Levendula, te örök!

Szerző: Juhász Zita •  Fotók: Pexel, Pinterest  • 2019. október 1.

Megosztom:

Levendula, te örök!

Sokoldalú. Változatos. Hangulatos. Mindezek, és még sok más hasonló pozitív jelző is társulhat az egyik sokak által szeretett gyógy-, fűszer- és dísznövényhez. Ugyan ki ne találkozott volna már az aromás illatú, apró lila virágú levendulával?
Bátran kijelenthető, hogy az elmúlt évek divatnövényéről beszélünk, mely lassan minden háztartásba beférkőzik valamilyen formában. A sminkasztal egyik sarkában kellemes illatú szárított csokor, melyből egy szippantás elég, hogy jobban induljanak a szürke hétköznapok, vagy a konyhapulton tárolt üvegben megbúvó fűszeres illatú virág az, ami egy teázás erejéig megnyugtat, vagy tökéletesen dekorál egy ünnepi tortát, de egy nyári délutánt is még élvezetesebbé tehet a belőle készült limonádé, majd az este leszálltával egy levendulavízzel átitatott vattakorong az, amivel megtisztul és megszépülhet az arc, hogy békés álomra hajtsuk a fejünket.
De ez még nem minden, hiszen a teraszok dísze is lehet, mert a harmóniát teremtő, illatos levendula mint dísznövény, nemcsak minden stílusú környezetbe beleillik, hanem a bogarakat és a szúnyogokat is távol tartja. A néphit szerint pedig a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket, amit a levendula erős illatával magyaráztak.

A gyógyító és szépítő levendula…

Erről a csodanövényről már a 13. és 14. századtól vannak feljegyzések, melyek említik gyógyhatásait. Az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak is mind felismerték előnyeit, és fürdővizekben, sebgyógyításban és a balzsamozásban is hasznosították. Évszázadokon keresztül felhasználták mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szert. Igen magas illóolaj tartalma miatt ez az egyik legszéleskörűbben hasznosítható gyógynövény, melyből olaj, levendulavíz és tea is készíthető. Ezek belsőleg és külsőleg is kifejtik jótékony hatásukat. A szépségipar is számos területen profitál gyógyhatásaiból, hiszen kiváló bőrnyugtató és regeneráló. Enyhe ekcémára, pattanásokra, sőt bőrirritációra is remek választás a levendulaolaj vagy szappan. Gombaölő, baktériumölő hatása miatt a természetes dezodorok kedvelt alapanyaga és egy- két fújásnyi levendulavíz üdít, hidratál és tonizál is.

Az ínycsiklandó levendula…

Sokoldalúságáról tanúskodik ennek a növénynek a gasztronómiai felhasználása is. A levendula használatának csak a képzeletünk szabhat határt. Íze édes, egy kis citromos árnyalattal. A levendulavirág használatának a lehetőségei a szárítással nőnek.

Főzetéből limonádét, szörpöt és teát készíthetünk. Karakteres illat és kellemes lilás szín fogja jellemezni ezeket, melyekhez sajátos íz társul, ami semmihez sem hasonlítható és éppen ezért különleges.

Egyre elterjedtebb alapanyaga és alapíze lett az utóbbi években a fagylaltoknak is, de a torták, sütemények és kézműves csokoládék is kihasználják azokat az ízélményeket, melyeket a levendula kelt életre bennünk, de ne feledkezzünk meg a levendula aromával ízesített kávéról sem, amely új értelmet ad a kávézás örömének. Egyik titka a levendulának a kísérletezés, hisz fűszerként bátran megállja helyét a pikáns ételekben is, a pörkölttől kezdve a boros mártásokig.

A dekorációs levendula…

A levendulát egész évben lehet hasznosítani, mint dekorelem. A júniusi és a szeptemberi szüretkor a friss virágot csokrokba lehet kötni akár otthoni használatra, akár esküvőkre, rendezvényekre dekorációs elemként, csipkével, zsinórral megkötve igazán bájos megjelenést kap. A szárított virágot lehet viszont legtovább felhasználni dekorációként, a szárított és lemorzsolt virágot különböző termékekbe lehet felhasználni: illatzsákokba, nyugi párnákba, különböző játékfigurákba, vagy akár kopogtatókba is.

És az életérzés…

Ki ne vágyott volna már egy, a francia vidékek természetes életstílusára és a magával ragadó, elegáns Provence-ra emlékeztető levendulamezőkön való sétára? Ez az a különleges és csábító tulajdonsága a levendulának, mely egyetlen más növénynek sincs meg, és már a kertbe ültetett pár levendulabokor is képes nyújtani ebből az élményből anélkül, hogy egy ültetvényre ellátogatnánk.
Azt, hogy illat, mely belengi a mámoros nyáresteket, az aroma, ami a teában felszabadul és hangulatot teremt egy bensőséges beszélgetéshez, vagy az az egyszerűség és inspiráló sokoldalúság, amit ez az apró virágú növény képvisel tudja-e rabul ejteni érzékeinket, az ókor óta sem tudják megmondani, de azt tudjuk, hogy a klisés berögződés — mely szerint a levendula csak molyirtásra jó —, megdőlni látszik.
Itthon, Erdélyben is számos településen termesztenek levendulát és aknázzák ki sokoldalúságát, teremtve ezzel itthon is kultúrát ennek a növénynek, mely túlmutat a profitszerzési szándékon és megteremt egy kellemes, hangulatos környezetet, és közelebb hozza az embereket egymáshoz.

Remélem meghoztam a kedved, hogy te is bátran ültess levendulát a kertedben és bátran aknázd ki sokoldalúságát, hiszen valamilyen formában, de garantáltan értéket ad a mindennapjaidhoz.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS