Mutasd magad – Orosz Kovács Réka

Szerző: Csata Éva • Fotók: Freepik, Orosz Kovács Réka • 2024. július 5.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Orosz Kovács Réka

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Orosz Kovács Réka – a boldogság képessége nem kívülállóktól függ.

1. Ki vagy te?

Réka vagyok, egy örökösen tanulni vágyó, vidám és energikus ember, szeretek folyamatosan fejlődni és megújulni, minden szerepemben, és ebből van jó pár: feleség, tanár, duplán „szpecsiál” anyuka és még sok más.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Az anya szerepre vagyok a legbüszkébb, egyrészt mert ebben támogat egy nagyszerű ember, a férjem személyében, másrészt, mert ez a legátfogóbb, ugyanis a két autista fiamnak egyszerre vagyok anyuci, shadow mindenféle környezetben (iskolapadban, tatamin, vízben, jégen, lóháton, táncházban, táborokban), takarítónő, mosónő, szakaszvezető és motivátor.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

A boldogság benned rejlik. Megkeresned, hogy mi tesz pont most pont téged boldoggá, nem kell, de érdemes. Két embernek sem ugyanazt jelenti a boldogság, ezért óvakodj a minden helyzetre ajánlott, univerzális boldogságreceptektől. Ritkán működnek és nagyon sokba kerülnek. A barátok, szerelmek, családtagok nagyban hozzájárulhatnak boldogságodhoz, de a boldogság képessége nem kívülállóktól függ.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Nem elég gyakran, de a kudarcok, a nagynak érzett kisebb és nagyobb sikerek mindig kihozzák a könnyeket.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

Dobogós helyen a mindenféle gyerekeim vannak. Akik a suliban Dízsör néninek szólítanak, az otthoni tehenész és tűzoltó bohóckáim.

6. Mit jelent számodra a rutin?

Számomra a rutin az kényelmes börtön.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

A minőségi énidő, kiszabadulás a mindennapokból, főleg zene és mozgás, és olyan emberek társasága, akikkel önmagam lehetek.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

A barátok olyan emberek, akikkel bárhol vagyok, hamar otthon érzem magam. Akik pont olyan harsányan szeretnek, amilyen vagyok és akik a nehéz időkben is mellettem voltak. Akiknek, remélem én is ugyanezt tudom nyújtani.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

„Te pillanatnyilag nem vagy számomra más, mint egy ugyanolyan kisfiú, mint a többi száz- meg százezer. És szükségem sincs rád. Ahogyan neked sincs énrám. Számodra én is csak ugyanolyan róka vagyok, mint a többi száz- meg százezer. De ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra.” (Antoine de Saint-Exupèry, A kis herceg)

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Nincs kedvenc festményem.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Azt a minden reggeli néhány percet, amikor fejben megszerkesztem az aznapi bokros teendők listáját és energiát gyűjtök a naphoz.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Kicsim, amikor valakire csak rágondolsz és már mosolyogsz, a közelében pedig úgy érzed, minden ember jó és a világ nagyon szép, az szerelem. Ha olyan sok mindent szeretnél neki elmondani, de a társaságában valahogy nem találod a szavakat, az is szerelem. Ha a hiányában szomorú vagy, és főleg ha az okos felnőttek azt mondják, hogy elment az eszed, na az tényleg szerelem.

13. Van kedvenc ételed?

Csoki korlátlan mennyiségben.

14. Szeretsz főzni?

Túlzás lenne azt mondani, hogy szeretek. De képes vagyok főzni, évekig tartottunk szigorú diétát a fiúkkal és sikerült ügyesen variálni a kajákat. Azt szeretem, amikor kísérletezhetek a konyhában.

15. Mi köt le a legjobban?

Valami új és izgalmas feladat, egy könyv első olvasata, egy új sport, egy eddig ismeretlen hely felfedezése, egy kézműves tevékenység, egy jó koncert.

16. Mit jelent számodra a természet?

Kirándulásokat és kertészkedést, egy különlegesen jóleső kapcsolódást.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Jobban hallgatnék a saját megérzéseimre.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Ha valaki azt állítaná magáról, hogy a bölcsek kövét őrzi, csak azt kérdezném meg, kinek dolgozik?

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Orvos-Tóth Noémi és Deborah Feldman művei segítettek szembenézni sok kisgyerekkorból hurcolt problémával. Fredrik Backman Az ember, akit Ovenak hívtak című könyve bátorságot adott, hogy 40 pluszosan újrakezdjem és befejezzem a sofőriskolát.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Réka, azok, akiknek te most meg akarsz felelni, a felnőttkori problémáid idején úgy el fognak tűnni, mint a tavalyi hó. Dönts bölcsen arról, hová fekteted az erőforrásaidat. Kirándulj, utazz többet, gyűjts élményeket, szárnyalj!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ