nem vagyunk jelen a saját életünkben.
A másik oldalon, önmagunk szeretete az életünk minden területére jó hatással van, kezdve attól, ahogy benne vagyunk a kapcsolatainkban, ahogy másokhoz viszonyulunk, ahogy megéljük a velünk történteket, egészen addig, hogy sokkal hatékonyabbak, türelmesebbek, kreatívabbak, problémamegoldóbbak vagyunk, másképp nézünk ki és másképpen érezzünk magunkat.
Ott van a helyemen vagyok érzése még akkor is, ha jönnek a nehézségek, a problémák, a nem várt élethelyzetek. Ha szeretem magam, akkor ott tudok lenni önmagamnak, nem veszítem el a fejem, és jó döntéseket tudok hozni magamért, a szeretteimért. Íme néhány módszer arra, hogy hogyan szeresd önmagad:
1. Légy kapcsolatban önmagaddal napi szinten! Érezd a tested, figyeld a gondolataid, tudatosítsd az érzéseid. Légy tudatában a szükségleteidnek, vágyaidnak, annak, hogy mi jó neked, és mi nem. Ha kell, húzd meg a határaidat.
2. Beszélj szépen önmagaddal! Ismerd meg a belső kritikusod, és ne hagyd, hogy szapuljon, hogy megalázzon, hogy keménykedjen veled. Biztos ismerős számodra is, hogy hányszor hülyézed, butázod le magad, hogy hányszor vagy könyörtelen és kegyetlen magaddal, ha valamit elhibáztál, tévedtél stb. Amiért szépen beszélsz magaddal, attól még látod a hiányosságaid, a hibáid, amiken dolgozol és attól még azon vagy, hogy kijavítsd és legközelebb másként csináld. Szerető, biztonságos közegben tudunk mindig csak hatékonyan fejlődni.
3. Mutasd meg másoknak, hogy hogyan bánjanak veled szeretettel! Ahogy magunkkal bánunk, úgy fognak mások is bánni velünk. Ezért nagyon fontos, hogy tudjunk határokat meghúzni. Kedvesen, diplomatikusan is lehet jelezni, hogy mennyire szereted magad, ha valaki épp átlépett nálad egy határt, ami számodra bántó, sértő volt.
4. Énidőzz! Találd meg az egészséges határokat az életedben. Legyen meg a munkának az ideje és legyen meg a pihenésnek. Legyen időd másokra is, de legyen időd önmagadra is. Töltsd minőségi időt önmagaddal.
5. Értékeld magad! Az önirónia fontos, és az is, ha képesek vagyunk beismerni a hibáinkat, a gyengeségeinket, mert ezáltal azt jelezzük, hogy képesek vagyunk elfogadni és szeretni önmagunkat. Azonban fontos és önmagunk szeretetéhez hozzátartozik, hogy ne kicsinyítsük le a sikereinket, az érdemeinket, az erősségeinket. Nyugodtan lehetsz büszke önmagadra, ettől még nem vagy nagyképű, és ettől még nem hiányzik az alázat belőled.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ