Neked sem működnek az újévi fogadalmak? Mi lehet ennek az oka?

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Pexels • 2021. január.25

Megosztom:

Neked sem működnek az újévi fogadalmak? Mi lehet ennek az oka?

Biztos fogadtad már meg magadnak, hogy újévtől egészségesebben fogsz táplálkozni, elkezdesz sportolni, le fogsz fogyni, többet fogsz kirándulni stb. Megvolt az elhatározásod, aztán mégis kudarc lett a vége, és nem lett semmi belőle. Miért? Mert valahol útközben feladtad, elfogyott a kezdeti lelkesedésed, a motivációd és egyre inkább teret adtál a kifogásoknak, nem a megoldáskereséseknek. Vajon hányszor fordult már ez elő veled? Meggyőződésem, hogy többször. Azonban ezzel nem vagy egyedül. Nem érdemes rosszul érezned magad emiatt.
MIÉRT KUDARC A LEGTÖBB ÚJÉVI FOGADALOM?
Az első és legfontosabb talán, hogy nem a saját elhatározásaink ezek, hanem sok esetben mások elvárásai szerint kötelezzük el magunkat. Szeretnénk tetszeni valakinek, és azért akarunk lefogyni, vagy beilleni a sorba, megfelelni a társadalomnak stb. Ilyenkor persze, hogy elfogy a motivációnk, mert nem hajt semmi minket belülről, mert nem a miénk, amit el szeretnénk érni. Ezért ne érdekeljen, hogy mások mit gondolnak rólad, engedd el a megfelelési kényszert, és kérdezd meg magadtól, mi az, ami téged boldoggá tenne? És tegyél lépéseket annak az elérése felé.
Ne fogadalmakat tegyél, hanem tűzzél ki célokat, a célok elérése érdekében pedig fogalmazz meg konkrét lépéseket. Ez óriási különbség, és egyáltalán nem mindegy, hogy csak megfogadok valamit, vagy pedig eltervezem, megtervezem, kigondolom a konkrét lépéseket, tevékenységeket, amelyek a célom eléréséhez vezetnek. Ha konkrét lépéseket fogalmazok meg, és időben is behatárolom ezeket, akkor lököm magam előre napról napra és nem csak egy év eleji egyszer kimondott fogadalommal maradok.
Ami még akadályozhat, ha túl nagy elvárásaid vannak magaddal szemben. Ne akarj túl sokat egyszerre, maradj meg a realitás talaján mindig, mert nem lehet eljutni gyorsan és egyből arról a pontról, hogy eddig nem tettem semmit, oda, hogy mindent megvalósítunk, amire vágyunk.
Légy türelmes magadhoz, dolgozz keményen és fegyelmezetten minden nap a célod/céljaid elérésén, és légy büszke a köztes sikereidre is.
Nyugodtan ünnepelj, ha egy célodat már 30–40–50 százalékban is elérted akár. Ez motiválni fog, és megadja azt a lelkesedést, erőt, amire szükséged lesz a továbbiakban, hogy 100%-ban megvalósítsd a céljaid.
HOGYAN FOGALMAZZAK MEG CÉLOKAT?
Ahogy már írtam pár sorral feljebb, először is kapcsolódnod kell önmagadhoz. Meg kell határoznod a belső igényeidet, hogy mire van szükséged, hogy mire vágysz, mi az, ami boldoggá tesz. Te. Nem más, és az sem, amit mások várnak el tőled szerinted. Ha ez megvan, akkor a következő lépésben kérdezd meg magadtól, hogy miért? Miért szeretnéd elérni azt, amit kitűztél? Fontos megtalálnod a belső motivációdat is hozzá. Mert nem mindegy, hogy azért akarsz pár kilót leadni, hogy jobban nézzél ki majd a strandon, vagy azért, mert egészségesebb akarsz lenni. Ne feledd, hogy a belső motivációd, a válaszod fogja megadni az elért sikeredet is.
Ajánlatos akár naplót is vezetni, amelyben leírod a céljaiddal kapcsolatos sikereidet, kudarcaidat, az elkövetett hibákat. A berögzült mintákat csak akkor fogod megtalálni, ha észreveszed, hogy mit csinálsz rendszeresen rosszul, és lesz hozzá elég erőd, hogy ezeken a rossz szokásokon változtass. Ha úgy döntesz, hogy a célok helyett mégis fogadalmat tennél magadnak így év elején, akkor csak annyit fogadj meg, hogy kedvesebb leszel önmagaddal és önmagadhoz, és jobban fogod szeretni önmagad.
Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, hogy elérd idén a céljaid, akkor keress fel. A coachok, mint az edzők melletted vannak, és segítenek téged abban, hogy a lehető legjobb formádat hozd annak érdekében, hogy elérd a céljaid.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ