Mutasd magad! – Szász Hargita

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash, Szász Hargita • 2023. január 13.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Szász Hargita

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Szász Hargita kommunikációs tanácsadó, a Kötelék és a Háromszázhatvanöt című regények szerzője. „Gyermekkorom óta grafomán vagyok – kezdetben füzetbe írtam, majd szupertitkos blogba –, a fejemben van még pár könyv, csak legyen időm őket leírni. Imádom a választási kampányokat, a könyveket, a zenét, a futást, a jó bort, a családommal töltött időt… Az életet magát. És bár nem pontosan így képzeltem, a kisfiam születése mindezt, amit itt felsoroltam, felülírta, és most tanulom újra az életet, ami így sokkal, de sokkal szeretnivalóbb.

1. Ki vagy te?

Anya, feleség, gyerek, kommunikációs szakember, író, barát(nő)…

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Hát ez jó kérdés. Talán amiatt, hogy évekig vártam a kisfiam érkezésére, és amiatt, hogy még relatív kicsi (három éves) pillanatnyilag az anyával.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

Azt, amit bárki másnak: boldogság az, hogy ha melegít a napsugár, ha éri a szél az arcod, ha észreveszed, milyen szép a naplemente. Boldogság a nagyszüleid ölelése, egy jó beszélgetés egy barátoddal. Boldogság, amikor csak úgy vagytok, és nevettek. Boldogság, ha jól sikerül egy napod. De boldogság az is, ha fel tudsz állni egy kudarc után. Egyszóval: a boldogság nem egy nagy dolog, hanem sok-sok apró pillanat az életünkből, amelyeket tudnunk kell észrevenni.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Nagyon gyakran. Az utóbbi időben a nagy dolgokon nem sírok. De pl. megnézek egy filmet, és akkor kijön az, aminek ki kell jönnie. Vagy… karácsony előtt nem sokkal meghallottam a Bagossy dalt, és máris potyogtak a könnyeim.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

Nyáron elvesztettem szeretett nagymamámat, akivel az átlagnál sokkal szorosabb volt a viszonyunk. A temetésén álltunk a koporsó mellett, és a kisfiam az egyházi énekek dallamára elkezdte énekelgetni, hogy cici-cici-cici. Én pedig alig bírtam ki, hogy hangosan ne nevessek. Ő az tehát, aki a legnagyobb szomorúságomban is megnevettet.

6. Mit jelent számodra a rutin?

Attól függ, melyik rutin. A napi rutin, a ritmus, amelyben zajlik a családi életünk, nyugalmat, biztonságot. Ezzel ellentétben például a munkabeli rutin felőröl, és megöli a kreativitásomat.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

A futás. Egy jó könyv. Összebújni a kisfiammal. Egy jó beszélgetés.

Fotó: Mihály László

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

Az elmúlt évek során nagyon átértékeltem az emberi kapcsolataimat… azok, akik végig mellettem voltak, maradtak, értettek és éreztek… kevesen vannak, és ritka kincsek!

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

“Vannak helyek, ahol élőbb a föld,
útak, melyek lángolnak, vagy sajognak
s akárhol leszel, mindig visszahoznak,
tájak, melyek már túlvilági kört
zárnak körénk, itt a kék, ott a zöld:
a gyöngyös Tejút könnyeiddel oktat
s annál a fánál erősebben ott vagy,
mint bárki bárhol: delet és gyönyört
őrzöl, s az téged. Igy szövődsz bele
a Mindenségbe, élet és mese:
nem is hiányzol sehol sohase.
Mindez sok, s kevés: ez ébreszt, ez altat:
örök jelenlét, noha képzelet csak…
Hogy szerezhet szív szíven ily hatalmat?!”

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Nincs kedvenc festményem.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Egy csésze illatos nyugalom.
12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?
Amikor apa minden reggel megfőzi anya kávéját úgy, ahogy anya szereti. Amikor letakarítja az autóját. Amikor a kedvenceit veszi a boltban. Na az szerelem.

13. Van kedvenc ételed?

Nincs

14. Szeretsz főzni?

Szeretek.

15. Mi köt le a legjobban?

Az olvasás, a futás, az írás (amire sajnos mostanában kevés időm van).

16. Mit jelent számodra a természet?

Feltöltődést, teljes kikapcsolódást.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Kevesebbet félnék!

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Azt gondolom, senki nem őrzi a bölcsek kövét, viszont az idősebbektől mindig lehet tanulni.

Nekem, hála Istennek még él a 87 éves nagytatám, és minden beszélgetésünkből tanulok. Tavaly a veszteség elfogadásáról tanultam tőle rengeteget, és arról, hogy 62 év házasság után is lehet a társadról csillogó szemmel, szeretettel beszélni.

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Hm. Őszintén, nem tudom, olvastam-e ilyet? Minden könyv elgondolkodtat a maga módján, de az életről való elképzelésemet maga az élet változtatta meg, nem a könyvek. Jelenleg James Clear Atomi szokások című könyvét olvasom, ami, ha az ember gyakorlatba is ülteti, nagyon elgondolkodtató. Illetve amit tavaly olvastam, és nagyon megrázott, az Apád előtt ne vetkőzz. Döbbenetes, hogy ez a jelenség létezik, és mennyire nem foglalkozunk vele!

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Nem tudom, jó pillanatban kaptam-e ezt a kérdést. 2020 májusa óta valamiféle identitás- válságban szenvedek. Már nem vagyok az, aki azelőtt voltam, mielőtt a rák elvette a 19 éves nevelt gyermekemet, de még nem találtam meg teljesen azt, aki azóta lettem. Paradoxon, de a fiatalkori önmagam sokkal magabiztosabb volt, és sokkal inkább tudta, mit akar. Szóval azt üzenem neki: csak így tovább, és azt is, hogy segítsen nekem most, ha tud.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS