LÁNYUNK FÉRJE #havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. július 29.

Megosztom:

LÁNYUNK FÉRJE

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

LÁNYUNK FÉRJE

Írója
Charity Norman
Műfaja: lassú lefolyású családi dráma bűnről és bűnhődésről
Az íróról röviden: Charity Norman Ugandában született, gyermekéveit Yorkshire-ban és Birminghamben töltötte. Jogi tanulmányokat folytatott, büntető- és családjogra specializálódott, majd mediátorként kezdett el dolgozni. Egy idő után, mikor felismerte, hogy a munkája mellett kevés ideje jut három gyermekére, Új-Zélandra költözött. Első regénye Freeing Grace címmel 2010-ben jelent meg, ezt követte a Zuhanás két évvel később. Harmadik könyve, A lányunk férje 2013-ban látott napvilágot. Jelenleg is az új-zélandi Napierben él, ma már főállású író.

A könyv cselekményéről röviden:

Felkavaró és elgondolkodtató regénye egy véletlenül gyilkossá lett apáról szól. A történet kezdetén Joseph Scott előtt feltárul a börtönajtó, letöltötte a büntetését, és mostantól szabad ember. Csakhogy eddigre már szinte mindenét elveszítette. Véletlenül, egy családi veszekedés közben ölte meg a feleségét, és a tragikus eseményig kiváló férj volt, igazi mintaapa, valamint a városi iskola megbecsült történelemtanára. Az első útja rögtön a gyerekeihez vezet, akiket imád, és akiket a gyilkosság óta az anyai nagyszülők nevelnek. De se a gyerekek, se a nagyszülők nem akarnak hallani Joseph-ről. Vajon tényleg az a helyes döntés, ha soha többet nem találkozik a férfi saját gyermekeivel?
A történetet több szereplő nézőpontjából ismerhetjük meg: az erős karakterű nagymama, az érzékeny nagylány és a bűntudattól gyötört apa szemszögéből.
Amikor elkezdjük olvasni, még egyértelműnek tartjuk, hogy egy gyilkos nem érdemli meg a gyerekeit. De mire a végére érünk, nem lesz ennyire magától értetődő a válaszunk. Mert ebben a könyvben senki és semmi nem olyan, mint amilyennek elsőre látszik.

Hogyan rezonált bennem az A lányunk férje:

Vegyes érzelmekkel startolt el bennem a történet.
Egyrészt ott voltak a bántalmazókkal szembeni mélységes előítéleteim, akiket úgy érzem, nem mentesít senki és semmi attól és az alól, amit saját drámaként megélnek, és megélni kényszerítenek áldozataikkal.
Így a regény első felében az egyik legerősebb karakterrel, a nagymamával tudtam rezonálni a leginkább, akinek a vejével szembeni érzelmei kissé vehemensre sikeredtek olykor, de egészen jól kifejezni hívatottak azt, amit mélyen, bent éreztem.
Természetesen, ahogy haladtam a történettel, egyre több szálon bontakozott ki a dráma. Az agresszort továbbra sem tudtam elfogadni, de kezdtem megérteni, megismerni és szurkolni neki azért, hogy gyermekeit — ha csak percekig is — de önfeledtté tudja tenni.
Az igazi megváltást és megbocsátást a nagymama karakteren keresztül sikerült megélnem. Akinek a saját életében bekövetkezett krízist követően megváltozik a hozzáállása nem csak a vejéhez, hanem az egész élethez, és természetesen, elsősorban önmagához.
Imádtam a Rosie karakterét. Ha kedvencet kellene válasszak, őt választanám… Szinte mindent kimondott, megtett és érzett, ami igazán közel áll hozzám a földi létben.
Kedvenc idézeteim:
Köszönöm ezt a gyönyörű fogat! Látszik, hogy mindig rendesen megmosod! A palotánk építéséhez csak a legtisztább fogakat használjuk, de a tiéd egy vakítóan fehér oszlopcsarnok sarokköve lesz. Viszonzásul itt egy font, úgy tudom, ti ilyen pénzt használtok. Szeretettel: a Fogtündér
Nem arról van szó, hogy megbocsássunk az apánknak — igyekeztem pontosan fogalmazni — hanem arról, hogy együtt kell élnünk a nem megbocsátással.
A szép emlékek olyan értékek, amiket gondosan össze kell gyűjteni. Fényleni fognak majd, amikor az életedet sötétnek látod.
Szerintem a rend az őrület első jele.
Olyan könnyű bölcsnek lenni, amikor valaki más férje vagy anyja, apja szenvedett tetemes agykárosodást. Sokkal jobb volna neki, ha szépen elaludna! — jelentjük ki rendszerint könnyedén. Vagy: Biztosan ő sem akar már így élni. Hát nem lehetne tenni valamit, hogy megrövidítsék a szenvedését? Mi, akiknek őszül a hajunk, azt gondoljuk már mindent tudunk ezekről a dolgokról. Pedig ez tévedés. Freddie édesanyja kilencvennégy éves volt, és sok éve szenilis, amikor a szíve kezdte felmondani a szolgálatot. Emlékszem, a kollégáimnak azt mondtam, hogy amikor legközelebb összeesik, remélem, nem fogják újraéleszteni. El kellene őt engedni, mondtam. Mindenki helyeselt. Naná. Jóízűen kortyolgattuk a reggeli kávénkat, teljes szívünkből azt kívánva, hogy egy emberi lény haljon már meg, és ne csinálja itt tovább a felfordulást a rossz szívével meg az inkontinenciabetéteivel. Bebeszéltük magunknak, hogy csak neki akarunk jót, de ez hazugság volt. Az volt az igazság, hogy zavart minket. Eszünkbe juttatott valamit. Arra késztetett, hogy előre tekintsünk, a saját utunk végére.
— És hogy érzed most magad? Joseph tétovázott. — Mintha egy felfújódó légzsák volna a mellkasomban. — Ez úgy hangzik, mint a boldogság — jegyezte meg Rosie csöndesen.
Nem rossz emberek, de a sikert számukra egyértelműen az mutatja, ha neked van a legdrágább kocsid és a legnagyobb házad. Az élet csakis arról szól, hogy minél több státusszimbólumot gyűjts össze, és akinek a végén a legtöbb játékszere van, az nyer.

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ