Mutasd magad! – Hajnal Zsuzsa 

Szerző: Csata Éva • Fotók: Freepik, Hajnal Zsuzsa • 2023. március 17.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Hajnal Zsuzsa

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Hajnal Zsuzsa ékszertervező, designer, szín- és stílustanácsadó. Felsőfokú szakirányú tanulmányait a British College of Professional Styling szakán végezte Londonban, ahol szín- és stílustanácsadást tanult. Az angol fővárosban szerzett további szakmai tapasztalatot kirakatrendezőként, látványtervezőként, divat- és ékszertervezőként, illetve dolgozott egy ideig Bolognában is. Az utóbbi években saját tervezésű fülbevalókat, nyakékeket és egyéb kiegészítőket is készít általa újrahasznosított és festett bőrből.

1. Ki vagy te?

Hajnal Zsuzsa. Habár Zsuzsannát ír a személyimben, a Zsuzsát jobban szeretem. Sokan csak Hajnalnak ismernek az ékszereim által, de az a családnevem.

Személyre szabott ékszer készítő, stílustanácsadó, színtípus elemző, személyi vásárló, gardrób- és kirakatrendező.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Az alkotóval. Legyen szó ruhákról, színekről, ékszerekről vagy kirakatról. Amikor a megtanult szakirodalom, az ízlés és a stílus eltér egymástól, és kihívást jelent egyeztetni őket. Itt már nem elég a diplomák által megszerzett tudás, hanem a kreativitásra és a sok éves tapasztalatra is szükség van.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

A boldogság Te vagy. A szeretteid és a döntéseid. Amit magaddal és az életeddel kezdesz. Váljunk azzá, amivé szeretnénk, nincs határ. Amikor meglátjuk az életben és az emberekben a jó dolgokat és az apró szépségeket. Ha adott egy probléma és megpróbáljuk a megoldásokat felvázolni és megoldani, a rinyálás és önsajnálat helyett. Vállalni a tetteink következményeit, és nem kifogásokat keresni, hogy miért van minden úgy, ahogyan van. A döntés mindig a mi kezünkben van.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Nagyon gyakran. Érzékeny ember vagyok, és könnyezek örömömben, bánatomban, meghatottságomban, ijedtemben és büszkeségemben is. Sírtam meghatottságomban az unokaöcsém első osztályos iskolai évnyitóján, és sírtam akkor is, amikor a filmben Lassie kutya hazatért. Azért néha próbálom visszatartani a folytogató sírást  kisebb-nagyobb sikerekkel. De olyan jóleső érzés kiadni magadból.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

A szeretteim, a családom és a barátaim. Az irónia és a szarkazmus, egy kis morbiditással fűszerezve. Számomra is kicsit fura, hogy nagyon érzékeny vagyok, de amikor adott egy helyzet, akkor én vagyok az első, aki a legmorbidabb humorral rendelkezik.

6. Mit jelent számodra a rutin?

A rutin számomra unalmasat jelent. Kissé negatív konnotációja van az én fejemben, mert ha a rutinra gondolok, akkor az csak unalmas lehet és megszokott. De a reggeli kávézást, nyáron a napi szintű napozást, a tanácsadásaim menetét, a kirándulásaink kiválasztását nem rutinszerűnek tartom, hanem inkább rituáléknak, amelyek mindennapi örömforrások számomra.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

A reggeli kávé a kedvesemmel, a tenger vizén csak lebegni, a homokban napozni, a kreativ ötleteim kivitelezése, egy könyv vagy film inspiráló személyekről, a családommal egy finom ebéd, valamint, egy pohár Prosecco a három kedvenc csajommal.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

Értéket és szeretetet. Nincs sok, de azokat megbecsülöm. Nem veszem készpénznek a barátságukat, ezért ápolni kell és tisztelni. A barátság nem egyik napról a másikra alakul ki, hisz olyan szépen lemorzsolódnak idővel a nem barátnak szánt emberek. Van olyan barátom akivel tini korom óta barátok vagyunk, és ha nem is beszélünk napi vagy havi szinten a lényegen nem változtat. A barátoknak nem kell magyarázkodni, nem szükséges napi szinten beszélgetni egymással.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

Igen. Jozsef Attila verse, a Mama. Ezt még édesapám tanította meg nekem egy óvodai szereplésre, így az óvodában kiosztott vers mellett ezt is elmondtam. Akkoriban selyp voltam, és nagyon viccesen adtam elő a szokatlanul sok csé meg jé betűkkel a verseket. Imádtam szerepelni, és megnevettetni az embereket, de csak beszélnem kellett, és már siker is volt.

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Frida Kahlot majommal és fekete párduccal a vállain.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Örömforrást. Meglepődtem, hogy az a szó ugrott be először, most meg azt hiszem, hogy koffeinfüggő vagyok.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

A szerelem olyan, mint egy gyönyörű színes pillangó, amin átsüt a nap és szivárvány színű  fényeket szór. Az a mély és őszinte érzés, amelyekkel a tündérek varázsolni tudnak, ami által mindig a jó nyer, és amely hegyeket mozgat.. Ha csak rá gondolsz, máris mosolyogsz és annyira mélyen szereted, hogy legszívesebben eggyé válnál vele.

13. Van kedvenc ételed?

Igen. A szalmakrumpli. De abból is az, amit anyukám készít nekem. Még ha ugyanabban az edényben, ugyanabból az olajból, ugyanolyan krumpliból sütöm én is, úgy sem lesz olyan finom, mint amit ő készít.

14. Szeretsz főzni?

Nem. Nem látok benne fantáziát (lehet most pár szakács megkövez majd érte). Sütni úgy szeretek, hogy sok zöldséget és esetleg csirkehúst meglocsolok olívaolajjal, rászórok fűszereket, és egyszer csak megsül. A pácolás, a forgatás és locsolás, a kicsit kivesszük majd betesszük, stb. stb. nálam nem működik. Nálam ez olyan ‘rutinos’. Ha nem készül el valami 15 perc alatt, akkor neki sem fogok. Unom. És ha igazán finomra vágyom, akkor a profikra bízom és rendelek (étteremből, barátoktól, anyukámtól, aposómtól).

15. Mi köt le a legjobban?

Az ékszerkészítés. Sok-sok órán keresztül képes vagyok egy ékszert készíteni különleges python kígyóbőrből, drágakövekből, színes tollakból, gravírozni, égetni, antikolni, festeni kis festményeket rá. Minden, amit tervezek és kreálok. Gyakran szombat esténként kitöltök magamnak egy pohár bort, és éjszakába nyúlóan csak festek, varrok, alkotok.

16. Mit jelent számodra a természet?

Szabadságot és nyugalmat. A vizet és a napsütötte partokat jobban szeretem, mint a hegyeket és a nedves, nyirkos, hűvös erdőket.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Nagyjából mindent ugyanígy csinálnék, csak a tinikori önbizalmammal és az önmagam felvállalásával még dolgoznék. Például nagyon nehezemre esett saját magamnak is beismerni, hogy nem vonz, nem szeretem és nem érdekel a hegymászás, a sátorozás, a téli sportok. Fiatalabb koromban erőltettem, már-már szégyelltem, hogy nem értékelem a hegyeket, hisz itt élek Erdélyben, a Kárpátokkal körülvéve. De mostanra már kristálytiszta lett számomra, hogy nem szeretem, és nem fogok az erdőben sátorozni, megmászni az Istenszékét csak azért mert más szereti. Inkább elmegyek egy panzióba a dézsába, elutazom melegebb éghajlatra, és napozom meg koktélozom és élvezem a szabadidőm, ahogy én szeretem, és nem akarok megfelelni senki elvárásainak.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Van-e lélek, és ha van, akkor mi történik vele a test halála után?
Merre fejlődik a világ?
Lehetséges-e az időutazás- és a teleportálás feltalálása?

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Orvos Tóth Noémi Örökölt sors című könyvéről. Sok mindent megmagyarázott és konkrét élethelyzeteket, családi viszonyokat értetett meg velem.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Hajrá Zsuzsi, csak így tovább.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ