Mutasd magad – Téglás Rezső

Szerző: Csata Éva • Fotók: Téglás Rezső, Tóth Orsolya • 2023. szeptember 1.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Téglás Rezső

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Téglás Rezső: Nálunk a családban 4–5 generációra visszavezetve a férfiak főznek…

1. Ki vagy te?

47 év alatt nagyon sok „címke” felgyűlt. Csak azokat sorolom fel,melyek pillanatnyilag is aktív részei az életemnek: trainer, manager, pszichológus, amatőr fotós, sofőr, szakács, amatőr költő, egyetemista, szociális munkás, segítő, férj, apa, barát. Noha ezek mind elmondhatóak rólam, a tulajdonképpeni jelentősége a felsorolásnak abból áll, hogy képet formálhasson valaki arról, hogy mikkel foglalkozom. A szívemhez legközelebb álló, valamint a valóságnak leginkább megfelelő, pontos válasz az mindössze annyi volna, hogy emberi lény.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

A segítő szerepet emelném ki, úgy gondolom, hogy hátralévő életemben mindig jelentős szerepe lesz valamilyen formában.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

Mivel szeretem a filozofikus eszmefuttatásokat, ez különlegesen nehéz kérdés számomra, pontosabban az kihívás, hogy röviden válaszoljak. A válaszom biztos függne az adott tinédzsertől, de azt hiszem a következő „gondolat-kártyák” közül húznék egyet:
1. A boldogság többnyire analóg, nem digitális.
2. Semmit nem kell tenni a boldogság eléréséért azonkívül, hogy észrevesszük, felismerjük. Karnyújtásnyira van tőlünk, csak rendszerint álruhában jár.

3. Megérdemeljük a boldogságot. A bűnös és a szent is.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Évente előfordul 2–3-szor. Vannak filmek, élethelyzetek, amit nem tudok másképpen feldolgozni, csak könnyáradat hullámain. Néha tudatosan nézek meg egy-egy ilyen filmet, ha szeretném a gőzt kiengedni.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

A cicák és a (jó) stand-up comedy. Szeretek nevetni, de sokkal többet szeretnék nevetni a hétköznapokban.

6. Mit jelent számodra a rutin?

Egy koktél, amelyik unalomból és biztonságból van mixelve, túlzott fogyasztása kifejezetten ártalmas.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

Az alkotás és az örömszerzés találkozásának a megélése. Az, amikor többet hozok ki egy helyzetből, mint amire számítottam. Amikor sikerül úgy segíteni, hogy többet nyújtok az elvártnál, vagy készítek egy igazán jó fényképet, egy különlegesen finom ételt, amivel örömet szerzek családomnak, vagy barátaimnak.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

Egy szűk intim szféra lakói. Közeli barátaim társaságában néha igazán elengedem magam, és tudok és szeretek önmagam lenni.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

„Varázsolj édent a pokolból, színtiszta aranyat a homokból,
Békét a világból, tükröt a sebből kihúzott szilánkból.”

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Négy férfit és két nőt piknikezés közben. Élénk, színpompás. (Szinyei Merse Pál: Majális)

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Reggeli pozitív rituálé – kávé plusz a telefonomon backgammon-t (táblé) játszom a világ minden sarkában lévő partnerekkel. Pont a napokban néztem meg, az elmúlt talán 7–8 évben több mint 26 000 játszmát játszottam le. Persze nem csak kávézás közben, mert akkor lehet, hogy eddig koffeinmérgezést kaptam volna.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Amikor imádjuk a málnafagyit* és a málnafagyi visszaszeret százszorosan. *figyelem! a málnafagyi rengeteg málnából készül, tejszín és cukor felhasználásával – a mesterséges színezék és aromák jelenléte a málnafagyiban az emberiség ellen elkövetett bűncselekménynek számít, s mint ilyen, büntetni kell az elkövetőket.

13. Van kedvenc ételed?

Ajjaj. Egy gourmandot kérdezel. Tatár bifsztek, vadas mártás marha nyelvvel, foie gras, pacalleves, báránysült, crème-brulee, füstölt csülök tormával, Gong Bao csirke, keserűgomba szalonnával és túróval sütve, málna fagylalt és sorolhatnám még a sok-sok mindent.

14. Szeretsz főzni?

Kennedy asszonynak van fekete ruhája? Két szakács diplomám is van, 6 éves korom óta vannak emlékeim, hogy a konyhában alkotok, vagy a szüleimnek segítek a főzésben. Nálunk a családban 4–5 generációra visszavezetve a férfiak főznek. Nagytatám elismert cukrászmester volt, ő készítette a híres erdőszentgyörgyi krémest, édesapám zseniálisan készít gomba-, hal- és vadételeket, édesanyám a klasszikus erdélyi leveseket és ételeket csinálja álom-finomra és már a fiaim is főznek. Szóval imádok főzni, szakácskönyvet is tervezek írni „Szeretet az ételben — Szeretet az életben” címmel. Amikor több időm lesz, egy gasztroblogot is szívesen vezetnék, melyben főleg gasztrokritikus státuszom lenne. Régebb már csináltam ezt kis léptékben, Románia legjobb pacalleves térképét készítve, de szeretném komolyabb szinten is csinálni.

15. Mi köt le a legjobban?

Nincs legjobb. Olvasás, filmnézés, főzés, fotózás, rajzolás, táblézás. Amikor elmélyedek bármelyikben ezek közül, akkor az a legjobb dolog a világon.

16. Mit jelent számodra a természet?

A túlélésünk és a lelki fejlődésünk legbiztosabb útja. Ezt magamra is vonatkoztatom, de a társadalomra is. Konkrét és átvitt értelemben egyaránt.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Gyerekeimmel születésük pillanatától csak románul és angolul beszélnék, hogy megkapják a többnyelvűség ajándékát erőfeszítés nélkül.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Elég volna két kérdés is:
Hogyan tudnék a jelenben élni?
Hogyan segíthetek másoknak is, hogy a jelenben éljenek?

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Michael Crichton: Félelemben. Magas szintre van emelve a biztosra vett dolgok megkérdőjelezése. Izgalmas, fordulatos cselekmény — de a sztorin túl. az író szokásához híven, mindig ott van a tudományos kutatások tömkelege, ebben a könyvben konkrétan a tudományos kutatások módszertanának fonákságait vesézi ki, és kimondja, hogy új típúsú, sokkal objektívebb tudományos megközelítésre van szükség, kutassunk bármilyen adott területen.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Minden rendben lesz, Rezső! Emlékezz erre a legsötétebb pillanatokban is.
Minden rendben lesz.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ