Mutasd magad! – Czirjék Katalin

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash, Jánosi Ágnes • 2023. március 3.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Czirjék Katalin

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Czirjék Kati, a Női Vállalkozók Erdélyben csoport kezdeményezője, pedagógus, négy gyermek édesanyja, az erdélyi civil élet meghatározó szereplője, vállalkozó.

1. Ki vagy te?

Czirjék Kati. Ember. Nő. Erdélyi. Sok ember leszármazottja, egynek a testvére és néhánynak az édesanyja. A férjem szövetségese. Humanista. Közösségszervező és mérsékelten optimista szkeptikus.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

A nővel. Erős női szolidaritásba nőttem bele és azóta is azt építem magam köré. Ehhez a szerephez kötődik az anyaságom is, a családban betöltött szerepem is. Sok kihívás ért amiatt, hogy én kicsit másképp voltam lány, nő, feleség, anya. Megdolgoztam az elfogadásért, és ha most végignézek az életemen, akkor egyértelmű, hogy mindenben nőként vagyok jelen. Nem kifogás vagy teher már, hanem kiváltság.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

Hogy az, nem egy állandó állapot és nagyon ritkán lehet körülhatárolni. Boldogság az, amikor önmagad vagy és ez békével tölt el. A boldogság belül történik és a külső tényezők adhatnak hozzá, vagy vehetnek el belőle, de nem azok határozzák meg. Hogy boldogság az is, amikor saját magad látod tükröződni a másikban, mert az otthon-érzést ad. Ez az igazi kapcsolódás és a szeretet megélésének az egyik legszebb módja. Ez a közös, ami összeköt a másik emberrel és minden, ami más, az meg lehetőség megismerni a világot. A más nem rossz, hanem lehetőség megtapasztalni milyen színes és nagy a világ. A boldogsághoz vezető út a kíváncsiság és a szeretet (ami nincs önszeretet nélkül).

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Egyre gyakrabban. Tehetetlenségemben és meghatottságomban szoktam. A sírás a jel, hogy elég mélyre mentem önmagamban.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

A gyerekek és az állatok tudnak legkönnyebben megnevettetni. De különösen szeretem azt, amikor a barátaimmal egy-egy mélyebb beszélgetés után felbugyog belőlünk a kacagás. Ezek igazán felszabadító nevetések.

6. Mit jelent számodra a rutin?

Amikor különösebb erőfeszítés nélkül tudok megoldani valamit, gyorsan, elfogadható minőségben. Ha kapcsolataimban vagy a tanításban jelenik meg, akkor az vészjelzés. Ott gyorsan kell változtatni. Lényeges dolgokban a rutin egyenlő a halállal.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

A valódi emberi kapcsolatok, egy jó beszélgetés, az utazás, az olvasás, az írás és néha a munka.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

A választott családot, az elfogadást, az intellektuális és érzelmi sokszínűséget. Olyan felnőtt kapcsolatok ezek, ahol kölcsönösen tartjuk egymást és ahol lehetünk önmagunk. Hatalmas felelősség, mert olyan közelség ez, ahol könnyen ejthetünk egymáson sebet, de ami meleget tart a léleknek. Életem egyik legnagyobb áldása a baráti köröm.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

„Ki minek gondol, az vagyok annak…” — ez az, ami elsőre beugrott, de van pár Dsida- és József Attila-idézet, na meg elég sok Eminescu, de az románul.

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

A nagymamámat. De ez egy nagyon gonosz kérdés, hogy lehet az embernek egy kedvence? Főleg, ha nagyapád és apád is festőművész.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Egy olyan függőséget, amit el tudtam engedni. Az illata emlékeztet az életem nagyon nehéz időszakaira és a sok jó beszélgetésre, aminek apropója volt. Mindennapi rituáléból ritka szükséglet lett.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Tudod milyen érzés, amikor megjön az Angyal? Na a szerelem olyan, mintha minden nap jönne, mert téged szeret a legjobban.

13. Van kedvenc ételed?

Én ételbe ágyazom az emlékeim. Emlékszem kivel mit ettem, kinek mit főztem. Ez egy fontos szeretetnyelv az életemben. Szóval itt tényleg nem tudok egyet megnevezni.

14. Szeretsz főzni?

Nagyon. Sütni is. Mást etetni is. Enni is. A főzés és sütés az egyik leghatásosabb stresszlevezető tevékenység.

15. Mi köt le a legjobban?

Az emberek. Lenyűgöznek.

16. Mit jelent számodra a természet?

Csendet és otthont.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Nem szeretnék semmit újrakezdeni. Mindenből kihoztam a legtöbbet és nem érzem szükségét a változtatásnak. Az eddigi életem eredménye vagyok és rendben vagyok azzal, aki most vagyok.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Hogyan lehetne elérni, hogy együttérzéssel bánjunk egymással? Mit tegyünk, hogy az utánunk jövőknek jobb világot hagyjunk? Meddig tart az egyén felelőssége?

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

A Beesing/Nogosek/O’Leary féle Enneagramot. Vagy Polcz Alaine Meghalok én is?-ét? Még találgathatok pár oldalnyit. Én szinte minden olvasmányom után úgy gondolom, hogy ez aztán megváltoztatott.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Nem lehet megspórolni az érzéseket. Az elméd, mint a penge, de ha csak azt használod, egyszer beléd harapnak az érzéseid. Nem igaz, hogy ők megbízhatatlanok vagy instabilak, csak másképp lenyomatai a valóságnak, mint a gondolataid. Legyél türelmes és csak akkor harcolj, ha elkerülhetetlen. Inkább építkezz, az hasznosabb. Ja és az anyaság az nem cél, hanem egy lehetőség.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ