Mutasd magad – Miklós Csongor

Szerző: Csata Éva • Fotók: Freepik, Antal Zsombor • 2023. június 30.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Miklós Csongor

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Miklós Csongor férj, apa, blogger, mentálhigiénés szakember és közösségépítő,  a Székelyföldi Jégkorong Akadémia sportpszichológusa.
Fiatalságom nagy része azzal telt, hogy valakivé akartam válni, valamilyen címkét magamra akartam „akasztani”, hogy engem is besorolhassanak valahova… Azt hiszem ez életem legnagyobb megvalósítása, hogy embernek vallhatom magam.

1. Ki vagy te?

Ember vagyok… tudom, ez így túl egyszerű, mégis azt hiszem, hogy ha ma a tükörbe nézek, akkor végre fellélegezve ezt tudom a legnagyobb lelki békével elmondani magamról. Fiatalságom nagy része azzal telt, hogy valakivé akartam válni, valamilyen címkét magamra akartam „akasztani”, hogy engem is besorolhassanak valahova. Sportoló, fényképész, újságíró, blogger, nagybetűs pszichológus, valami, valaki, hogy végre véget vethessek annak a hangnak a fejemben, aki folyton ezt suttogta: nem lesz semmi belőled! Mára, mikorra lassan választhatok, hogy mit írjak a nevem után, akkor a legnagyobb lelki békével tudom azt mondani, hogy nincs szükségem ezekre a címkékre. Azt hiszem ez életem legnagyobb megvalósítása, hogy embernek vallhatom magam. Egy olyan embernek, aki férj és apa is egyben, s azért ez már nem semmi.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Mára a segítői identitásom a leghangsúlyosabb. Ebben benne van a pszichológia is, de valójában valamiféle fényt szeretnék hozni oda, ahol most még sötétség van, viszont tudom, hogy az ember a világosság felé vágyik. Ez lehet egy jó beszélgetés, egy jól kiválasztott dal a Spotify-ról, egy vicces történet a múltamból, amin jót nevethetünk, vagy csak a csend, amit a szótlan jelenlétemmel tudok adni.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

Számomra a boldogság önmagam megtalálásában, visszanyerésében rejtőzik. Ha sikerül kiderítenem, hogy ki vagyok, ha az álszükségleteim, sebzettségeim helyett rátalálok az igazi vágyaimra és sikerül azokat úgy megélnem, hogy közben ne bántsak vele másokat, akkor megérkeztem a boldogsághoz.

Szerintem a boldogság az elégedett élet, amikor nem akarok többet, mint amire szükségem van. De a boldogság maga a jelenlét is, amikor nem akarok máshol lenni, mint ahol vagyok.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Nyomatom heti többször. A feszültséget sírással vezetem le, ezt nem szégyellem és mindenkinek csak ajánlani tudom.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

Talán furán hangzik, de önmagamon tudok a legnagyobbat nevetni, amikor azon kapom magam, hogy valamit túlgörcsölök, aminek semmi súlya nincs, s ettől frusztrált leszek. Amikor visszagondolok az ilyen automata működéseimre, sokszor felnevetek.

6. Mit jelent számodra a rutin?

Unalmat.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

Egy jó zene, amiben hallom és értem, hogy mit énekelnek. Ha végre lemerül a telefonom és nincs a közelben töltő. A könnyed, elvárások nélküli emberi kapcsolódások.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

Szövetségeseim, akikkel felváltva húzzuk ki egymást az emésztőgödörből.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

„Mi olyan együgyűen ítélünk,
S a dolgok olyan bonyolultak.”

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Egy embert, aki széttárt karokkal a felkelő napba néz.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Egy újabb lehetőséget, hiszen kivétel nélkül mindig azzal indul a nap.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

A szerelem? Misztikum! Nincs még egy egyidőben ennyire egyszerű és ennyire bonyolult „dolog” a világon. Olyan erő ez, amit bicepsszel nem lehet lenyomni. Ha elkapott, maximum a biztonsági övet érdemes bekapcsolni, el lehet felejteni a féket.

13. Van kedvenc ételed?

Héjában sült pityóka káposztalével.

14. Szeretsz főzni?

Nagyon… csak nem tudok.

15. Mi köt le a legjobban?

Sajnos a gondolataim… De ha komolyabbra akarnám fordítani a szót (egyébként félig komolyan is mondtam), akkor az alkotómunka köt le a leginkább. Ha írok, fotózom, képeket dolgozok fel, filmet vágok, akkor megszűnik az idő és a tér.

16. Mit jelent számodra a természet?

A hely, ahová a leginkább vágyom, s amit a leginkább vonok meg magamtól.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Ma már hálás vagyok, hogy minden így történt. Ez nem egy utólagos bölcsesség, relativizálása a dolgoknak. Hálás vagyok a bennem levő túlélő erőnek, ami túlmutat Miklós Csongin, ami nem az én teljesítményem, hanem az életé, amely ÉLNI AKART. Semmin nem változtatnék, mert bár fájdalmas olykor visszanézni, hogy milyen sebeket hagytam másokban, magamban, de mindig az adott pillanatban, az akkori legjobb tudásom szerint cselekedtem.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Boldog-e?
Hol találta a követ?
Megkérdezném, hogy ha egyetlen tanácsa lehetne az emberiség számára, mi lenne az?

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Máté Gábor: Normális vagy és Adam Grant: Gondold újra. Mindkét könyvtől eldobtam az agyam.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Igazad volt…

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ