Mutasd magad! – Körtesi Sándor Gábor

Szerző: Csata Éva • Fotók: Freepik, Körtesi Sándor Gábor • 2023. június 16.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Körtesi Sándor Gábor

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Körtesi Sándor Gábor, iskola igazgató, pedagógus, családapa, férj, fotós – aki szerint a szerelem olyan, mint amikor Pom Pom selymes hangon megkérdi Picurt: Picur, megvárhatlak? És megvárja.

1. Ki vagy te?

Előbb szüleim nevelésének, majd az eddigi 41 évem tapasztalatának eredménye. Az vagyok, akit az adott helyzet megkövetel. Főállásban családapa, mellékállásban pedagógus. De voltam már pincér, takarító, újságárus, piros orrú bohóc is.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Mindenikkel. Mindenik szerepemben jól érzem magam. Ugyanakkor nem ódzkodom új szerepeket sem kipróbálni, akár néha a komfortzónám határait is feszegetve.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

Nem mernék egy tizenhat évesnek a boldogságról mesélni, ugyanis a boldogság nagyon szubjektív, és attól tartanék, hogy azáltal, amit neki a boldogságról mesélnék, megváltoztathatnám a boldogságról alkotott véleményét. Az ember pedig – élete első percétől az utolsóig — saját magának kell meghatározza a boldogság-képletét.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Elég érzékeny lelkű vagyok, könnyen gyűlnek a szemembe könnyek. Sírás ritkán lesz belőle, de inkább csak azért, mert elfojtom. Ritka azonban az a temetés, ahol ne sírnék egy kicsit, csendben, láthatatlanul. Így IS búcsúzom…

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

Leggyakrabban a középső gyerekem, Matyi fiam. Született humorérzékkel rendelkezik. Szeretek nevetni, viccelődni, így a munkámba is beviszem a nevetést. Az a tanóra, amelyiken egyik diákom sem nevetett, számomra egy rosszul sikerült óra.

6. Mit jelent számodra a rutin?

A rutin a  kvercetin   flavonol  és a rutinóz diszacharid glikozidja.
Komolyra fordítva a szót, igazából a rutin csak azóta létezik a szótáramban, amióta gyerekeink vannak. Azóta viszont a rutin a hétköznapjaim része. A hétvégékből szerencsére hiányzik a rutin, és ez így a jó.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

Amikor csak úgy céltalanul elindulok fotózni, függetlenül attól, hogy sikerül-e valami jó témát lencsevégre kapnom.
Amikor megelégedve jövök ki egy tanórámról.
Amikor kiülök a hegytetőre, s onnan nézek szerteszét…

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

A barátaim egy fontos részét jelentik életem Puzzle-jának. A barátok számomra olyanok, mint a hegyek. Mindig tudom, hol kell keressem őket, megnyugtatnak, levezetik a stresszt, edzésben tartanak.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

“Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban” – Mahatma Gandhi

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Salvador Dalí – Az emlékezet álladósága. Nem tudok betelni ezzel a festménnyel. Akárhányszor látom, annyiszor mond mást és mást. Aktuális lelkiállapot-függő festmény.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Annak a bizonyítékát, hogy nem vagyok függő. Ugyanis nagyon szeretek kávézni, de könnyen meg is tudok feledkezni róla.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Ha ismeri Pom-Pom meséit, akkor könnyen.
A szerelem olyan, mint amikor Pom Pom selymes hangon megkérdi Picurt: Picur, megvárhatlak? És megvárja.

13. Van kedvenc ételed?

Mindenevő vagyok. Kedvenc ételem télen a töltöttkáposzta, nyáron a hideg szilvaleves.

14. Szeretsz főzni?

Nem az én világom. Kísérleteztem már vele, nem halt bele senki, de nem fogok kérni karácsonyra receptes könyvet.

15. Mi köt le a legjobban?

Sok mindenbe bele tudok feledkezni. Mivel hivatásomnak érzem a tanítást, meg az iskolám vezetését, ezért elég sok időt, energiát fektetek bele. A szabadidőmben pedig a családom és a fotózás kellemesen kitöltik minden másodpercemet. A legjobb, amikor a kettőt kombinálni tudom.

16. Mit jelent számodra a természet?

Csodálatot, tiszteletet, egyfajta behódolást. Hiszem és vallom én is, hogy „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”. A hegyekben közelebb érzem magam a Teremtőhöz, a barlangok mélyén pedig, ameddig lélegzetemet vissza tudom tartani, vak sötétben imádom érezni a végtelent.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Semmit. És nem azért, mert az eddigi életem minden egyes részével elégedett vagyok, hanem sokkal inkább azért, mert voltak olyan pillanatok is, amikor kisiklodhatott volna az életem egy rossz vágányra. Ezeket mind-mind hajszálon elkerültem… és ez a hajszál az, ami elég erős ahhoz, hogy azt mondjam: pont jó így, ahogy van.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Jelenleg csak egy kérdés foglalkoztat: Hogyan őrizzem meg a gyerekeimet a körülöttünk levő világ kártékony hatásaitól, úgy, hogy mindeközben teljes életet éljenek?

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

A Hivatalos Közlönyben megjelent legújabb nyugdíjtörvény.
Viccet félretéve: Franz Kafka: A per című regénye, habár elég rég olvastam, a mai napig hatással van rám, és úgy érzem, a mai világban egyre aktuálisabbá válik a szürreális mondanivalója.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

SOHA ne kérdezd magadtól, vagy a Jóistentől: “Miért?” Járj nyitott szemmel, olvass a sorok között, és megtalálod mindennek az okát.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ