Mutasd magad! – Baróti Illyés Imola

Szerző: Csata Éva • Fotók: Pexels, Baróti Illyés Imola • 2023. február 24.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Baróti Illyés Imola

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Üzletasszony, édesanya, a Lilla dolls megálmodója és ezen belül újragondolt waldorf babák készítője, tervezője, a Női vállalkozók Erdélyben 2o23-as Mentorprogramjának egyik mentora.

1. Ki vagy te?

Elsősorban anya, nő, társ és barát. Testvér és gyermek.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Szeretek a lányaim édesanyja lenni, támogató, stabil társ vagyok és barát. De, vagány a munkám, a hobbim és ezek a szerepek is örömmel töltenek el.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

Elsősorban a boldogsághoz nincs szükséged társra, barátra. A boldogságérzeted tőled függ. Nagyon nagy biztonságot érezhetsz, ha van körülötted család, barát, vagy barátnő, egy társ. Hálásnak kell lenni minden jó kapcsolatért, barátságért. Hiszek benne, hogy a megfelelő embereket bevonzzuk az életünkbe. Az a boldogság, ha független vagy és örülni tudsz minden apró dolognak: a napsütésnek, egy jó beszélgetésnek, annak, hogy sportolhatsz, olvashatsz, jó filmeket nézhetsz, bulizhatsz, lustálkodhatsz. A boldogságodat soha nem egy személy határozza meg.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Nagyon ritkán. Elsőre azt mondanám, csak akkor sírok, ha valami a gyermekeimmel kapcsolatos, ha nekik valami fáj. Legtöbbször akkor sírok, ha lekapcsoltam a villanyt. Ha magatehetetlennek érzem magam. Sírtam már könyvolvasás, filmnézés közben is. Egy jó kiadós sírás enged továbblépni.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

Imádom a finom humort. A párom, a gyermekeim tudnak megnevettetni. Mindkét lányommal könnyekkel tudunk nevetni. Könyveken is tudok hahotázni. Mémeken. Egy üzeneten. A te írásaidon…:) Amikor megismertem Zsoltot (gyermekeim apját), mondtam neki, hogy ha már nem tudok nevetni a viccein, a fene megette az egészet!

6. Mit jelent számodra a rutin?

Biztonságot. Nagyon fegyelmezett vagyok a munkámban. Vannak mindennapi rutinjaim, ezek keretet adnak az életemnek, a napjaimnak.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

A gyermekeim. A sízés. Egy jó beszélgetés a barátnőmmel, barátainkkal. Egy scrabble parti. Egy ebéd szűk családi körben. Egy jó könyv. Utazás. Amikor kikerül egy baba a kezem közül… az már csak hab a tortán, ha visszajelzés is érkezik, fotóval, hogy mennyire boldog a gyerek, akinek a baba készült. Ha befejeztem a köreimet a Somin. Egy jóga- vagy pilates óra.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

A barátság fogalma teljesen átalakult a fejemben és a mindennapjaimban, mióta megszülettek a gyermekeim. És az nem ma volt :). Az én barátnőim, barátaim felnőtt emberek, akikkel nem vagyok együtt „sülve-főve”, hanem akkor, amikor „kell”. Vagyis, ha nekik szükségük van rám, vagy nekem szükségem van a közös pillanatokra. Én itt vagyok nekik, egy év múlva is, fél év múlva is, ha akkor jutok eszükbe, de ma délután is akár. Nincs harag, ha közben nem keresnek. Volt fontosabb dolguk is. Ott folytatjuk a beszélgetést, ahol abbahagytuk.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

Egy Piramis-szám sorai jutnak hirtelen eszembe: Ha volna két életem című dalból idézem. „Mennyivel könnyebb volna, Ha két életem volna. Egyet örökre odaadnék neked, A másik szabad lenne, Mindennap szárnyra kelne, S mindenkit szeretne, akit lehet.” Vagy, ha nagyon ragaszkodunk vershez: „Legyen erőd lent hagyni, amit nincs erőd följebb emelni.” (Fodor Ákos: Jókívánság)

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Nincs kedvenc festményem. Szeretem a tájképeket, de sokkal inkább az illusztrációkat, fotókat követem. Azt viszont olvastam valahol, hogy Paul Gauguin azt mondta: „Behunyom a szemem, hogy lássak” — amikor arról kérdezték, honnan merít ihletet a képeihez. Azért jegyeztem meg, mert ez nekem is sokszor segít. Ennek ellenére a képei nem a kedvenceim.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Egy jó beszélgetést a barátnőmmel. Ventillálást. Feltöltődest, erőt, “énidőt”.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Mivel lányaim vannak, elmondanám nekik, hogy a világon az egyik legjobb dolog szerelmesnek lenni. Boldog szerelmesnek. Hogy mindenki szerelmes, vagy legalábbis egyszer volt életében. De felhívnám rá a figyelmét, hogy az, aki meghúzza a copfját, lökdösi és ráncigálja, az nem szereti őt, ez nem egy elfogadott dolog, és ezt jelezni kell nekem és az óvónéninek. Soha semmilyen korban, ha valaki fájdalmat okoz, az nem szerelem. Attól a gyerekről tartsa távol magát.

13. Van kedvenc ételed?

Igen. A tatárbifsztek. A húsleves, a káposztás kocka, a töltött káposzta, a kókuszreszelék, a somlói, a Milka csoki. Imádom a salátákat. Még tudnám sorolni…

14. Szeretsz főzni?

Nem. De a párom szeret és nagyon jókat tudunk dumálni egy pohár bor mellett, míg ő főz és én meg vagy a babáimat varrom, vagy csak üldögélek mellette. Imádom ezeket a pillanatokat.

15. Mi köt le a legjobban?

A lányaim, egyelőre. A velük kapcsolatos dolgok. Egy jó könyv. Egy film. A hobbim: waldorf jellegű babákat varrok, szabadidőmben. A munkám is élvezem. Egy jó színházi, táncszínházi előadás.

16. Mit jelent számodra a természet?

Sízést. Futni a Somostetőn. Pihenést. Kirándulást. Úszni, sup-ozni. Tópartot. Társaságot, mert a barátainkkal sokat kirándulunk. Egy hosszú hétvégét a gyermekeim apjával, kettesben, természetben. Feltöltődést.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Ha két életem volna, az egyikben nem vállalnék senkiért felelősséget és csak utaznék. Mivel nincs két életem, ha újrakezdhetném, ugyanezt az életet, a páromat, a gyermekeimet, a szüleimet és testvéremet válsztanám.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Egy kérdésem lenne: hogyan tudnék szépen megöregedni, hogy ne legyek senki terhére és aktív maradni az utolsó percig? Ha van erre egy recept, azt szívesen meghallgatnám.

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

DTK: Jöttem, hadd lássalak. Amikor elolvastam és letettem a könyvet, tudtam, ha valaha én rákos leszek, akkor én túlélem és felnevelem a gyermekeimet. Ez eddig össze is jött.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Jó gyerek voltam. Kevés dolgot változtatnék. Pontosan nem is tudom, mit. Mindaz amit akkor tettem, jót, rosszat, a hibákat amit elkövettem, azok által lettem a mai felnőtt. Szép életem volt akkor is, most is. Talán, több önbizalom jól jött volna, de hát mindenre meg kell érni.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ