Mindig ez van #havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. augusztus 12.

Megosztom:

Mindig ez van

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

Mindig ez van

Írója
Laurie Frankel
Műfaja: LMBT, egy regény a transzneműségről egy olyan anya szemszögéből, aki íróként hasonló gyereket nevel.
Az íróról röviden: Laurie Frankelről itthon keveset hallhattunk eddig, főleg azért, mert korábbi munkái nem jelentek meg magyar fordításban. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában azonban nemcsak könyvei, de egyéb publikáció kapcsán is ismert. A New York Timestól a The Guardianon át a People Magazinig számos cikket közölt a transznemű gyermekek nevelésével kapcsolatban. Nem véletlenül, hiszen saját életéből merített ihletet: az ő kisfia is lányként éli az életét. Az író munkásságából kiindulva feltételezhetnénk, hogy a Mindig ez van egyfajta összegzése mindannak a tudásnak és tapasztalatnak, amelyet Frankel az évek során felhalmozott a nemi identitás megélésének bonyodalmai kapcsán, útmutatóként rendelkezésére bocsátva az összegyűjtött ismeretanyagot a hasonló cipőben járó szülőknek.

A könyv cselekményéről röviden:

Mindig ez van, ha egy család titkot őriz… és ha végül ez a titok tartja meg őket. Mindig ez van, ha egy család örökkön-örökké boldogan él… amíg ez az örökkön- örökké össze nem kuszálódik. Mindig ez van, ha a gyerekek megváltoznak… azután pedig a világot változtatják meg. Ő itt Claude. Ötéves, öt fiútestvér közül a legkisebb, és szereti a mogyoróvajas szendvicset. Lányruhát is szeret hordani, meg arról álmodozni, hogy ő egy hercegnő. Ha majd felnő, mondja Claude, lány szeretne lenni. Rosie és Penn azt szeretné, ha Claude-ból az lenne, aki lenni akar. Csak abban nem biztosak, hogy ezt készek megosztani a világgal. Egykettőre az egész család Claude titkát őrizgeti. Míg az egy napon ki nem robban. A Mindig ez van a revelációkról, az átalakulásokról, a tündérmesékről és a családról szóló regény. És arról, hogy mitől van az, hogy mindig ez van: a változás mindig keserves és csodaszerű és ismét csak keserves, a gyermeknevelés mindig ugrás az ismeretlenbe, drukkolva és szívünket-lelkünket beleadva. A gyerekek felnőnek, de nem mindig a terv szerint. Azok a családok pedig, amelyeknek titkaik vannak, nem őrizgethetik azokat örökké. Történeteinket és titkainkat elárulni keserves dolog. És néha veszélyes is. Mégis ezt kell tennünk, mert az élet így lesz jobb mindenki számára.

Hogyan rezonált bennem a Mindig ez van:

Szenzációsan megírt és legalább ugyanilyen csodálatosan lefordított regény egy olyan családról, amely nem mindennapi életét él. A nemi szerepek sem vegytiszták. Anya sokkal jobban keres, anya az, akinek karrierje van, apa főz, mos, takarít, iskolába viszi a gyerekeket, közben meg a regény végére talán ő az, aki a legnagyobbat fejlődik, megtalálva írói hangját és letéve valami olyasmit az asztalra, amire egész életében készült.
Calude-Poppy egy ideális családba születik. Amelyben rengeteg a furcsaság, hatalmas a zaj, folyton történik valami, hiszen ötödik gyerek. Anya és nagymama magukkal cipelik a szekrényt, benne egy hatalmas csontvázzal, ami időnként elődugja a fejét. Feltevődik az olvasóban a kérdés, hogy Poppy nem ennek köszönhetően próbál meg valaki olyan lenni, aki nem ő… Nagymama karaktere páratlan. Tele bölcsességgel és nyugalommal. Túl mindenen…, kivéve az el nem gyászolt veszteséget. Anya és apa házassága mókás, bohó és csurtig van szenvedéllyel. A terapeuta, akivel dolgozni kezdenek a szülők és akinek feledhetetlen karaktere végigkíséri a regényt, tulajdonképpen minden olyan üzenetet átad, amit az írónő fontosnak tart elmondani az olvasónak. A pontot az i-re azonban Thaiföld teszi fel. Hiszen a bölcsek köve, amely mindvégig a kezünkben van, olykor sokkal jobban felfedi magát, ha távolságból szemléljük, vagy egy teljesen más, addig számunkra idegen kultúra prizmáján át.
Kedvenc idézeteim:
A félelem elűzése. Megszelidíteni azt, ami rémisztő, de nem azzal, hogy elrejtjük, nem azzal, hogy karanténba zárjuk vagy a föld alá temetjük, nem azzal, hogy eltitkoljuk, hanem azzal, hogy arra intjük önmagunkat, és mindenki mást is, hogy válasszuk a szeretetet, válasszuk a nyíltságot, hogy gondolkodjunk, és maradjunk higgadtak. Hogy többféle út is van, nem csupán kettő, tágabb lehetőségek is léteznek, mint az, hogy titkolni vagy elárulni, megtéveszteni vagy reményt veszteni, férfi vagy nő, jó vagy rossz. Középutak. Messzebbre mutató utak.
… a szülői lét, mindenfajta ügytől függetlenül, mindig egyfajta egyensúlyozás azon dolgok között, amit az ember tud, amit csak sejt, amitől fél, és amit elképzel. Az ember sohasem lehet biztos, még (sőt talán főleg) a nagy, eget rengetően fontos dolgokban sem, a maguk szövevényességével és utóhatásaival.
… amikor egy kislány farmert akar hordani, és focizni szeretne, a szülei majd kibújnak a bőrükből, amikor viszont egy kisfiú lányruhát akar hordani, és babázni szeretne, a szülei terápiára küldik, és benevezik valami tanulmányba.
Nincs más, drágám, csak a pillanatnyilag.

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ