Mutasd magad – Kémenes Hajnal

Szerző: Csata Éva • Fotók: Freepik, Kémenes Hajnal • 2024. május 31.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Kémenes Hajnal

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Kémenes Hajnal: A boldogság az a pillanat, amit itt és most megélhetsz, beletaposni a pocsolyába, ha teheted, bőrig ázni a nyári esőben és hagyni azt, hogy szeressenek. A megélt pillanatok, az apró részletek öröme a boldogság.

1. Ki vagy te?

Az, aki rácsodálkozik a csillagos égre, a teliholdra, a fa susogó hangjára, a világ egyszerű, de nagyszerű működésére. Mint személy pedig nagymama, édesanya, tanító néni, gyerekprogram vezető, intézményvezető, jóbarát, néha forgószélként végigsöprő, túl sok energiával, szeretettel rendelkező ember.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Igaziból minden szerepkörömben jól érzem magam, ha nem, akkor nem csinálnám. Ebből kettő, ha nehéz is néha, a kedvencem: nagymamának és édesanyának lenni. Igyekszem, abban a szerepkörömben jelen lenni a lehető legjobb tudásom szerint, amit épp teszek. Na jó, bevallom, az intézményvezetői az szerepkör, amitől néha szabadulnék.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

A boldogság az a pillanat, amit itt és most megélhetsz, beletaposni a pocsolyába, ha teheted, bőrig ázni a nyári esőben és hagyni azt, hogy szeressenek. A megélt pillanatok, az apró részletek öröme a boldogság.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Mostanában sokkal többet mint régen, nem igazán voltam sírós fajta, de most már elpityeredem, ha úgy van: egy jó színházi darab végén, ha olyan filmet nézek, vagy ha valami mélyen megérint.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

A családtagjaim, volt és jelenlegi tanítványaim, ismerősök vagy épp a karvezetőnk kóruson. Szeretek nevetni egy jó, csalafinta megfogalmazáson, egy jó viccen, vagy épp a velem történteken, ami akkor lehet méreg, de utána már jó nagy nevetésre ad okot.

6. Mit jelent számodra a rutin?

Rendszert és ellenkezést. Nem szeretek rutinosan végezni dolgokat, félek az egyhangúságtól, főleg a munkámban, de rá kellett jönnöm: a rutin az, ami keretek között tart. Most már szeretem a saját megszokott reggeli kis szertartásos rutinjaim, ha elutazom és nem pont úgy cselekszem, hiányzik.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

A természet, a körülöttem lévő világ csodája, a csend, amit a madarak hangja tölt be. Unokám nevetése, a vezetés, az utazás, egy-egy jó beszélgetés, lehet az épp egy pohár finom száraz vörösbor mellett, egy jó színdarab, ritkábban egy-egy film, a fényképezőgépem, amin keresztül másképp látom a világot, a hétfői kóruspróbák, a zenehallgatás.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

Biztonságot, az a tudat, hogy vannak, ha nem is találkozunk olyan gyakran. A közös vacsorák, a nevetés.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

Több is van, ha nem is tudnám mindegyiket elmondani. Nagyon sok versrészlet van ami részem, szeretem őket. Nagy kedvenc József Attila versei, abból többet is el tudnék mondani, de most ezt hozom:
,, Ha megszeretlek, kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám,
De jól gondold meg,
Szalmazsákomra fektetlek, porral sóhajt a zizegő szalma.
A kancsóba friss vizet hozok be néked,
Cipődet mielőtt elmégy letörlöm….” Ezt a verset énekelni is szeretem csak úgy magamnak kertészkedés, vagy munka közben.

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

A mindent magába foglaló Sixtusi kápolna mennyezetfreskója. Michelangelo remekműve órákra képes volt lenyűgözni.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

A reggeli rutin részét, csodás illatot, egy kedves mozdulatot, beszélgetést a barátokkal, a kávé ízét, amely sokáig megőrzi zamatát a számban. Szerencse kávé nélkül is ébredek, de olyan jó kortyolgatni reggelente.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Eddig nem volt alkalmam ilyen kicsikkel a szerelemről beszélni, de mindenképp azt mondanám: akkor érzed először, hogy szerelmes vagy, ha kipirul az arcod, ha megpillantod őt, ha valamiért úgy érzed, a gyomrod bizsereg, meg összerándul, és sokszor gondolsz rá, sőt lehetsz róla is álmodsz.

13. Van kedvenc ételed?

Kiemelt kedvencem nincs, szeretem az olasz konyhát, a tengeri herkentyűket, az egzotikus ételeket, a krumplileves minden változatát. Mindent örömmel megeszek, főleg, ha nem én kellett elkészítsem.

14. Szeretsz főzni?

Ha időm engedi, szeretek főzni a megszokottól eltérőt is. Főzök, mert tudom, hogy kell, de az a rutin része. Az, hogy szeretek, ott kezdődik, ha megtehetem, hogy kísérletezem az új ízekkel. Igaziból mióta szülinapomra kaptam egy csoda főzőmasinát, azóta még nagyobb kedvvel kísérletezem, szerencse, ha elrontom, most már a lányaim nem „kell megegyék”. Az unokám kedvencét, a megunhatatlan húslevest, ha tehetem, hétvégenként megfőzöm.

15. Mi köt le a legjobban?

Mostanában a színház, szeretek elmerülni egy jó darab részleteibe. A pillanatok fotózása. Kertészkedés, szeretem nézni ahogy alakul a virágos kertecském.

16. Mit jelent számodra a természet?

A mindennapokat, a feltöltődést, a megnyugvást, a látótér kiszélesedését. Az életem része a természet, hisz kiskoromtól úgy nőttem fel, hogy rengeteget kirándultunk. Szüleimtől, földrajztanáromtól kaptam a természetjárás alapjait. Szeretem a madarak hangját, a virágok illatát, az állatok jelenlétét, a csillagok járását, azt a rendszert, ami szerint a természet működik. A mindenkori példát, azt az egyszerűségben rejlő szépséget, amit jó lenne követni.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Jó kérdés, elgondolkodtatott, a válasz rá mégis ebből a távlatból az, hogy majdnem semmit. Hisz mindenre megjön a válasz, hogy mi, mikor, miért történt. Talán amin változtatnék több minőségi időt töltenék gyerekeimmel, szeretteimmel.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Nem is tudom, szívesebben hallgatnám őt, mert lehet azzal többet tanulnék tőle. Ha mégis meg mernék szólalni, azt kérdezném meg, mit lehet tenni akkor, amikor úgy érzed, tehetetlen vagy egy-egy emberi viselkedéssel szemben? A második kérdésem az lenne, szerinte mi a boldogság?

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Fogas kérdés, mert nem tudom pontosan volt-e ilyen mostanában, bár vannak ilyen pillanatok. Igaziból nem olvasmány, hanem egy színdarab, ami után mélyen felsóhajtottunk: ember, hányszor gondoltuk azt meg, hogy bizonyos cselekedetünk, szavunk hogyan hat másokra, milyen következményei lehetnek és számomra ez nem volt más, mint a Lázadni veletek akartam című darab. Ebben az évadban nagyon sok színházi előadást néztünk meg, mert újra színház a színház és sokszor megborzongok a színészek által közvetített üzeneten, szimbolisztikán.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

A cél megvan, az út is hozzá, menj csak bátran előre, a buktatók csak azért vannak, hogy ne bízd el magad, hogy tanítsanak. Járj nyitott szívvel é szemmel.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ