Minden kalandhoz jár egy elsősegélycsomag

Szerző: Ladó Csaba • Fotók: Freepik, Ladó Csaba • 2022. október 10

Megosztom:

Minden kalandhoz jár egy elsősegélycsomag

Az utazás az egyik legegészségesebb függőség a világon. Ebben szenvedek én magam is. De ahhoz, hogy a kalandok euforikus világát egyik percről a másikra ne váltsa fel a rossz emlékek kínzó délibábja, nem árt, ha lapul a bőröndünk fenekén egy mindenre jó elsősegélycsomag is. Távol álljon tőlem, hogy bárkit is túlzott gyógyszerfogyasztásra sarkalljak, de egy egészséges szintű felkészültség senkinek sem árthat. Gyógyszerészként sosem indulok el a „játékszereim” nélkül!

I. Utazási biztosítás

Elsősegélycsomagunk első és legfontosabb tartozéka mindig az utazási biztosítás. Sokan legyintenek rá, minek azt, úgy sem kell soha. Így legyen, mindenkinek ezt kívánom, de mégis jobb, ha van. Egyrészt azért, mert egyfajta lelki biztonságot nyújt, másrészt pedig, ha baj van, ez a „darab papír” lehet a legjobb barátunk. Ha az elsősegélypontokon nem is kell fizetni, egy kórházi ellátás bizony nagyon sokba kerülhet. Így arra is figyeljünk, hogy milyen biztosítást kötünk, és hogy mekkora fedezete van. Ne feledjük, egy nyaralás alatt bármi megtörténhet!

II. Gyomorrontás, hasmenés és hányás

A nyári vakációk elmaradhatatlan velejárói a gyomorrontás és a hasmenés. Nem mintha bárki is szándékosan akarna magának rosszat, de valljuk be: nyaraláskor mindenki egy kicsit jobban elengedi magát, elfelejt kezet mosni és mindent megkóstol. És persze a meleg hónapok beálltával az élelmiszerek is könnyebben megromlanak, azaz beköszönt a kórokozók szezonális paradicsoma.
Ilyenkor nagyon jó minél hamarabb kideríteni, hogy fertőzés áll a háttérben vagy valami más tényező váltja ki a tüneteket. És a szimptómák bizony árulkodnak. Abban az esetben, ha gyakori, vizes hasmenés, hányinger, hányás, gyomorgörcsök, hidegrázás, akár láz és általános rosszullét áll fenn, fertőzésre gyanakodhatunk. Ilyen esetben jó, ha van nálunk gyomorfertőtlenítő (Furazolidon, Saprosan stb.), amivel gátat vethetünk a kórokozóknak. A folyadékvesztés kiszáradáshoz vezethet, ez kimondottan veszélyes gyerekek és idősek esetén, így fokozatosan pótoljuk. Fertőzésben jobb várni a gyomorfogókkal, amíg a fertőtlenítő hat és a kórokozó is távozik a szervezetből. Ha lefojtjuk ezt a folyamatot, a toxinok továbbra is fertőzhetnek. Ezután már szedhetünk gyomorfogót is (Loperamid). Abban az esetben, ha valami más váltja ki a gyomormenést, mint például a stressz vagy valamilyen gyomorhajtó gyümölcs (pl. szilva), szedhetünk gyomorfogót. A folyadékot itt is pótoljuk. Az utazási hányinger és hányás megelőzésére számos készítmény (orális gyömbérkivonatok, tapaszok, nyalókák) áll rendelkezésünkre. A Furazolidonnal vigyázzunk, mert az alkohollal diszulfirám kötést képez, és gyomorfájást okozhat.

A gyomorrontás súlyosságát az is meghatározza, hogy éppen hol
járunk, és milyen kórokozókkal találkozunk utunk során.

Európában beleszülettünk egy közegbe, szervezetünk ezt megszokta és könnyebben védekezik. Egy másik kontinensen (Afrika, Ázsia, Dél-Amerika) már más a helyzet, találkozhatunk olyan fertőző ágensekkel, amelyekkel eddig még soha. Persze az is számít, hogy egy adott országban milyenek a körülmények és hogy mennyit fordítanak a higiéniára. Jó tanács: csapvizet sose igyunk! Néhány országban oltás is indokolt lehet, ennek viszont utána kell nézni.

III. Emésztési problémák

Vakáció alatt gyakran engedünk a csábításnak, még akkor is, ha itthon egészségesen táplálkozunk. Az all inclusive ellátásban akkora a felhozatal, hogy szempillantás alatt esünk rabul a falánkságnak. Mivel a gyomrunk nincs erre felkészülve és hozzászokva, idő kell neki feldolgozni ezt a traumát. Amíg pedig magához tér, fennállhat hasmenés, székrekedés, hányás, hányinger, gyomorfájás, gyomorsav többlet, gyomorgörcs, puffadás és az általános rossz közérzet. Ha tudjuk, hogy lusta az emésztésünk, ajánlott emésztés elősegítőket is csomagolni az útra (emésztés elősegítők: Triferment, Colebil, Digenzym, Mezym; puffadásgátlók: Espumisan, Degasil, Kebene; savsemlegesítők: Gaviscon, Dicarbocalm; gyomorgörcs: No-spa, Buscopan; székrekedés: laxatívumok).

IV. Allergia

Az allergia sajnos nagyon sok ember szabadidejét (főleg tavasszal) keseríti meg. Ha tudunk róla, fel lehet rá készülni. Spontán allergia esetén viszont egészen más a helyzet, mert megtörténhet, hogy valamilyen élelmiszerre leszünk allergiásak vagy éppen egy darázscsípés vált ki anafilaxiás sokkot! Egy meglévő allergia esetén, az illető tudatosan készül, orális gyógyszereket, orrsprayt visz magával. A spontán esetek viszont okozhatnak gondot, ezért nem árt vinni allergiaellenes készítményeket: tabletta (pl. loratadin, desloratadin tartalmú gyógyszerek), gél (pl. Fenistil — nem szabad napra menni vele, inkább este használjuk), orrspray (sósvizes oldat, xilometazolin tartalmú készítmények — az utóbbi megszokást okozhat, így óvatosan használjuk és hét napnál tovább semmiképp) annak ellenére is, ha senkinek nincs ilyen problémája a családból. Egy heves allergiás rohammal (anafilaxiás sokkal) pedig nem érdemes várni és azonnal sürgősségre kell vele menni. A bosszantó csípések (szúnyog, kullancs, legyek) kivédésére számos készítmény kapható. Ugyanakkor, ha külföldön vagyunk, és nem tudjuk mi csípett meg, nem érdemes sokáig húzni az időt.

V. Megfázás

Vakáció ideje alatt megfázástól ágynak esni a legszörnyűbb dolog, mégis gyakran megesik. Számos tünete lehet, ahogy ezt mindenki tapasztalta már, így elég nehéz rá felkészülni. A nátha gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap — mondják —, de ha éppen úton vagyunk, nem is kellemes és nem is biztos, hogy van rá időnk egy hetet várni. A meghűlés tünetei lehetnek: köhögés, torokfájás, tüsszögés, orrfolyás, ízületi fájdalmak, rossz közérzet, láz. De ha sokat ülünk vízben, begyulladhat a fülünk, a szemünk és persze a nők esetében nagyon gyakori a felfázás is. Megfázás esetén nagyon sok mindent lehetne vinni, de egy fájdalom, láz- és gyulladáscsökkentő hatású gyógyszert mindenképp érdemes felpakolni. Számos készítmény mindhárom tulajdonsággal rendelkezik. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy amíg a Paracetamol csak láz- és fájdalomcsillapító, addig az ibuprofen tartalmú készítmények gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, azaz három az egyben. Torokfájásra szopogatós tablettát vagy toroksprayt érdemes még bepakolni, viszont arra oda kell figyelni, hogy úgy bakteriális, mint virális fertőzésekben megállják helyüket (Tantum Verde). Ahogy már fentebb is említettem, nagyon sok mindent lehetne vinni, de igazából úgysem tudunk az összes lehetséges esetre felkészülni. És persze a fürdőruhának is kell hagyni egy kis helyet!
Antibiotikumok használatát indokolatlanul nem ajánlom, hisz úgysem tudjuk, hogy milyen kórokozóval állunk szemben. Emellett számos hátulütője lehet a dolognak: fölöslegesen szedjük, mert a legtöbb esetben szükségtelen; serkentjük a rezisztencia kialakulását, amivel szuperkórokozók jönnek létre; továbbá néhány antibiotikum nem kívánatos mellékhatása, hogy a normálflórára is hatással van, ami hüvelygombásodást és szájpenészt eredményezhet. Ne okozzunk még nagyobb bajt magunknak!

VI. Fájdalom

Fájdalomcsillapító nélkül sosem indulok el otthonról. Húzódás, zúzódás, idegszál becsípődés, fogfájás, epegörcs, vesegörcs, fejfájás és még számos más formája törheti derékba utazásod idilli körülményeit. Viszont jó tisztában lenni azzal is, hogy a fájdalom- és gyulladáscsökkentők (ibuprofen, ketoprofen, piroxicam, diclofenac stb. tartalmú gyógyszerek) csak a tüneteket fojtják el, a kiváltó tényezők megmaradnak. Tehát, ha nagy a baj, orvoshoz kell fordulni. Továbbá az erős gyulladáscsökkentők túlzott használata erős gyomorpanaszokat okozhat.

VII. Napégés

Egészséges barnulás nem létezik. Ha pedig érzékeny bőrünk van, ne felejtsük magunkat a napon. Ha már mindenképp napozni akarunk, használjunk napozás előtti és napozás utáni készítményeket. Hidratáljunk és hordjunk fejfedőt, mert könnyen napszúrást kaphatunk. Ezek alapvető dolgok, de a nagy pakolásban bármelyik otthon maradhat egészen könnyedén.

VIII. Krónikus gyógyszerek

Krónikus gyógyszerek használata esetén, főleg időskorban, amikor a betegségek sajnos halmozódnak (magas vérnyomás, szívbetegségek, asztma, pajzsmirigy problémák, prosztata problémák, cukorbetegség stb.), érdemes külön figyelmet fordítani arra, hogy minden tabletta bekerüljön az útipoggyászba. Mindig vigyünk elegendő adagot magunkkal, mert ha külföldön gyógyszerek nélkül maradunk, nem biztos, hogy azt pótolni tudjuk ott.

IX. Kötszer

Kisebb-nagyobb sérülések mindig vannak. Ha pedig viszünk magunkkal néhány apróságot, az egyszerű sebeket, horzsolásokat és más „aszfaltmérgezéseket” magunk is tudjuk kezelni. Nem kell hozzá egyéb, mint egy jó sebfertőtlenítő (Betadine, Rivanol), kisebb-nagyobb sebtapaszok, fásli, esetleg ragtapasz. Így meggátolhatjuk a sebek befertőződését. Hegesítő gél használatával pedig nyoma sem marad a sérüléseknek (pl. Contractubex). Használjunk kézfertőtlenítőt vagy nedves törlőkendőt, hogy megszabadulhassunk a kezünkre tapadt piszoktól és a láthatatlan kórokozóktól.
Utazni nagyszerű dolog, de még nagyobb boldogság, ha zökkenőmentesen és betegségek nélkül élvezhetjük a vakációt. Ennek érdekében jobb, ha körültekintőek vagyunk és felkészülünk minden meglepetésre. Egy egészséges szintű elővigyázatosság nem árthat senkinek, sőt még a nyaralásunkat is megmentheti! Jó utat mindenkinek!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ