Mennyire határoznak meg minket szokásaink és hogyan tudunk változtatni rajtuk?

Szerző: Juhász Zita • Fotók: Unsplash • 2023. január 25.

Megosztom:

Mennyire határoznak meg minket szokásaink és hogyan tudunk változtatni rajtuk?

Még bátran kijelenthetjük, hogy év elején járunk és éppen időben vagyunk, ha változtatni szeretnénk szokásainkon. Egy-egy rossz beidegződés sajnos hosszú évekre negatív hatással lehet ránk, egészségünkre és családi életünkre egyaránt.
Szokásaink egy részét már gyermekként elsajátítjuk otthon, a szülői házban. Később ezek vagy örökre velünk maradnak és természetes elemei lesznek életünknek, vagy pedig felismerjük azt, hogy bár a családi batyu része, mi mégsem tudjuk teljesen magunkévá tenni és megfelelően kihasználni, talán nem is egészséges szokás és nem is értjük a miértjét, így könnyedén meg is tudunk szabadulni tőle. Aztán ott van a többi szokásunk, amit idővel mi alakítottunk ki, rutinná vált, esetleg másoktól lestünk el. Valami, ami iránt érdeklődünk, ami megmozgat bennünk valamit és hajlandóak vagyunk kipróbálni, azt előbb-utóbb el is tudjuk sajátítani.

No de mit kell tennünk, ha tudatosan szeretnénk változtatni az életünkön? Hogyan alakítsunk ki új szokásokat?

Számos helyen olvashatod, hogy 21 napig minden nap megteszel valamit, akkor a 22. napon ez már automatikusan fog menni, legyen szó akármilyen új szokás kialakításáról. Ez az elmélet dr. Maltz plasztikai sebésztől származik, aki pácienseit megfigyelve állapította meg, hogy ennyi idő alatt szokják meg betegei új megjelenésüket vagy művégtagjaikat. Sokáig borzolta ám a kedélyeket ez az elmélet, aztán egy londoni kutató, Philippa Lally lerántotta a leplet erről a 21 napos
tévhitről, mert sajnos tévhitről van szó. Valódi alanyok bevonásával végzett pszichológiai kutatás végén Lally arra az eredményre jutott, hogy átlagosan 66 napra volt szükség ahhoz, hogy automatikusan végezze az illető a választott új szokást, azaz rutinná váljon a számára. Az első 21 nap abban a legfontosabb, hogy ez idő alatt születik meg az elfogadás és az akarat a kitartás iránt, hogy márpedig mi ki fogunk tartani az új szokás gyakorlásában, tehát az akarat az egyik legkulcsfontosságúbb tényező.
Néhány tipp, mérföldkő ahhoz, hogy kiindulási pontokat állíts magadnak:
Fedezd fel, mi az, ami mozgat!
Tudatosítsd erősségeidet!
Szerezz eszközöket!
Ismerd fel, hogy nem a körülmények foglya vagy!
Ami a legfontosabb, hogy tudd mi felé haladsz, kivé szeretnél válni és ki vagy te. Mi az, amit be tudsz építeni jelenlegi életedbe. Olvass, ismerj meg új dolgokat, kísérletezz és tapasztalj. Amint a cél tiszta, az eszköztárad egyre bővülni fog. Ne keress kifogásokat, ne találd meg a kiskapukat, hanem menj előre és tarts ki. A bűvös 21 nap után már csak 45 és teljesen beépülhet életedbe az új szokásod!

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ