Luke Livingstone titkos élete #havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. november 18.

Megosztom:

Luke Livingstone titkos élete

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

Luke Livingstone titkos élete

Írója
Charity Norman
Műfaja:  lassú lefolyású családi dráma, transzneműséggel foglalkozó könyv
Az íróról röviden: Charity Norman Ugandában született, gyermekévei Yorkshire-ban és Birminghamben töltötte. Jogi tanulmányokat folytatott, büntető- és családjogra specializálódott, majd mediátorként kezdett el dolgozni. Egy idő után, mikor felismerte, hogy a munkája mellett kevés ideje jut három gyermekére, Új-Zélandra költözött. Első regénye Freeing Grace címmel 2010-ben jelent meg, ezt követte a Zuhanás két évvel később. (Harmadik könyve, A lányunk férje 2013-ben látott napvilágot. Erről más egy előző recenzió alkalmával említést tettem. ) Jelenleg is az új-zélandi Napierben él, ma már főállású író.

A könyv cselekményéről röviden:

Csak ​hazugságban lehet tisztességesen élni? A lányunk férje illetve a Zuhanás bestseller szerzőjének legújabb regénye ez. Luke Livingstone szerencsés ember: nagyszerű férj, gondos családapa, sikeres ügyvéd, a társadalom megbecsült tagja. Házassága irigylésre méltóan szép és a Londonhoz közeli családi háza maga a nyugalom szigete. Pedig Luke hatalmas titkot rejteget. Az évek múlásával egyre képtelenebb elviselni a terhet, és egy napon úgy dönt, bevallja a családjának: amióta az eszét tudja, mindig nőnek érezte magát. A hátralevő éveit nem szeretné továbbra is úgy élni, ahogy azt mások elvárják tőle. Lehet-e eltemetni valakit, ha nem halt meg, csak ezután másképp él köztünk? Mit szól Luke átváltozásához a feleség, a gyerekek, a kollégák? Ki marad mellette és ki fordul el tőle?

Hogyan rezonált bennem Luke Livingstone titkos élete:

Luke és Eilish házassága példaértékű. Gyerekeiket felnevelték tiszteséggel, szeretettel és látszólag hatalmas harmóniában egymással és önmagukkal. Azonban Lukenak ez kereken harminc évnyi öntagadást, önellentmondást, elfojtást jelentett, ami végül közel viszi ahhoz a szakadékhoz, ahonnan úgy érzi nincs már visszaút. A könyv lelki oldalról közelíti meg az egyik legnehezebb témát.
A családtagok reakciója hihetetlenül reális. A feleségé, aki becsapva érzi magát, önmagában keresi a hibát és kutatja a múltban a jeleket, amik mellett évtizedeken át elsétált, anélkül, hogy észrevette volna, a Luke édesanyjának a karaktere, aki anyaként ugyanezeken a mérföldköveken időzve keresi saját válaszait, és nem utolsó sorban Luke gyerekeinek a reakciója, a homofób fiájé illetve az elfogadó, toleráns és nyitott lányáé – aki egy adott ponton szenzációsan megfogalmazza, hogy addig amíg a szomszéddal, a barátaimmal, ismerőseimmel, kollégáimmal történik, addig képes vagyok ezt teljes toleranciával kezelni, ám itt apámról van szó…
Elgondolkodtató, mély nyomot hagyó, olvasmányos könyv, melyet, ha nem olvastam volna, szegényebb lennék.
Kedvenc idézeteim:
Ahogy beszélgettünk, fantasztikus vízióm támadt. Egy hatalmas, kétszárnyú kapu nyílni kezdett, de nagyon lassan. Lelki szemeimmel láttam a nehéz, középkori városkaput, amin fémveretek voltak. Mögötte vakítóan sütött a nap. Aztán valami odarohant hozzám, és megütött, hogy elakadt tőle a lélegzetem. Azt hiszem, a remény volt az.
sokan zárkózottnak gondoltak, de az önvédelem tette szükségessé. Hatalmas volt a titkom, és fél évszázada rejtegettem. Nem vállalhattam kockázatot.
Azt hittem, ismerem ezt a férfit. Azt hittem, feltárta nekem elméje minden zegét-zugát, s hogy minden félelmét és titkos vágyát megosztotta velem. Azt gondoltam, nincsenek előttem titkai. Mint kiderült, egyáltalán nem tudtam, ki ő valójában. Ez itt az ő története. És az enyém is.
– Hogy lehet a világ ilyen gyönyörű és ilyen szar egyszerre?
Én azt hiszem, hogy a gender nem a szerszámról vagy annak hiányáról szól. A probléma ott van, hogy mindenkit görcsösen be akarunk szuszakolni külön-külön felcímkézett dobozokba.
– Jó lenne, ha volna valami tabletta – mondta Chloe, és ez egy ritka, komoly, nem nevetős pillanat volt nála –, amit ha bevesznek, azt éreznék, amit mi. Csak egy napra! Vagy csak egy órára! Akkor nem gyűlölnének minket.
Az ember mindig a jövőt gyászolja meg a leginkább: azt az utat, amiről azt gondolta, hogy még előtte áll. Mondják ugyan, hogy „soha nem tudhatod, mi vár rád”, de senki nem gondolja komolyan.
A lelkész, aki összeadott bennünket, azt mondta a prédikációjában, hogy a gyűrű a mi örök elköteleződésünk jelképe. Nem a szerelem szót használta. Nem az a fajta lelkész volt. Elköteleződés. Azt mondta: ez a dolog kulcsa.

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ