Közelebb az erdők világához, QR-kódokkal!

Szerző: Grund Community Egyesület • Fotók: Grund Community Egyesület • 2022. május 9.

Megosztom:

Közelebb az erdők világához, QR-kódokkal!

Az eddiginél is hivogatóbb hely lett a nagyváradiak kedvelt kikapcsolódási pontja, a Félixfürdőn
található erdő.

A Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság és a környezeti nevelést küldetésként vállaló, az első nagyváradi közösségi kertet megnyitó Grund Community Egyesület olyan ismeretterjesztő útvonalat alakított ki az említett erdőben, ahol annak „titkait” fedezhetik fel a sétálók. Milyen fák nőnek ott? Milyen madarak és milyen virágok láthatók? Erre és még sok más érdekességre kap választ az arra járó.
A Félixfürdőn található erdő a nagyváradiak és a bihari turisták kedvenc sétálóhelye, a helyi erdészet próbálja tisztán tartani, megóvni. A szemeteskukák kihelyezésének ötletével egyidőben felmerült, hogy célszerű lenne hasznos információkkal is ellátni az erdőlátogatókat a helyről, ahová sokan visszatérőként járnak – így született meg a tanösvény ötlete.
A Grund Egyesület, mivel hivatása a természetben és a természettel tanulás és nevelés, gondolkodás nélkül munkához látott az első megbeszélést követően kialakult együttműködésben. A tanösvény elméleti részének kidolgozója Szabó Zsófia, aki természetpedagógusként diploma dolgozatában a tanösvények oktatási eszközként való működésével és azok fontosságával mélyrehatóan foglalkozott, ösvényeket tervezett, és aki természettudománnyal foglalkozó kapcsolatrendszerét is bevonta a lehető legmegbízhatóbb és legélvezetesebb végeredmény érdekében.

Élményt a kézbe egy szkenneléssel!

A három km hosszú tanösvény több irányból is megközelíthető, legegyszerűbben az Apollo stranddal szemben lévő alagút előtt kihelyezett kezdőtáblától érhető el, az útvonal innen indul és erdészeti parcellákat elválasztó utakon haladva kerüli meg a Félixfürdő-i erdészházat. A kezdőtáblára a tanösvény útvonal térképe valamint az állomások és a látogatási szabályok kerültek fel. A turista minden állomáson talál egy 3 QR-kóddal ellátott jelzőtáblát, a három kód három különböző nyelvű leíráshoz vezet (román, magyar és angol). Okostelefonnal történő egyszeri beolvasásra a látogató máris több mindent megtudhat az erdőről, a benne lévő élőlényekről, a fákról és gyümölcseikről, még az erdészeti hivatal munkájáról is. Ezenkívül a felhasználó minden beolvasott kódnál információt talál az útvonalról és az irányról. A szövegeken és a képanyagokon is számos lelkes, önkéntes szakértő dolgozott.
A kikapcsolódni vágyók így megismerkedhetnek olyan fafajokkal, mint a kocsányos és a kocsánytalan tölgy, vagy a cserfa. Láthatnak képeket az erdőben növő tavaszi virágokról, például a szellőrózsákról, a keltikéről vagy a tüdőfűről. Megtudhatják, ehetők-e az általuk látott gombák, vagy hogy melyik madár hogyan énekel.

Felelős magatartásra van szükség a természetben:

A séta izgalmasabbá, tartalmasabbá tétele érdekében a kezdeményezők által elhelyezett QR-kódok más linkek és weboldalak felé is irányítják a turistákat, így például a Milvus Csoport oldalaira, ahol a kíváncsiskodók egy olyan alkalmazást fedezhetnek fel, amely segít a madarak azonosításában, de megtalálják a Román Madártani Egyesület honlapjának linkjét is, amelyen újdonságnak számít hazánk madárhangjainak gyűjteménye. „Szerintem egy erdő alternatív hely lehet az oktatás számára. Hazánkban szükség van alternatív oktatásra, főleg a természetről, az ökológiáról, mert nem tudjuk, hogyan kell felelősen viselkedni a természetben. Ha kapcsolatot teremtünk az ember és a természet között, esélyünk van egy jobb viselkedés kialakítására.” – mondta Szabó Zsófia a legelső, átadó sétán. Mint részletezte, az útvonal minden korosztály számára alkalmas, az óvodásoktól a 99 éves felnőttekig, és éppen azért, mert digitális az információ, folyamatosan kiegészíthető, frissíthető.

Polgári nevelésből elégtelen

Azt, hogy az emberek nem tudnak a természetben felelősen viselkedni, megerősítette az Erdészeti Igazgatóság vezetője is, aki pontosította, milyen gyakran kell az erdészeknek összeszedniük a turisták által az erdőkbe kidobott szemetet. „Időszakos hulladékgyűjtést kell végeznünk, de bízom a látogatók felelősségében. Mindig takarítunk, de mindig találunk hulladékot. Az állampolgári nevelésünk ezen része nagyon hiányos” – mondta Suciu.
A váradszentmártoni városháza vállalta a felelősséget a nyomvonalon lévő kukák kiürítéséért, így az erdészek remélik, hogy ennek a nyomvonalnak az elindításával az erdőben nem keletkezik szemétkár. De ez attól függ, hogy a turisták mit értenek majd a természetben sétálás fogalma alatt. Az útvonal bárki számára ingyenes, és minden nap és évszakban elérhető. A tanösvény teljesítése körülbelül kétórás sétát jelent, könnyű ritmusban. A tanösvényen továbbá engedélyezett a kerékpározás gyermekek és felnőttek számára is.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ