Mutasd magad – Benedek Izabella

Szerző: Csata Éva • Fotók: Benedek Izabella • 2024. március 29.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Benedek Izabella

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Benedek Izabella, a Lumina Terra megálmodója, akiben van elég bátorság az ötleteit szabad útjukra engedni.

1. Ki vagy te?

Benedek Izabella vagyok, elsősorban 3 gyerek édesanyja, és a Lumina Terra megálmodója. Agyaggal dolgozom, elképzelem, megformálom. Az ötleteimet szabad útjukra engedem. Van, amikor tetszik amit látok, s van, amikor nem. Hangulatom sokszor befolyásol egy-egy darab elkészítésekor. Van, hogy hetekig hozzá se nyúlok az agyaghoz. Aztán meg annyira elkap a hév, hogy nem tudok leállni. Agyagos workshopokat is tartok, ezáltal másnak is átadva a tudásból. A kikapcsolódás és az én idő-re való tér megadása sem marad el egy- egy ilyen alkalmon.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Ilyen nálam nincs, hogy melyikkel tudok a legjobban azonosulni. Amikor anya „kell lennem”, abból próbálom kihozni a legjobbat, amikor barát, felség, vállalkozó, akkor azokban próbálok a legjobban „jeleskedni”.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

Hogy a boldogság nem a pénzben rejlik. Legyen bátorsága nagyot álmodni és azért lépni, tenni. Kiránduljon sokat és főleg gondolkodjon sokat.

Hogy a boldogság nem a pénzben rejlik. Legyen bátorsága nagyot álmodni és azért lépni, tenni. Kiránduljon sokat és főleg gondolkodjon sokat.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Nem túl gyakran de nem szoktam elrejetni az érzéseimet.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

Egy vicces jelenet, a barátaim, egy szórakoztató esemény.

6. Mit jelent számodra a rutin?

Ha mindig ugyanaz történik. Ha nincs semmi különleges vagy spontán a napjaimban. Nem szeretem a rutint. Így elég nagy kihívás mindig találni valami újat, ami kicsit kibillent a szürke mindennapokból.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

Egy hegymászás. Na ez igazán feltölt. Ha a hegycsúcson vagyok, mintha minden megszűnne körülöttem. Csak én vagyok és a mindenség. Itt minden könnyebb, minden szebb. Elfelejtem a sok tennivalót, azt, hogy mivel vagyok elmaradva, mi az, amit még meg kell csinálnom. Ha biciklin tekerek. Mindegy, hogy hova, csak tekerjek, izzadjam ki az aggodalmaimat, a hétköznapi fáradtságomat. Mert nem a cél a fontos, hanem az út. És amíg nem indulunk el, nem is tudjuk elképzelni, hogy sokkal többre vagyunk képesek mint gondolnánk.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

A barátok idővel lemorzsolódnak. De azok, akik megmaradnak melletted, azok számítanak igazán. A barát számomra az, aki mellett el tudom engedni magam, aki előtt nem kell szégyenkeznem, nem kell álcát hordjak. Az lehetek, aki valójában vagyok.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

Rosszul állok a memóriámmal. Elég sok minden elfásul idővel. Most talán inkább a gyerekversek maradnak meg, mivel mindennap szinte egy verset elmondunk a gyerekekkel, vagy ha épp készülnek egy versenyre, azok elég jól megtapadnak a memóriámban. Viszont, ha nagyon mélyre kell ásnom, akkor Szabó Lőrincz: A vándor elindul című verse az, amivel azonosulni tudok, de kívülről azért elmondani nem tudnám.

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Nincs olyan.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Mondanám hogy mindent. Hogy ezért ébredek fel reggel, de bűn lenne. Egy rituálét, ami elcsendesít bennem viharokat, gondolatokat szűl, felpörget ha kell.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Azt hiszem, nem kellene meséljek, mert az ő fantáziájuk annyira színes, hogy az enyémet is túlszárnyalják. Ezért, ha megkérdezném tőlük, biztosra tudnák a választ, hogy mi az a szerelem. Persze az ő nyelvükön. Viszont nem erről mesélnék nekik, mert erre még ráérnek, inkább másról.

13. Van kedvenc ételed?

A pisztrángot nagyon szeretem. És bármit amit nem én kell elkészítsek, csak előmbe teszik és meg kell enni.

14. Szeretsz főzni?

Szeretek, ha van rá idő. Ha sietve főzök azt nem szeretem.

15. Mi köt le a legjobban?

Az agyagozás és a kertészkedés. Ilyenkor eggyé válok a földdel. Minden gonoszt kikapálok, kigyomlálok, vele együtt tisztulok én is.

16. Mit jelent számodra a természet?

A maximális feltöltődést jelenti.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Többet kirándulnék, belevetném magam ifjúsági munkákba, még többet tennék az egészségemért, többet sportolnék, magas hegyeket másznék.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Nem lenne azt hiszem három kérdés csak egy. Hogy őrizzem meg lelkem és testem egészségét, épségét.

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Rég nem olvastam el egy könyvet elejétől végéig. Cikkeket, gondolatokat igen.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Kiránduljon sokat és legyen bátor lépni az álmai felé.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ