Mutasd magad! – Mátyus Délia Erzsébet

Szerző: Csata Éva • Fotók: Freepik, Mátyus Délia Erzsébet • 2023. április 14.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Mátyus Délia Erzsébet

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Mátyus Délia Erzsébet reklám- és tartalom-szövegíró, blogger, fordító, képszerkesztő, marketinges, anya. Több verseskötet szerzője: első kötete 2016-ban, A metamorfózis krónikái címmel, második 2019-ben, A káosz szilánkjai címmel, majd a Mesés évszakok című könyve 2020-ban látott napvilágot. Van egy horror műfajban írt novellája is, aminek a címe A kilencedik szék. A novellát A XXI. század magyar horrornovellái kötetben lehet elolvasni.

1. Ki vagy te?

Délia vagyok. Egy töredéke az Univerzum csodájának. Egy halandó testben megnyilvánuló szellem, aki annyira szereti a földi létet, hogy folyton visszajár. 🙂 Születésem pillanatában a csillagok a Skorpió jegy tulajdonságait szórták rám, amelyek mind fellelhetők bennem. Tudom, sokan nem hisznek ebben. A napi horoszkópot mondjuk én sem olvasom rendszeresen (de ha a rádióban éppen elcsípem, feljebb tekerem a hangerőt). Tudom, hogy születésünk pillanatában a csillagok állása meghatározó hatással van egész életünkre. Több ősi kultúra is így tartotta, a modern ember viszont… valamiért okosabbnak érzi magát ennél. Napestig mesélnék erről, mert Délia már csak ilyen. Szeretek mesélni, átadni. Szeretek olvasni. És még jobban szeretek írni. Mindent szeretek, ami kreatív, ami meg nem az, azzá teszem. Hivatalosan kommunikációs szakember vagyok, a multikulturális kommunikáció filozófiájának mestere. De ez így leírva nagyon merev. Alapjáratban, szakmámat tekintve kb. másfél évtizede (web)szövegíró vagyok, a már divatossá vált copywriter. Ez önmagában számomra kevés lenne, így mellé tanultam a képszerkesztés csodáit, majd mindent összepakolva weboldalakat készítek. Közel három éve döntöttem úgy, hogy magánvállalkozó leszek, azzal a reménnyel, hogy így több mindenre jut időm. Jó döntés volt. Az írás a hétköznapjaimat is meghatározza, mert hiszek az írás úgymond gyógyító hatásában. Megnyugtat, elringat, lelassít, visszahúz a belső lényemhez. Verseket írok, novellákat és meséket. Van egy galaxisom, ahol rendszeresen osztom meg verseimet, gondolataimat: www.facebook.com/deliagalaxisa.
Szeretek a szabadban lenni gyerekeimmel, családommal. Szeretek kirándulni, új helyeket felfedezni. Egy megmagyarázhatatlan vonzalmam van a kastélyok és eleve a régi történetek, tárgyak, helyek, kultúrák iránt, így gyakran ezek a mozgatórugók és mágnesek, amikor kirándulás van.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Nincsenek szerepeim. Valahogy soha nem értettem, hogy az emberek miért nevezik szerepnek azt, amit vállalnak, amivé válnak. Bár Shakespeare szerint ugye színház az egész világ és mindannyian le- és fellépő szereplők vagyunk benne, nekem nem tetszik ez az elmélet. A szerep számomra valami betanult, mesterkéltet jelent. A mesterkéltet meg nem szeretem. Én Déliával azonosulok. Déliában minden benne van. A szenvedély, a szeretet, a kreativitás, az életkedv, az élet energiája, az elmélkedés, a szomorúság és öröm hullámvasútja, a nő, a skorpió.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

Hogy ne keresse. Teremtse meg. Fedezze azt fel az egyszerű dolgokban. Elsősorban a természetben. Ha valaki nem tud összhangban lenni a természettel, úgy gondolom, nem tud igazán boldog sem lenni. És aki nem boldog önmagával, az nem is tudja átadni másnak a boldogságot.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Régebb gyakrabban sírtam. Aztán valami megváltozott. Nehezebben sírok, mert tudom, hogy az nem old meg semmit. Ha csalódom, akkor sírok. Meg ha dühös vagyok. Mert olyan is vagyok néha.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

Szeretem a gyerekek naiv humorát. A sajátjaim gyakran megnevettetnek. De általában szinte mindenki meg tud nevettetni. Mondhatni vidám környezetben élek, férjem is, szüleim, meg a testvérem is humorosak. Sokat poénkodunk. Szeretem, amikor a legváratlanabb pillanatokban formálódik egy komikus pillanat.

6. Mit jelent számodra a rutin?

Egy vegyület 🙂 A P-vitamint. Azon túl pedig azokat a hétköznapi tevékenységeket, amelyeket tisztességes polgárokként végrehajtunk, megszabott időintervallumban és már úgy megy, mint a karikacsapás. Ovi, suli, munka — és annak az összes árnyalata — szakmai és magánszférában. Valamiért számomra az egyhangúsággal rezonál, amit nem szeretek.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

Az erdő. A sport. Az írás. A zene. A csend. A társaság. A magány. A család. Mindig más tölt fel. Attól függ, éppen milyen hangulatban vagyok.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

Horgonyokat. Nyugi szobákat. Egy kezemen meg tudom számolni az igazi barátokat, akik azok, kikkel akár hetekig nem beszélek, de amikor újra találkozunk, olyan mintha azelőtt 1 órával váltunk volna el. Tudom, hogy rájuk bármikor számíthatok, és tudják, hogy ez kölcsönös. Érett barátságok ezek, több évtizedes mind.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

Van. Testemet is díszíti: „Meghitt világomat saját mitológiám sárkányai védik”.

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Salvador Dalí mitikus elefántjait.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Ébredést. Szünetet. Újratöltődést. Találkozást. Érzékelést. Imádom a frissen őrölt kávé illatát.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Úgyis elmúlik (viccelek). Amúgy elmúlik, átalakul, de nyilván, nem fogalmazok neki ilyen nyersen. Viszont rózsaszín felhőkkel és bizsergő pillangókkal sem etetem a gyerekeket. A szerelem az, amikor összenézel a másikkal és tudod, hogy ő is kedvel. Szívesen vagy mellette, szívesen játszol vele és hiányzik, amikor nem vagy vele. Röviden ennyi. Aztán az évek múlásával a leírás meg a megélés is változik.

13. Van kedvenc ételed?

Nincs. Ahhoz túl sok mindent szeretek. Ételben, zenében, életben. A töltött káposzta illatának nehezen tudok ellenállni. Azt bármikor szívesen megeszem, tejföllel és hagymával. De az ázsiai konyha illatai és színei is könnyen kísértésbe ejtenek.

14. Szeretsz főzni?

Nagyon szeretek főzni. Az is feltölt és szerintem egy nagyon kreatív, csodás folyamat, ahogy az alap, a nyers átalakul valami ínycsiklandóvá.

15. Mi köt le a legjobban?

Az alkotás, a tanulás, a játék, a jelen.

16. Mit jelent számodra a természet?

A természet a létünk bölcsője. Az iránytűnk, amit ápolnunk és követnünk kell. Úgy érzem, összhangban vagyok vele, és ez ad egy nyugtató érzést. Hozzá tartozom. A természetet éreznünk kell, kívül és belül.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Semmit. Hálás vagyok a jelenlegi életemért, semmit nem változtatnék rajta. Legalábbis nem varázslattal, hanem önerőből. Ha bármit is újra kezdenék, kevés eséllyel lenne az a végkifejlete, ami most van. Ezért nem változtatnék semmit. Minden a helyén van és így van jól.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Szeretem az ezotériát, az alkímia meg egy igen izgalmas terület számomra. Viszont én úgy gondolom, hogy mindannyian birtokoljuk a Bölcsek Kövét. Csak éppen az a gond, hogy az ember annyira elszakadt a természettől és az egységtől, ami összeköt bennünket égiekkel és földiekkel, hogy már csak materiálisan tud gondolkodni. A bölcsek köve szerintem szimbolikusan egyfajta megvilágosodás. Az az állapot, amikor tudatában vagyunk annak, hogy kik vagyunk, miért vagyunk és egésznek érezzük magunkat, megtapasztalva az egységet, miközben magunkba tudunk fordulni, hogy időnként szembenézzünk önmagunkkal, magunkra mosolyogjunk és érezzük a késztetést, hogy ezt a különleges tapasztalást át kell adnunk másoknak is.

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Edith Eva Eger Döntés című könyve mozgatott meg nagyon bennem valamit. Felkavaró, fájdalmas és inspiráló egyben.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Bízz magadban és kövesd a saját utad!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS