Madrid és Valencia – gyerekszemmel

Szerző: Matusinka Beáta • Fotók: Matusinka Beáta • 2023. június 28.

Megosztom:

Madrid és Valencia – gyerekszemmel

Sziasztok!
Ábel vagyok és nagyon szeretek utazni. Már egészen kicsi koromban kénytelen voltam megkedvelni az utazást, mivel anya és apa nagyon szeretnek újabbnál újabb tájakat és helyeket felfedezni. Így otthonosabban mozgok egy reptéren és idegen helyeken, mint néha abban a városban, amelyikben élünk.
No, de ezúttal a spanyol kalandról szeretnék nektek mesélni. Anya és apa kitalálta, hogy a tavalyi gyereknapi Malaga utazáshoz hasonlóan legyen ismét Spanyolország az úti cél, ráadásul egy egész gyerekhét. Gyereknap előtt egy nappal utaztunk Budapestről és közel három óra alatt értünk Madridba, a spanyol fővárosba, este 8 óra körül. Egyébként itt tudtam meg, hogy nagyon régen nem is Madrid volt Spanyolország fővárosa, hanem Toledo, ami elég közel van ide. A reptérről betaxiztunk az Airbnb lakásunkig. Egy szép környéken, valahol a központban lehetett a szállás, a falon írta, hogy az 1800-as években építették. Egészen a mennyezetig értek az ablakok és szép barna zsalugáterek fedték ezeket.
Még azon az estén sétáltunk és vacsoráztunk egy nagyot a környéken. Anyának egyből feltűnt, hogy milyen elegánsak errefelé az emberek és az idősebb korosztály is aktív társasági életet él. Szerinte a spanyol hangulat abban mutatkozik meg, hogy élvezik az élet apró örömeit, a finom ételeket és italokat, egymás társaságát és a mindennapokat. Nem tudom, én ehhez még elég kicsi vagyok, de az biztos, hogy az itteni mindennapok számomra nagyon szépen teltek. Minden napra akadt valami gyerekprogram, és amikor a plakátokon észrevettem valami érdekeset és elmondtam mit szeretnék, általában nyitottak voltak rá a szüleim. A gyereknapi mozizás után így ültünk fel a BIG buszra vagy jutottunk el a madridi állatkertbe. Talán anyáék azért is voltak olyan nyitottak, mert én is igyekeztem alkalmazkodni 1–2 olyan programjukhoz, amelyek számomra nem voltak a legérdekesebbek. Ilyen volt a fél napos Prado Múzeum túra. Egy csomó véres és régi képet néztünk meg, amelyek végül is nekem is tetszettek és állítólag Tiziano, Bosch vagy spanyolul El Bosco, Rubens, Rembrandt, Caravaggio, Raffaello és még sok más híres festő neve és művei nagyon sokat számítanak a művészettörténetben, így én is kíváncsi lettem egy kicsit. Francisco Goya képei is eléggé szuggesztívek voltak, főleg azok a festményei, amelyek gyerekfigurákat és jeleneteket ábrázoltak, csak furcsák voltak az arányok. A BIG buszt én néztem ki honnan indul és noha azt a szüleim annyira nem kedvelték, mondván, hogy túl turistás, én nagyon élveztem egy egész órát az emeletes buszról Madridot körbejárni.
A következő napokon ismerősebb volt már minden a buszozás miatt. Még egy nagy bikaviadalos épület előtt is elhaladtunk. A negyedik reggelen elutaztunk vonattal Valenciába, a tengerpartra. A vonat sokszor 300 km/óra sebességgel haladt, ami nekem nagyon tetszett, mert olyan gyorsan ment a vonat, mintha repült volna. Leszálltunk a vonatról, besétáltunk Valencia óvárosába, ahol tengeri gyümölcsös paellát ettünk, mivel pont innen ered ez az egyik legismertebb spanyol étel. Miután bekajáltunk, mentünk-mentünk és találtunk egy érdekes könyves üzletet. Ott nekem nagyon megtetszett egy szuperhősös könyv és kettő darabot vettünk belőle.
Ismét mentünk- mentünk és beültünk egy taxiba, amelyik elvitt minket a szálláshoz. Nagyon megtetszett a szállás, pont a tengerpart mellett volt. Bementünk ide és a szobám is nagyon tetszett. Egyből felvettük a fürdőruhákat és lementünk a tengerpartra. Szép hosszú, homokos volt a tengerpart és bementünk a vízbe, amely langyos volt. A vízben játszottunk apával, anya pedig napozott és ő is jól szórakozott a parton. Másnap az egész napot a parton töltöttük, kicsit le is égtünk. Volt egy üzlet, ahol megvettük a homokozókészletet és kimentünk a tengerpartra. Ekkor még reggel volt, így az egész nap a mienk volt. A harmadik napon elmentünk a Természettudományi Múzeumba. Találtunk kiscsibéket, amelyeket keltetőgépben tartottak, és láttam, ahogyan a kis csőrikéjük kibújt a tojásból. Nagyon érdekesek voltak a hangszerek és leginkább a bolygók. A Mars bolygó volt a kedvencem, amelyről nagyon sok hasznos dolgot megtudtam.
Pár óra múlva kijöttünk a múzeumból és egy hosszú, nagy sétát követően elmentünk shoppingolni. Bevásárlás után vacsoráztunk és a szálláson megnéztünk egy szép filmet egy kisfiúról, akiről a Micimackót mintázta az író apukája. Reggel visszamentünk a vonatállomásra, beszálltunk a vonatba és visszautaztunk Madridba. Utána elmentünk keresni egy jó éttermet, ahol megebédeltünk. Nagyon finom volt a desszert, amely a francia mousse-ra hasonlított. Este indult a gépünk vissza Budapestre, éjféli 12 óra is elmúlt, amikor kijöttünk a reptérről. Éjszaka hazakocsikáztak apáék, reggelre értünk haza, én ezt a részét már végigaludtam, mert nagyon fáradt voltam.
Ezen az utazáson a Természettudományi Múzeum tetszett a legjobban, mert mindent ki lehetett próbálni, meg lehetett hallgatni, még volt egy űrszemüveg is, amelyet forgatni is lehetett. Nektek is ezt ajánlom!
Ennyi.
Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.
Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.


Megosztom:

INSPIRÁLÓ