Megbocsátás #havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. december 9.

Megosztom:

Megbocsátás

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

Megbocsátás

Írója
Pap Éva
Műfaja: dráma, kortárs regény, vajdasági magyarok sorsáról – egy házaspár életéről, mindennapjairól és egy majdnem húsz éve tartó házasságról, amelyet közösen igyekeznek megmenteni
Az íróról röviden: Pap Éva magyar írónő, akinek elhivatottsága, hogy írásain keresztül a délszláv kultúrát közvetítse a hazai olvasóközönség számára. 1969. április 6-án született Szegeden. Kezdeti alkotóéveiben meghatározó volt az amatőr színjátszás és újságírás. 2019-től jelentek meg első publikációi, novellák a Pannon Tükör és Irodalmi jelen folyóiratokban. „García Márquezhez hasonlóan azt vallom, hogy az írónak három élete van. A nyilvános, a privát és egy titkos. Az olvasó számára ez mind érdekes lehet, de úgy gondolom, sokkal izgalmasabb, ha ezek tapasztalatait ötvözöm és belefűzöm a regényeimbe. Ezt teszem, mert egy érzést nehéz kitalálni, ha nem velünk történik meg. A szöveg ettől lesz hiteles, erre mondja azt az olvasó, hogy igen, ott voltam a szereplővel, velük együtt éreztem, sírtam és örültem.” – Pap Éva 2020-ban jelent meg első nagysikerű történelmi romantikus könyve az És újra felkel a nap, amely egy különös szerelmi háromszög történetét meséli el. A regényt 2021-ben egy újabb jugoszláv vonatkozású történet, a Mielőtt lemegy a nap követte. 2022-ben a szerző zsánert vált és megjelenik a Megbocsátás, amely mai kérdést boncolgat. Egy házasságot, ami egy félrelépéstől megingott, vajon meg lehet-e menteni?
Eddig megjelent könyvek:
2020 – És újra felkel a nap
2021 – Mielőtt lemegy a nap
2022 – Megbocsátás

A könyv cselekményéről röviden:

„Nem ​az a kérdés, tudok-e, hanem hogy akarok-e, és kinek…”
Mekkora terhet bír el egy házasság?
Lizi és Tomo közös élete hosszú évek egzisztenciális megpróbáltatása után egyenesbe kerül. Végre élvezhetik az életet. Ám egy átlagos délelőttön Lizi férje bejelenti, hogy az életükből néhány hónapja eltűnt közös barátjuk, Klaudia születendő gyermekének lehet, hogy ő az apja – bár nem Tomo az egyetlen apajelölt. Újvidék nyüzsgő városában Lizi eltökélten küzdeni kezd a házasságáért. Úgy érzi, a másik nő a gyereket eszközként használja arra, hogy elvegye tőle a férjét. Ám ahhoz, hogy eldöntse, merre lépjen tovább, minden részletet tudni akar. A mélybe zuhan, ahonnan nehéz felemelkedni, főleg úgy, hogy családjának tagjai, érthetetlen okból, a másik nő mellé állnak. Egy nap végül arra ébred, elveszítette korábbi önmagát. Pokoljárását a múlt is kísérti. Rájön, hogy legfőbb ellenségei nem is az őt körülvevő emberek, hanem a másik nő a puszta létezésével. Négy év küzdelem után még mindig nem biztos abban, hogy végre maga mögött tudja-e hagyni a múltat. És hogy éli meg mindezt a férfi, akit – meglehet – manipuláltak? Elég erős-e a házasság, hogy a megpróbáltatásokat kibírja? Mi lesz a megszületett gyerek sorsa? Vajon tényleg Tomo a gyerek apja? Nem az a kérdés, megtud-e bocsátani, hanem hogy akar-e és kinek. Pap Éva új regénye a nő és a férfi szemszögéből mutat be egy valós eseményeken alapuló drámát. Olyan drámát, amely velünk is megtörténhet. Vagy már meg is történt.

Hogyan rezonált bennem a Megbocsátás:

Vannak emberek, akik képesek megbocsátani és mindent megtenni házasságuk, párkapcsolatuk megmentése érdekében, és vannak, akik nem. Egyénfüggő. Lizi akaratereje és házasságában vetett hite példaértékű. Annyira erős a hangja, amely végigkíséri a regényt, elmesélve első kézből a történteket, hogy egyszerűen nem engedi letenni az olvasó kezéből a könyvet. Érdekes a két szempont is, a férjé és a feleségé – hogy mindkettőjük szemszögéből láthatjuk a történteket és magyarázatot kaphatunk a miértekre. Mindig feltevődik ugyanis ilyen esetekben a kérdés, Vajon mi járt a fejében?, Mi késztette erre? A válasz a könyvben van. Ok-okozati összefüggések, hétköznapi figyelmetlenségek, apróbb és nagyobb elhanyagolások, semmiségnek tűnő, de mély nyomot hagyó, sebeket okozó elejtett szavak, visszautasítások.
Akarod hallani?
Készen állsz tanulni, felismerni, beismerni és akár javítani a hibáidon?
Amennyiben igen, ez a te könyved! Esély a gyógyulásra.
Kedvenc idézeteim:
Meghasonlottam. Egyszerre voltam a moziban a néző az első sorban, akit a hetedik percben egy tragikus pillanattal ránt magával a film, és az is, aki akkor kínosan felnevet. Mindez még felfoghatatlan és értelmezhetetlen volt számomra.
Mert ahogy múlik az idő, mi is változunk, csak az a kérdés, ugyanazok maradunk-e. Tudunk-e ugyanazok maradni egymás számára is?
Mert az emlékezés nem olyan, mint a fénykép, amit előveszünk és megnézzük. Minden alkalommal, amikor emlékezünk, újraalkotjuk az emléket.
De a legnagyobb kérdés az, van-e még szeretet… Mert ha nincs akkor tényleg semmi értelme.
Ha Klaudiára gondolok… Az elején abban a csodában reménykedtem, hogy a vele való kapcsolat meghozza az egyensúlyt, és betömi a Lizi és köztem lévő űrt. Tudhattam volna, hogy azt egy harmadik nem töltheti be. Inkább egy falat épített kettőnk közé, és távolabb sodort bennünket egymástól.

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ