Művészetek és kultúra az üzleti szférában — beszélgetés B. Szabó Zsolt marketingszakemberrel

Szerző: Szabó Eszter • Fotók: Facebook, Unsplash • 2022. szeptember 8.

Megosztom:

Művészetek és kultúra az üzleti szférában —

beszélgetés B. Szabó Zsolt marketingszakemberrel

Művészet- és kultúrakedvelő, zenész, színész, hangoskönyvek búgó hangja, aki vezetett már gazdasági, híradós, majd reggeli rádiós műsort is, de házigazdája volt már számtalan eseménynek, volt már az erdélyi turizmus zászlóvivője, jelenleg pedig a marketingszakmában hasznosítja mindazt, amit eddig tanult az élettől. B. Szabó Zsolt pályafutása igencsak színes, főleg azért, mert az utóbbi években az üzleti szférába ülteti mindazokat az értékeket, amelyeket saját érdeklődési köréből összegyűjtött. Nem utolsó sorban pedig hisz abban, hogy a világon tényleg minden összefügg, és kiegészítődik egymással.

Teológiára készültél, jelenleg marketingszakember vagy. Milyen út vezetett idáig?

Mindig szivacsként léteztem, és a közlés nagyon fontos volt számomra, mármint, hogy amit beszippantok, azt megfelelő csatornákon tudjam eljuttatni az emberekhez. Úgy gondolom, hogy én így tudok adni a világnak, és a maga idejében a teológia tűnt a legbiztosabb és legegyértelműbb csatornának, ahol az emberekhez mindenféle körülményeskedés nélkül szólni lehet. Aztán néhány vonzata már nem volt annyira szimpatikus, így lett belőle nyelvművelés, meg később filológia egyetem, aztán színi, majd rádiózás éveken keresztül. És így lyukadtam ki végül a marketingszakmánál. Úgy gondoltam, hogy ez az a piaci rés, ahol mindaz, amit tanultam, tapasztaltam, és ami érdekel, kaphat egy olyan formát, ami biztosíthat egyfajta megélhetést is. Nagyon szépen lehet gyümölcsöztetni, amit az ember az évek során összegyűjt, hogyha megfelelő szaktudással párosítja. Akkor úgy gondolom, hogy nagyon sikeresen lehet ezt a szakmát űzni.

Volt benned céltudatosság? Mi volt az elsődleges szempont, amikor a karrieredre gondoltál ezeknél a megállóknál?

Igazából soha nem a karrierre gondoltam. Mindig azt tartottam szem előtt, hogy olyat csináljak, amit szívből tudok csinálni.

Amiért reggel bátran indulok el a következő napnak és este nyugodtan fekszem le, hogy ma is tettem, vagy adtam valamit. Nem hittem soha a középutakban, a langyos megoldásokban. Mindig az őszinte utat választottam, ez pedig az, amivel az ember tud azonosulni. Én soha életemben nem csináltam olyat, amivel nem tudtam azonosulni. Volt olyan, amivel kevésbé, például különböző események levezetése házigazdaként, az konkrétan a kihasználása volt egy adottságnak pénzszerzés céljából. De az sem egy olyan dolog, amivel ne tudtam volna azonosulni.

Fel tudod használni az üzleti szférában a művészi oldalad? Tudsz konkrét példát arra, amikor azért lett sikeres egy üzleti kampány, mert te tájékozott vagy a művészetek terén?

Ahhoz, hogy az ember kreatív legyen, bizonyos szinten születni is kell rá, vagy hajlamosnak lenni, ahhoz, hogy minél több dolgot beengedj, s azt a megfelelő időben és formában tudd tálalni, és ehhez nyilván a művészet, az irodalom, meg a különböző tapasztalatszerzések nagyon fontosak, fontosabbak igazából mint bármilyen szaktudás.
És ezeknek a megfelelő mértékű párosítása eredményezi a sikeres kreatívot. Minden egyes kreatív folyamat talapzatában valamilyen fajta művészi megmozdulás, vagy egy könyv története, vagy egy általam megismert művészi hozzáállás áll. És ezért tartok igazinak bármit, ami kipattan a fejemből. Mert nem egy kérés, nem egy nyomás, nem egy üzleti cél vezérli elsősorban, hanem valami igazán emberi. Aztán természetesen ezt üzletivé faragjuk meg eladhatóvá tesszük, de a talapzat az igazán emberi, és igazán értékekkel telt. Ettől tud számomra színes lenni ez a szakma.

Nyugaton, és nagyobb vállalkozásoknál megszokott, hogy a kreatív részt humán beállítottságú emberek viszik. Mennyire befogadó az erdélyi bizniszvilág az ilyen típusú kreatív marketingesekkel?

Igazából érdekesnek tartják az erdélyi vállalkozók, meg különc dolognak, de nem hiszem, hogy az ő dolguk lenne ezt megfelelő helyre emelni. Talán a szakmának lenne a dolga, viszont még mindig nincs megfelelő gyakorlat arra, hogy fenntartsunk külön kreatív csapatokat, akiknek igazából az lenne a dolguk, hogy olvassanak, tájékozottak legyenek és folyamatosan ötleteljenek. Ugyanakkor nagyon értékeli ezt az erdélyi vállalkozói réteg, hogy ha valami kreatívval tudsz előállni, nyilván olyan kreatívval, ami a vállalkozásukat előre is mozdítja. Ahhoz, hogy egy vállalkozásnak megtaláld az igazi arcát, prezentálni tudd az értékeit, ahhoz igenis szükség van kreatív, művészi dolgokra. Nyilván egy üzleti megbeszélésen mindig én vagyok a művész, a költői, és kell mellém az az üzleti beállítottságú motor, ami hitelessé teszi a munkámat, mert most valószínűleg senki nem bízná a vállalkozásokat csak és kizárólag jó ötletekre.

Mi az, ami téged a leginkább inspirál?

A világ kreatívjain és a világ igazán őszinte művészein túl úgy gondolom, hogy a feleségem a leginspirálóbb pont az életemben, és egyáltalán nem utolsó sorban a családom, a legkisebbektől a legnagyobbakig. Nagyon fontos, hogy figyeljük a közvetlenül körülvevő embereket, akik mellett felnőttünk, akiket választottunk, hogy velük éljünk, mert ezek a választások nem hiába történtek. És pont ezért tartom páromat a leginspirálóbbnak, ő az, akit azért választottam magam mellé, mert hoz egy olyan csomagot, ami bennem nincs meg. És erre a csomagra folyamatosan szükségem van, mert ha a saját korlátaim közé rekedek, akkor erre a feszítővasra van szükségem. Furcsa lehet ez a hasonlat, de azt hiszem, ez a legmegfelelőbb ide.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS