Meditálni-divat-hasznos-vagy-hülyeség3

Meditálni divat, hasznos, vagy hülyeség? – avagy mi ez a nagy felhajtás a meditáció körül?

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Pixabay, Unsplash • 2020. május 20.

Megosztom:

Meditálni divat, hasznos, vagy hülyeség? – avagy mi ez a nagy felhajtás a meditáció körül?

Meditálj, ha stresszes, feszült vagy, de akkor is, ha egyensúlyt, békét, harmóniát szeretnél az életedbe. Meditálj, ha boldogtalan, kedvtelen vagy és kiegyensúlyozatlan, ha keresed az utad, önmagad. Meditálj, ha beteg vagy, és akkor is, ha csak lazulni, relaxálni szeretnél, megpihentetni a tested, és feltöltődni, újra egy kis erőre kapni.
De meditálj akkor is, ha jól vagy, ha minden rendben van az életedben, pont azért, hogy fenntartsd ezt az állapotot. Kicsit úgy tűnik, hogy mindenre is jó ez a valami, ami egyre divatosabb, hiszen egyre többet hallani, olvasni róla, és egyre többet és többen ajánlják — már szakemberek is. Sőt vannak cégek, ahol meditálni tanítják az alkalmazottakat, hogy hatékonyabbak legyenek. Óvodák, iskolák, ahol meditálnak a gyerekekkel, ha éppen hiperaktívakká válnak és kezelhetetlenné.
Sokan pont ezért nem veszik komolyan, mert valami átverésnek, csodaszernek tűnik, ami eladható, bevethető függetlenül attól, hogy milyen problémád van az életeddel, az életedben. Mások meg esküsznek rá, és a számtalan jótékony hatására. Akkor most átverés, vagy valóban varázserővel bír? Oszlassuk el a dilemmát, és rántsuk le a leplet.
Meditálni-divat-hasznos-vagy-hülyeség2

MI A MEDITÁCIÓ?

Mivel a meditáció a keleti vallásokhoz kapcsolódik a fejekben, ezért azt gondolhatnánk, hogy valami egzotikus gyakorlat. Ha a meditációt ábrázoló fotókat nézzük, akkor valamilyen különleges, ülő testhelyzethez kapcsolhatjuk, amikor a lábunkat valamilyen kényelmetlen pozícióban összegabalyítva be kell hajlítanunk, az ujjainkat pedig valamilyen érdekes helyzetben tartanunk. Van, aki szerint a meditáció dögunalmas, mert nem történik semmi, csak ülünk mozdulatlanul, míg mások szerint a meditációt csak a szent emberek gyakorolják. Szerencsére a föntiek egyike sem igaz.
A meditáció egyszerűen az elme összpontosítása. Az olvasás, a filmnézés, a sétálás is a meditáció egy formája. Amikor reggel munkába menet az irodában ránk váró rengeteg munkán töprengünk, az is meditáció. A zenehallgatás is meditáció. Ha elmélyülten — minden mást kizárva — azon gondolkodunk a piacon, hogy melyik zöldhagyma kötést vásároljuk meg, az is a meditáció egy formája. Mint ahogy az is, ha elvesztődünk a kertünkben gyomlálás közben, vagy ha úgy főzünk, mosunk, takarítunk, hogy csak és kizárólag arra összpontosítunk, amit éppen csinálunk.
Tehát, ha így vesszük, akkor folyamatosan meditálunk, hiszen állandóan összpontosítunk valamire. Csak az nem mindegy, hogy mire. Mert nem mindegy például, hogy az aggodalmainkra, félelmeinkre összpontosítunk, vagy ezek felismerésére és feloldására. A jelenünkre, ahol az életünk zajlik, vagy a múltra, ami már rég nincs, vagy a jövőre, ami még nincs. Ebből a felismerésből kiindulva, miért ne irányíthatnánk elménket tudatosan a pozitív és hasznos dolgok felé? Miért ne használjuk a meditációt arra, hogy megtanuljuk, hogyan kontrolláljuk mi az elménk, és nem hagyni, hogy ő irányítson minket. Nem engedni, hogy a gondolataink átvegyék a hatalmat felettünk, hanem tudni megálljt mondani nekik.

GYAKORLAT A BOLDOGABB ÉLETÉRT

A meditáció tehát nem valamiféle misztikus, túlvilági vagy elérhetetlen dolog. Nem csak azok számára hozzáférhető, akik elmerültek a keleti alternatív vallásokban, és nem csak a szerzetesek vagy szentek gyakorolják.
A meditáció egy hétköznapi és gyakorlati jelenség, ami mindenki számára elérhető, attól függetlenül, hogy milyen vallást gyakorol, vagy éppen nem gyakorol az illető.
A meditáció nem hókuszpókusz, nincs benne semmi varázslat, viszont rendszeres gyakorlásával átformálhatja az életed.

HOGY HOGYAN ÉS MIÉRT?

A meditáció során mindig visszavonulunk egy kicsit a külső zajból a belső csendbe. Nem ezerfelé osztjuk a figyelmünket, hanem megpróbálunk mindig egy valamire összpontosítani. Nem elemzünk, hanem megfigyelünk, felismerünk. Nem ellenállunk, hanem elfogadunk.
Meditálni-divat-hasznos-vagy-hülyeség

A meditáció során kapcsolatba kerülünk önmagunkkal: a testünkkel,
gondolatainkkal, érzelmeinkkel és érzeteinkkel.

És ebben a belső visszavonulásban tudnak a „csodák” megtörténni, azaz ha kicsit lekapcsolom és offlineba teszem magam, akkor a testem megpihen, sejti szinten ellazul, megnyugszik az idegrendszerem. Ha egy valamire összpontosítok, akkor a fejemben nem cikáznak annyira a gondolatok, azaz az elmém kicsit elcsendesedik, és tisztábban lát. És ebben a meditatív állapotban tud bekapcsolni a test öngyógyító folyamata, ebben a csendben tudom meghallani, hogy mi az, ami már nem tesz boldoggá, hogy mi az, amitől félek, ami megbénít, meggátol, ami elveszi az erőm, amihez nincs kedvem, ami már nem az én utam. És ebben a befelé fordulásban hallom meg azt is, hogy mit akarok, hogy mi az, ami boldoggá tesz.
Itt kapom meg a belső erőm, itt kerülök egyensúlyba magammal, itt lelem meg a belső békém, itt engedek el, bocsátok meg… itt gyógyítom a testem és a lelkem… itt találom meg önmagam. Így tud a meditáció, a tudatos összpontosítás az egész életemre, lényemre hatással lenni. Így tud mindenben is segíteni, hiszen a változás bennem kezdődik el és történik meg.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ