Meditációval-egy-boldogabb-életért2

Meditációval egy boldogabb életért – avagy mire képes a csend és a figyelmünk tudatos összpontosítása

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Pixabay • 2020. június 9.

Megosztom:

Meditációval egy boldogabb életért

– avagy mire képes a csend és a figyelmünk tudatos összpontosítása

Külső szemmel nézve a meditáció egy végtelenül unalmas tevékenység, amiben nem történik semmi, hiszen csak ülünk mozdulatlanul, behunyt szemmel, és mindezt ráadásul egy kényelmetlen pozícióban tesszük. Miért jó ez? Mitől lehet hasznos? Valóban megéri időt szánni erre?
Számos kultúrában a meditációt több ezer éve gyakorolják, ezért akkora nagy hülyeség és időpocsékolás csak nem lehet. Továbbá nagy valószínűséggel nem maradt volna fent ennyi ideig, ha nem lenne valóban jótékony hatása. A meditáció képes hatni úgy a fizikai, mint a mentális-, érzelmi-, lelki- és szellemi területen — hozzájárulva így a testi-lelki egészségünkhöz és a jólétünkhöz.

Meditáljunk a jobb egészségért!

Meditálás közben a bennünk felhalmozódott feszültség oldódni kezd, az általános energiaszintünk emelkedik, teljesítőképességünk növekedik, csökken a szorongás érzése bennünk, javul a memóriánk. Továbbá, mivel egy ellazult állapotba kerülünk, és lelassul a szívverésünk — azok esetében, akik magasabb vérnyomással rendelkeznek — csökkentheti a vérnyomást is. A meditáció a hagyományos vagy alternatív kezelések mellett segíthet a gyógyulásban, hiszen beindítja az öngyógyító folyamatokat, segíthet a fájdalom enyhítésében, hiszen ellazít és megtanít arra, hogy figyelmünket ne a fájdalomra irányítsuk, ugyanakkor képes egy kiegyensúlyozott, egészséges állapotban tartani.
Meditációval-egy-boldogabb-életért

Meditáljunk a kiegyensúlyozott érzelmekért!

Napjainkban egyáltalán nem könnyű stabilnak maradni érzelmileg. Nem kiborulni és stresszelni, ha munka nélkül maradunk, ha megemelkednek az árak, ha maximálisan kihasználnak a munkahelyen, ha a dugóban ücsörgünk és emiatt késünk el, ha igazságtalanságokat látunk, hallunk, élünk meg stb. A világban zajló felfordulás és nyugtalanság a mi életünkre is kihatással van. Éppen ezért meditáljunk, hogy tudjunk tudatában maradni az érzelmeinknek, mert különben szétesünk, szétcsúszunk. Sokat segíthet, ha mindig képesek vagyunk tudatosítani és megfogalmazni az érzéseinket, mert így lehetőségünk van kezdeni valamit ezekkel az érzésekkel. Ha tudatosak, akkor már nem tudnak ők irányítani, akkor már nem tudnak elhatalmasodni felettünk és irányítani minket. Tudatosítva ezeket, lesz hatalmunk felettük, és lehetőségünk újra visszaállítani az érzelmi egyensúlyt az életünkbe.

Meditáljunk egy nyugodtabb elméért!

Becslések szerint naponta mintegy hetvenezer különálló gondolat fordul meg a fejünkben. Ezeknek 90%-a ismétlődő gondolat, ami a tudattalanunkból származik. Ezek a gondolatok hol a múltba visznek vissza bennünket, és addig rágódunk rajtunk, amíg már nem bírjuk, hol a jövőbe kalauzolnak el bennünket különböző elképzelt forgatókönyveket gyártva, amiktől sok esetben elkezdünk félni, tartani. Ilyen körülmények között mindent elmondhatunk az elménkről, csak azt nem, hogy nyugodt és békés. A meditáció ezt orvosolhatja, hiszen tudatos figyelmünkkel visszahozhatjuk magunkat a jelenbe, az ITT és MOST-ba, a pillanatba, ahol az életünk zajlik.
Meditációval-egy-boldogabb-életért3

A meditáció segítségével határt szabhatunk a gondolatainknak és lecsendesíthetjük az elmét.

Meditáljunk a tudatos jelenlétért és egy boldogabb életért!

Ahogy fentebb írtam, nagyon sokszor nem vagyunk jelen az életünkben, hiszen gondolataink hol a múltba visznek vissza, hol pedig a jövőbe repítenek. Így átsiklunk a jelen pillanaton, azon a momentumon, ami valójában az életünk. A meditáció segítségével megtanuljuk figyelmünket összpontosítani és irányítani. Így nagyobb eséllyel csípjük nyakon a múltba és a jövőbe ugrándozó elménket és hozzuk vissza a jelenbe azért, hogy tudjunk jelen lenni és teljesen átadni magunkat egy sétának, egy ölelésnek, egy beszélgetésnek, egy finom teának. De sebeinket is csak a jelenben tudjuk gyógyítani. Ha folyton visszamegyünk a múltba, ahol ezek keletkeztek, csak még mélyebbé tesszük őket, és szinte ellehetetlenítjük a gyógyulást. Csak az ITT és MOST-ban tudunk gyógyulni, elengedni sérelmeket, megbocsájtani, tanulni, következtetéseket levonni és fejlődni. Terveket is csak a jelenben tudunk megfogalmazni, és ezek megvalósulásáért is csak a jelenben tudunk dolgozni.
Aki képes arra, hogy a jelenben maradjon és a saját életének a jelenlétében éljen, az egy sokkal boldogabb, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életet tudhat magáénak. És ebben nagyban tud segíteni a rendszeres meditáció.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ